Beleggen in waterstof

Is waterstof de energiebron van de toekomst? Dat weet niemand precies. Wel wordt waterstof steeds populairder, ook onder beleggers. Wat moet je weten wanneer je erover nadenkt om te beleggen in waterstof? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is waterstof?

Duurzame energie is tegenwoordig een populair onderwerp. Wereldwijd wordt er gekeken naar verschillende manieren om het gebruik van fossiele brandstoffen te verlagen.

Elektriciteit is hier een goed voorbeeld van. Deze vorm van energie is veel schoner dan fossiele brandstoffen. We kunnen het namelijk opwekken met waterkrachtcentrales, windmolens en zonnepanelen. Er worden daarbij dus ook geen broeikasgassen uitgestoten.

Waterstof is daarnaast ook een populair alternatief voor fossiele brandstoffen. Zoals de naam al aangeeft wordt waterstof gewonnen uit water. Het is namelijk de letter H (hydrogen) uit H2O.

Een getekende weergave van hoe twee watermoleculen worden gesplitst in twee waterstof en een zuurstof atoom.
Twee watermoleculen worden gesplitst in twee waterstofatomen en één zuurstofatoom (bron: Wikipedia).

In verbrandingsmotoren kan waterstof worden gebruikt voor de aandrijving van voertuigen en machines. Bij dit verbrandingsproces komt er alleen water uit de uitlaat.

Waterstof kan daarnaast ook worden opgeslagen in brandstofcellen. Dit werkt eigenlijk op een vergelijkbare manier als batterijen waar elektriciteit in zit.

Voordelen van het beleggen in waterstof

Waarom zou je beleggen in waterstof? We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet. Daarna kijken we ook naar de nadelen van het beleggen in waterstof.

Waterstof kan 100% groen zijn

Het belangrijkste voordeel van waterstof is dat het de potentie heeft om 100% groen te zijn. Dit betekent dat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn.

Je kunt waterstof namelijk op veel manieren winnen uit water. Een van de veelgebruikte methoden is elektrolyse. Hiermee worden de atomen uit water van elkaar gesplitst.

Een getekende weergave van hoe waterstof uit water wordt gewonnen door middel van elektrolyse.
Elektrolyse van water (bron: Wikipedia).

Zoals de naam echter al aangeeft is hier elektriciteit voor nodig. Anno 2022 wordt het meeste van deze elektriciteit nog opgewerkt door middel van fossiele brandstoffen.

De waterstof wat hiermee gewonnen wordt is dus niet helemaal groen. Deze waterstof wordt ook wel grijze of blauwe waterstof genoemd.

Tegenwoordig worden er echter grote stappen gemaakt op het gebied van groene stroom. Dit wordt versterkt doordat dit onderwerp nu op de politieke agenda van veel landen staat.

Onder ander zonnepanelen worden steeds efficiënter en de schaal waarop groene stroom wordt geproduceerd die wordt ook steeds groter.

Door waterstof te winnen uit water door middel van groene stroom wordt waterstof een 100% duurzame brandstof.

Zo ver is het nog niet helaas. Iets verder in dit artikel, onder de nadelen van waterstof, kun je meer lezen over de struikelblokken die in de weg liggen om van waterstof de brandstof van de toekomst te maken.

Waterstof heeft een hoge energiedichtheid

Een ander voordeel van waterstof is de hoge energiedichtheid. Met andere woorden; je hebt minder ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te slaan als bij elektriciteit.

Dit kan voordelen opleveren voor de actieradius van auto’s, een bekend probleem bij elektrische auto’s. Bovendien kan waterstof doordat het zo krachtig is ook een rol spelen bij grotere voertuigen zoals schepen en vliegtuigen.

Ten slotte wordt waterstof tegenwoordig al veel gebruikt in de industrie. Helaas is de meeste van deze waterstof echter nog wel grijze of blauwe waterstof.

Grote industrieën die extreem veel energie gebruiken, denk hierbij bijvoorbeeld aan de staalindustrie, zouden echter kunnen verduurzamen wanneer er meer groene waterstof beschikbaar komt.

Nadelen beleggen waterstof

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het beleggen in waterstof. We zullen de meest belangrijke met je bespreken.

De kosten van (groene) waterstof zijn hoog

Voordat waterstof een significante impact kan hebben op de energiemarkt moeten de kosten van groene waterstof ook lager zijn dan de kosten van alternatieven. Dit is op dit moment nog niet het geval.

Deloitte heeft een onderzoek gedaan naar waterstof en verwacht dat blauwe waterstof nog tot zeker 2035 goedkoper blijft dan groene waterstof.

Daarnaast zijn de kosten van waterstof ten opzichte van aardgas nog veel hoger. Dit is ook een grote reden waarom waterstof nog geen enorme impact heeft gemaakt op de energiemarkt.

Voordat waterstof dus echt de brandstof van de toekomst wordt moeten de kosten omlaag. Dit kan gerealiseerd worden door technologische ontwikkelingen zoals efficiëntere elektrolyse en het goedkoper opwekken van groene stroom.

Technologie en infrastructuur

Bij de voordelen van beleggen in waterstof hebben we gezegd dat het de potentie heeft om 100% groen te zijn. De technologie is nog niet helemaal zo ver.

Al tientallen jaren wordt waterstof als brandstof gebruikt, maar er is een reden waarom deze energiebron nog niet is doorgebroken als hét duurzame alternatief voor fossiele brandstoffen.

Om verder te gaan op het vorige punt, de kosten, kunnen we concluderen dat er nog veel technologische stappen moeten worden gezet om de kosten van waterstof omlaag te brengen. Dit kunnen dus bijvoorbeeld doorbraken zijn om waterstof efficiënter te winnen.

Daarnaast ontbreekt ook nog de infrastructuur om waterstof op grote schaal te gebruiken. De eerste grote toepassingen van groene waterstof zullen daarom waarschijnlijk in de zware industrie of scheepvaart plaatsvinden. Huishoudens zullen waarschijnlijk voor een lange tijd, misschien wel voor altijd, op het stroomnet blijven.

Waterstof aandelen zijn veelal groeiaandelen

Uit de bovenstaande punten kun je opmaken dat het niet duidelijk is wat de impact van waterstof gaat zijn in de toekomst.

Waterstof heeft potentie, maar er zijn ook nog veel doorbraken nodig om waterstof grootschalig te gebruiken als brandstof.

Veel van de bedrijven in de (duurzame) waterstofsector zijn dan ook bedrijven die nog niet zo lang bestaan. Ze werken allemaal aan nieuwe, nog niet bewezen, technologieën. Veel van deze bedrijven draaien dan ook verlies.

De aandelenprijzen van deze bedrijven zijn vooral gebaseerd op vraag en aanbod. Dit is vaak het geval bij groeiaandelen.

Op basis van de financiële cijfers zijn de aandelen overgewaardeerd, maar beleggers investeren in deze bedrijven doordat ze de potentie zijn in de toekomst van waterstof.

Groeiaandelen brengen vaak meer risico met zich mee omdat de koers voor een groot deel is gebaseerd op de verwachting van beleggers.

De koersen kunnen dus heel snel stijgen (bij een technologische doorbraak) of heel snel dalen (wanneer waterstof niet kostenefficiënt wordt). Het is belangrijk om je bewust van te zijn van deze risico’s wanneer je wil gaan beleggen in waterstof.

Hoe kun je beleggen in waterstof?

Je kunt op verschillende manieren beleggen in groene waterstof. We bespreken de verschillende mogelijkheden kort.

Waterstof aandelen

Allereerst kun je beleggen in waterstof aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die iets met (groene) waterstof te maken hebben.

Denk hierbij aan bedrijven die bezig zijn met de productie, distributie of opslag van waterstof. Bovendien zijn er ook bedrijven die brandstofcellen maken. Deze kunnen dan als een soort batterij worden gebruikt.

De waterstofsector is niet erg groot. Er zijn enkele tientallen bedrijven die actief zijn in deze markt. Zoals eerder vermeld zijn dit vooral jonge bedrijven met de potentie om te groeien (groeiaandelen).

Waterstof ETF

Het is normaal gesproken al moeilijk om de juiste individuele aandelen te kiezen. Bij groeiaandelen zoals waterstofaandelen is het nog lastiger.

Naast het feit dat de sector zich nog moet bewijzen, kunnen de prestaties van de individuele bedrijven in deze sector ook behoorlijk van elkaar verschillen.

Met een waterstof ETF kun je in één keer beleggen in alle belangrijke bedrijven in de waterstofsector.

Allereerst kun je hiermee transactiekosten besparen. Je hoeft namelijk niet alle aandelen apart aan te kopen.

Daarnaast hoef je met ETF beleggen ook niet te gokken op een bepaald bedrijf, maar kun je beleggen in de sector als geheel. Hiermee verklein je het risico dat je het verkeerde bedrijf kiest.

Een belangrijke opmerking is dat een waterstof ETF het risico niet wegneemt. Zoals eerder vermeld moet de hele sector zich namelijk nog bewijzen. Dit betekent dat ook de hele sector kan floppen. Het is daarom verstandig om geen groot deel van je vermogen in waterstof te beleggen.

Conclusie

Net zoals bij elke groeimarkt is het onmogelijk om te voorspellen of het beleggen in waterstof een goed idee is. Deze sector heeft veel potentie, maar er liggen ook struikelblokken op de weg.

Het is bovendien belangrijk om te beseffen dat deze sectoren een redelijk klein deel is van de totale economie. Daarom is het verstandig om, wanneer je wilt beleggen in waterstof, dit ook met een klein deel van je vermogen te doen.

Op deze manier zorg je ervoor dat je niet te afhankelijk bent van waterstof. Dit is namelijk een sector die nog voornamelijk rust op de verwachting van beleggers in plaats van op feiten.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Beleggen in waterstof”

Is in bovenstaand relaas, waarin uitgegaan wordt dat zeker tot 2035 blauwe waterstof goedkoper blijft dan groene waterstof, al rekening gehouden met de huidige (eind augustus 2022) zeer hoge gasprijs?

Hoi Wesseling,

Het onderzoek van Deloitte is van November 2020, dus de gasprijzen van augustus 2022 zijn hier niet in meegenomen. Als de gasprijs structureel hoog blijft kan dit natuurlijk in het voordeel werken van groene waterstof, omdat blauwe waterstof grotendeels wordt opgewekt door middel van aardgas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.