Beleggen in een waterstof ETF

Waterstof is misschien wel de energiebron van de toekomst. Hoewel waterstof als energiebron al erg lang bestaat, is waterstof als groene energie relatief nieuw. Er zijn dan ook veel bedrijven die zich richten op (groene) waterstof. Door middel van een waterstof ETF kun je in één keer beleggen in veel bedrijven uit de waterstofsector.

Beleggen in een waterstof ETF

Zoals de naam al aangeeft wordt waterstof gewonnen uit water. Beleggen in waterstof is de laatste jaren populairder geworden omdat waterstof steeds groener geproduceerd kan worden.

Bij het beleggen in waterstof moet je denken aan bedrijven die zich bezig houden met de productie, opslag en distributie van waterstof. Daarnaast zijn er ook bedrijven die brandstofcellen maken. Een waterstof ETF is een ETF die veel van deze bedrijven bevat.

Voordelen waterstof ETF

Door middel van een waterstof ETF kun je in één keer beleggen in veel verschillende bedrijven uit de waterstofsector.

Een waterstof ETF kan dus transactiekosten besparen omdat je niet alle losse aandelen hoeft te kopen. Bovendien is het kiezen van de juiste individuele aandelen vaak moeilijk. Door het beleggen in een waterstof ETF kun je in een keer in een groot deel van de markt beleggen.

Nadelen waterstof ETF

Wat wel belangrijk is om te weten is dat de meeste bedrijven in deze sector relatief jong zijn. Veel van deze bedrijven draaien dan ook verlies.

Op basis van de financiële cijfers van deze bedrijven kun je concluderen dat veel van de bedrijven in de waterstofsector overgewaardeerd zijn. Dit komt vaak voor bij bedrijven of sectoren met veel potentie, maar nog redelijk weinig daadwerkelijke resultaten.

Zo’n soort aandelen worden ook wel groeiaandelen genoemd. Een waterstof ETF is daarom een goed voorbeeld van en groeiaandelen ETF.

In welke waterstof ETF beleggen?

Het aantal bedrijven in de waterstofsector is redelijk laag. Hetzelfde geldt voor het aantal waterstof ETF’s. In dit artikel geven we daarom twee voorbeelden.

1) L&G Hydrogen Economy UCITS ETF

De eerste waterstof ETF die we bespreken is de L&G Hydrogen Economy UCITS ETF. De ISIN-code is IE00BMYDM794. Met deze code kun je de ETF makkelijker opzoeken bij je broker.

Deze ETF is ook meteen de grootste waterstof ETF. Het belegde vermogen is meer dan 594 miljoen dollar.

Het aantal bedrijven in deze waterstof ETF is laag in vergelijking met andere ETF’s. Zoals we zojuist hebben benoemd komt dit doordat de waterstofsector relatief klein is.

Er zitten 29 bedrijven in deze waterstof ETF. De tien grootste bedrijven zijn samen goed voor 48% van het totaal.

De lopende kosten zijn met 0,49% per jaar wat hoger dan gemiddeld bij ETF’s. Toch zijn de kosten iets lager dan de kosten van de andere waterstof ETF die we hierna gaan bespreken.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenBehandeling dividendReplicatiemethode
L&G Hydrogen Economy UCITS ETFIE00BMYDM79410 februari 20210,49%594 miljoen dollarAccumulerendFysiek

2) VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF

De andere waterstof ETF die we bespreken is de VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF met ISIN-code IE00BMDH1538.

Deze waterstof ETF heeft een kleiner belegd vermogen dan de vorige ETF, namelijk 121 miljoen dollar. De kosten zijn met 0,55% per jaar iets hoger.

De VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF bevat iets minder bedrijven. Er zitten namelijk 24 bedrijven in deze waterstof ETF, waarvan de tien grootste goed zijn voor 83% van het totaal.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenBehandeling dividendReplicatiemethode
VanEck Hydrogen Economy UCITS ETFIE00BMDH153826 maart 20210,55%121 miljoen dollarAccumulerendFysiek

Conclusie

Een waterstof ETF kan dus een goede manier zijn om snel in veel verschillende bedrijven uit de waterstofsector te beleggen. Op deze manier kun je dus makkelijk voor een goede spreiding zorgen binnen de waterstofsector.

Toch is het belangrijk om je te realiseren dat de waterstofsector slechts een klein deel is van de totale economie. Ook is dit nog geen bewezen sector, waardoor het risico van beleggen in deze sector hoger is dan gemiddeld.

Wanneer je in een waterstof ETF wilt beleggen is het daarom verstandig om dit met slechts een klein deel van je vermogen te doen.

De twee waterstof ETF’s die we in dit artikel hebben genoemd lijken zoals je hebt gezien behoorlijk veel op elkaar. De bedrijven in deze ETF’s verschillen ook niet zoveel, doordat de waterstofsector zo klein is. Het is dus aan jou om te bepalen welke ETF het beste bij je past.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.