Beleggen met Peaks review 2022: lees onze ervaring

Peaks review in het kort:

Peaks is dé app die beleggen voor iedereen mogelijk maakt. Je kunt bij Peaks beleggen zonder dat je er zelf veel kennis over hoeft hebben. Ideaal voor beginnende beleggers. Bij Peaks kun je gemakkelijk beleggen met kleine bedragen. Het is al mogelijk om te starten vanaf €1.

Voordelen
Gebruiksvriendelijke app
Perfect voor beginners
Geen transactiekosten
Goede spreiding van fondsen

Nadelen
Hoge kosten

Wat is Peaks?

Je kent Peaks waarschijnlijk van hun propositie: ‘beleggen met je wisselgeld’. Peaks is een app voor beleggen en is onderdeel van Rabobank. Peaks wil dat iedereen kan beleggen en dit willen ze dan ook zo makkelijk mogelijk maken. Ze proberen dit te doen door een app te maken die super gebruiksvriendelijk is.

De app ziet er modern uit en is erg overzichtelijk. Je hebt slechts enkele opties waaruit je kun kiezen. Dit is voornamelijk fijn als je net start met beginnen. Op andere beleggingsplatformen verdwaal je snel in de grote hoeveelheid informatie en getallen.

Een account aanmaken

Het is makkelijk om een account aan te maken bij Peaks. Als je de app download dan kom je in een soort chatgesprek waarin je verschillende gegevens moet invullen. Denk hierbij aan aan je persoonlijke gegevens zoals naam, e-mailadres en je identiteitskaart of paspoort.

Daarnaast moet je ook je bankrekening koppelen. Hierdoor kun je stortingen doen in de app (geld beleggen), maar Peaks kan hiermee ook jouw transacties naar boven afronden (beleggen met je wisselgeld).

Als laatste moet je nog aangeven op welke manier je wil beleggen en welk portfolio het beste bij je past. Geen zorgen, dit kun je altijd later weer aanpassen.

In de volgende koppen zullen we verder ingaan op de manier waarop je kunt beleggen bij Peaks en zullen we kijken naar de verschillende portfolio’s die ze aanbieden.

Manieren van beleggen bij Peaks

Bij Peaks kun je eigenlijk op vier verschillende manieren beleggen. Allereerst staan ze er natuurlijk om bekend dat je er met je wisselgeld kunt beleggen. Daarnaast kun je ook maandelijks beleggen, een bedrag in één keer inleggen of de zogenoemde meevallers beleggen. Alle opties kun je op elk moment aan- en uitzetten.

Peaks: beleggen met je wisselgeld

Dit is eigenlijk hét onderdeel waarmee Peaks zich onderscheidt van de concurrentie: beleggen met je wisselgeld. Het werkt heel simpel. Alle transacties die jij doet met je pinpas worden op hele euro’s naar boven afgerond. Al deze kleine bedragen bij elkaar worden belegd.

Stel je koopt een keer een koffie van €2,40 op het station, dan wordt de transactie afgerond naar €3. Je hebt daarmee €0,60 opzij gezet.

Aan het einde van de week heb je dan een bedrag bij elkaar dat belegd wordt. Als het even niet uitkomt om geld te beleggen, dan kun je dit ook tegenhouden. Deze optie heb je elke week weer.

Vind je het beleggen met je wisselgeld te langzaam gaan? Je kunt ook je wisselgeld keer 2 of keer 3 doen. Zo zet je meer geld opzij om te beleggen.

Vast bedrag per dag of per maand

Naast beleggen met je wisselgeld kun je ook een vast bedrag per dag of per maand beleggen. Je stelt een bedrag in en dit wordt elke keer automatisch van je rekening afgeschreven en belegd. Je kunt bijvoorbeeld elke dag €1 laten afschrijven of elke maand €100.

Los bedrag

Het is ook mogelijk om een bedrag eenmalig te beleggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je wil beginnen met een groter bedrag om daarna wisselgeld bij te leggen.

Meevallers beleggen

Als laatste kun je ook nog je meevallers beleggen. Je krijgt in dat geval een melding van Peaks wanneer je een financiële meevaller hebt. Dit kan bijvoorbeeld een Tikkie zijn die je terugkrijgt. Als je de melding van Peaks krijgt dan beslis je zelf of je deze meevaller wil beleggen of niet. Het lijkt dus eigenlijk op het beleggen van een los bedrag. Peaks geeft in dit geval alleen een suggestie op basis van je banktransacties.

Peaks portfolio’s

Je kunt bij Peaks beleggen in vier verschillende portfolio’s. Hiermee geef je aan hoeveel risico je wil nemen. Welk portfolio het beste bij je past hang vooral af van je beleggingshorizon. Als je belegt voor de lange termijn dan kun je meer risico nemen. Beleg je voor een kortere termijn, dan is het aan te raden om de risico’s te beperken.

Mild

Het eerste portfolio is het portfolio ‘mild’. Hierbij beleg je voor de korte termijn, namelijk 2 tot 5 jaar. Bij dit portfolio beleg je voor 30% in aandelen en voor 70% in obligaties. Door het hoge aandeel obligaties beperk je de risico’s, maar dit zorgt er ook voor dat je minder rendement behaald.

Een screenshot van het mild portfolio van Peaks.

Pittig

Het tweede portfolio van Peaks is ‘pittig’. Je moet hierbij rekening houden dat jouw geld belegd voor een periode van 5 tot 10 jaar. Deze termijn geeft je de ruimte om iets meer risico te nemen. Je belegt met het portfolio ‘pittig’ namelijk voor 50% in aandelen en voor 50% in obligaties. Doordat je meer risico neemt wordt je verwachtte rendement ook hoger; bruto 3,2% vergeleken met 2,2% bij het portfolio ‘mild’.

Een screenshot van het pittig portfolio van Peaks.

Scherp

Het derde portfolio dat Peaks aanbiedt is ‘scherp’. Je beleggingshorizon is 10 tot 15 jaar. Je belegt in dit geval voor 70% in aandelen en nog maar 30% in obligaties. Het verwachte rendement is daardoor ook hoger dan bij ‘mild’ en ‘pittig’.

Een screenshot van het scherp portfolio van Peaks.

Heet

Het laatste portfolio is ‘heet’. Je beleggingshorizon is meer dan 15 jaar omdat je 90% in aandelen belegt en 10% in obligaties. Omdat je met dit portfolio het meeste risico neemt is het verwachte rendement ook het hoogste, namelijk 5,3% bruto per jaar.

Een screenshot van het heet portfolio van Peaks.

Herbalanceren Peaks

Als je belegt in een van de portfolio’s kan het zo zijn dat je beleggingen na een tijdje uit balans raken. Stel je hebt belegt in het ‘mild’ portfolio. In dat geval heb je dus een verdeling van 30% aandelen en 70% obligaties. Je hebt voor deze verdeling gekozen omdat dit het beste past bij jouw beleggingshorizon.

Na een tijdje presteren de aandelen beter dan obligaties. Relatief gezien stijgen de aandelen dus meer in waarde dan de obligaties. Het kan dan voorkomen dat de verdeling uit balans raakt. Je hebt dan bijvoorbeeld 35% aandelen en 65% obligaties. Dit kan invloed hebben op je rendement, maar ook op de hoeveelheid risico. Peaks heeft daarom een optie om je beleggingen te herbalanceren.

Dit houdt in dat je de verdeling herstelt die je eerder hebt gekozen. In dit geval ga je dus weer terug naar 30% aandelen en 70% obligaties. Er worden dan dus aandelen verkocht en er worden extra obligaties gekocht. Door te herbalanceren past je beleggingsportfolio weer bij het risicoprofiel dat je eerder hebt gekozen.

Kosten Peaks beleggen

De kosten van beleggen is het meest belangrijke waar je op moet letten. Dit heeft namelijk veel invloed op je rendement.

Als je belegt bij Peaks dan doe je aan indexbeleggen. Dit betekent dat de fondsen waarin je belegt een bepaalde index volgen. Het grote voordeel van indexbeleggen zijn de lage kosten.

Hoewel indexbeleggen over het algemeen erg goedkoop is, komen er bij Peaks nog verschillende kosten bij.

  • Pakketkosten van €0,99 per maand (bij een belegd vermogen kleiner dan €2.500).
  • Beheerkosten van 0,50% per jaar.
  • Fondskosten van 0,15% tot 0,23% per jaar.
  • Spread van 0,05% per jaar.

Pakketkosten

Allereerst heb je de pakketkosten. Als je minder hebt belegd dan €2.500 dan betaal je €0,99 per maand. Dit lijkt niet veel, maar dit is best veel. In het beste geval, als je €2.499,99 heb belegd, zijn de jaarlijkse kosten €11,88 / €2.499,99 = 0,48% per jaar.

Beheerkosten

De beheerkosten die Peaks rekent zijn 0,50% per jaar. Hierbij moet je denken aan de kosten voor het samenstellen van de portfolio’s en voor het selecteren van de fondsen waarin je belegd. Dit is letterlijk de prijs die je betaalt voor het uit handen geven van het saaie of moeilijk deel van beleggen.

Fondsen

De fondskosten zijn redelijk laag bij Peaks. Dit komt omdat ze doen aan indexbeleggen. Het hele idee van deze manier van beleggen is dat je de markt niet probeert te verslaan. Het is een vorm van passief beleggen. Doordat er geen fondsmanager actief bezig is met de beleggingen, kunnen de kosten laag worden gehouden.

Spread

De laatste kostenpost is de spread. Dit zijn kleine kosten die je altijd hebt bij beleggen. Deze kosten gaan ook niet naar Peaks, maar naar de handelaren op de beurs. Wat dat betreft is het wel goed en transparant dat Peaks deze zo open communiceert want dit gebeurt lang niet bij alle partijen.

Transactiekosten

Peaks rekent geen transactiekosten. Daarom is het belangrijk om deze ook in dit overzicht mee nemen. In tegenstelling tot Peaks rekenen veel brokers transactiekosten bij elke aankoop. Peaks maakt het juist door het ontbreken van transactiekosten mogelijk om steeds kleine bedragen te beleggen.

Peaks rendement

Bij de portfolio’s is het bruto rendement al aan bod gekomen. Het verwachte bruto rendement verschilt van 2,2% bij mild tot 5,3% bij heet. Van dit bruto rendement gaan de kosten nog af.

We gaan uit van twee scenario’s; beleggen met minder dan €2.500 en beleggen met meer dan €2.500. De reden hiervoor is dat het best veel impact heeft op het uiteindelijke rendement door de pakketkosten.

Beleggen bij Peaks met minder dan €2.500

Eerlijk gezegd is beleggen met minder dan €2.500 vrijwel in alle gevallen erg duur. Je betaalt met een belegd vermogen van €2.499,99 namelijk al minimaal tussen de 1,17% (bij mild) en 1,25% (bij heet) aan kosten per jaar. Als je met minder geld belegt worden de kosten alleen maar hoger.

Als je slechts €1.500 belegt in plaatst van €2.499,99 dan zijn de kosten nog hoger. Je betaalt bij mild dan 1,5% en bij heet 1,58% aan kosten per jaar. Dit is erg hoog.

Het verwachtte rendement ziet er dan zo uit:

PakketBruto
rendement
KostenNetto
rendement
Mild2,2%1,50%0,70%
Pittig3,2%1,53%1,67%
Scherp4,2%1,55%2,65%
Heet5,3%1,58%3,72%
Het daadwerkelijk rendement wanneer je €1.500 belegd bij Peaks.

Zoals je kunt zien is het rendement het hoogste bij het portfolio ‘heet’. Hoewel het rendement hoger is dan bij de andere portfolio’s, staat het niet in verhouding met hoeveel risico je neemt.

Je belegt in dat geval namelijk voor 90% in aandelen. Met zo’n hoog risico kun je over het algemeen een veel hoger rendement halen. Een realistisch rendement bij 100% aandelen is namelijk rond de 10%.

Het verschil in rendement kom voornamelijk door de pakketkosten die Peaks rekent. Je betaalt deze kosten vooral voor het uit handen geven van het selecteren van de juiste fondsen.

Beleggen bij Peaks met meer dan €2.500

Als je meer dan €2.500 belegt, dan wordt het al interessanter om te beleggen bij Peaks. Je betaalt in dat geval namelijk geen pakketkosten.

Als je bijvoorbeeld €4.000 belegt, dan betaal je jaarlijks tussen de 0,70% (mild) en 0,78% aan kosten. Het rendement komt er dan ook meteen anders uit te zien.

PakketBruto
rendement
KostenNetto
rendement
Mild2,2%0,70%1,50%
Pittig3,2%0,73%2,47%
Scherp4,2%0,75%3,45%
Heet5,3%0,78%4,52%
Het daadwerkelijk rendement wanneer je €1.500 belegt bij Peaks.

In welke fondsen beleg je bij Peaks?

Je belegt bij Peaks in zowel aandelenfondsen als obligatiefondsen. In elk portfolio (mild, pittig, scherp en heet) zitten dezelfde fondsen. Het enige dat verandert is de verdeling tussen deze aandelenfondsen en obligatiefondsen. Bij Peaks beleg je altijd duurzaam. De fondsen waarin je belegd zijn geselecteerd op basis van ESG-criteria.

Aandelenfondsen

Een portfolio bij Peaks bestaat altijd uit vier ETF’s die zich richten op aandelen. Deze ETF’s zijn gespreid over de gehele wereld. Peaks belegd 54% in de Verenigde Staten, 22% in Europa, 12% in Azië / Australië en 12% in opkomende markten.

UBS ETF – MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF Noord-Amerika

De eerste ETF bevat bedrijven uit de Amerikaanse markt. De ETF is gespreid over verschillende sectoren zoals financiële diensten, technologie en gezondheidszorg. De ETF bevat 117 verschillende bedrijven. Grote Amerikaanse bedrijven zoals Walt Disney, Microsoft en Tesla zijn hebben de grootste posities in deze ETF (rond de 5%).

iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF

De tweede ETF heeft ook een goede spreiding over sectoren, maar bevat alleen bedrijven uit Europa. De sectoren waarin veel wordt belegd zijn financiële diensten, gezondheidszorg en consumentengoederen. Er zitten 109 bedrijven in deze ETF. Grote posities in deze ETF zijn bedrijven onder andere Siemens, ASML en L’Oréal.

UBS ETF – MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF

Deze ETF richt zich op de Azië en Australië. Japan heeft het grootste aandeel in deze ETF (70%). Verder is Australië en de rest van ontwikkeld Azië een groot deel. Sectoren waarin belegd wordt zijn vooral financiële diensten, technologie en industrie. In deze ETF zitten 90 verschillende bedrijven. Bedrijven met een groot aandeel in de ETF zijn Sony en Nintendo.

iShares MSCI EM SRI UCITS ETF

De laatste aandelen ETF richt zich op de opkomende markten. Dit zijn markten die nog in ontwikkeling zijn zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deze ETF belegt veel in financiële diensten, maar daarnaast ook communicatiediensten en consumentengoederen. Het aantal bedrijven in deze ETF is 186. Bedrijven met grote posities zijn Taiwan Semiconductur Manufacturing en Naspers.

Obligatiefondsen

Naast aandelenfondsen zitter er ook altijd twee obligatiefondsen in een Peaks portfolio. Het deel obligaties in een Peaks portfolio bestaat altijd uit zowel overheidsobligaties (70%) als uit bedrijfsobligaties (30%).

iShares Core € Govt Bond UCITS ETF

De eerste ETF bevat overheidsobligaties. In dit geval leen je dus eigenlijk geld uit aan overheden. Je ontvangt dan rente. In de obligatie ETF zitten obligaties van 20 verschillende landen. Overheden met grote posities in deze ETF zijn Frankrijk, Duitsland en Italië.

Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF

De tweede ETF bevat bedrijfsobligaties. Het principe is hetzelfde, alleen leen je in dit geval geld uit aan bedrijven. Door middel van deze ETF leen je geld uit aan honderden verschillende bedrijven zoals Rabobank, JP Morgan en Deutsche Bank.

Peaks review samenvatting

Je wil vast een korte samenvatting van alle belangrijke punten in deze Peaks review. Dat dachten we al. Bij deze alle voordelen en nadelen bij elkaar.

Voordelen Peaks

  • Gebruiksvriendelijke app: De app is mooi vormgegeven en is erg gebruiksvriendelijk. Het is duidelijk te zien dat er moeite is gedaan om de app zo eenvoudig mogelijk maken.
  • Perfect voor beginners: Peaks maakt beleggen echt makkelijk. Je kunt slechts uit enkele portfolio’s kiezen waardoor je overzicht houdt. Hierdoor kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met beleggen. Voor dit gemak betaal je wel een prijs (pakketkosten en beheerkosten).
  • Geen transactiekosten: Bij andere aanbieders is het vaak onhandig om erg kleine bedragen in te leggen omdat er transactiekosten worden gerekend. Peaks rekent geen transactiekosten en daardoor kun je juist met kleine bedragen beleggen.
  • Goede spreiding van fondsen: Peaks belegt in aandelen- en obligatiefondsen met een erg goede spreiding. Dit verlaagt jouw risico.

Nadelen Peaks

  • Hoge kosten: Vooral als je met minder dan €2.500 belegt zijn de kosten hoog. Dit komt door de pakketkosten die je in dat geval betaalt.

Conclusie

Onze ervaring met Peaks is positief. Peaks is de perfecte app voor beginners. De app is gebruiksvriendelijk en omdat je slechts een aantal opties kunt kiezen is het heel makkelijk om te beginnen.

Daarnaast is het een voordeel dat je kleine bedragen kunt inleggen zonder transactiekosten en dat de fondsen en goede spreiding hebben. Onder de €2.500 zijn de kosten van Peaks wel aan de hoge kant. Daarom kun je ook kijken naar een goedkoper alternatief voor Peaks.

Het is in onze ogen zeker aan te raden om de app uit te proberen. Je kunt Peaks gratis downloaden:

Misschien is een andere beleggingsapp meer iets voor jou. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld meer zelf wil doen. Welke app moet je dan kiezen? We zochten voor je uit wat de beste beleggingsapp is.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.