Wat is de beste groeiaandelen ETF? 4 goede opties

Groeiaandelen hebben een potentieel hoog rendement. Het is alleen lastig om groeiaandelen te vinden. Met een groeiaandelen ETF kun je in één keer beleggen in veel verschillende aandelen om het risico te verlagen. Maar wat is de beste groeiaandelen ETF?

Samenvatting beste groeiaandelen ETF

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van de groeiaandelen ETF’s die we in dit artikel gaan bespreken. Verder in dit artikel zullen we de ETF’s uitgebreider bespreken.

Groeiaandelen ETFKostenAantal
bedrijven
Replicatie
methode
Regio
Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF0,19%500SynthetischVS
iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF0,40%50FysiekEuropa
Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF0,40%119FysiekEuropa
Deka STOXX® Europe Strong Growth 20 UCITS ETF0,65%20FysiekEuropa

Wat is een groeiaandelen ETF?

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die veel potentie hebben. Vaak is de waarde van deze aandelen gebaseerd op de verwachting en het vertrouwen van beleggers.

Groeiaandelen keren meestal geen dividend uit. Ze moeten de winst herinvesteren om te groeien.

Vaak is er zelfs geen winst om uit te keren. Daarom worden groeiaandelen ook wel de tegenhanger van waardeaandelen (dividend aandelen) genoemd.

Met een groeiaandelen ETF kun je in één keer beleggen in een (grote) groep groeiaandelen. Dat heeft verschillende voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Voordelen en nadelen van een groeiaandelen ETF

Voordat je gaat beginnen met het beleggen in een groeiaandelen ETF is het goed om naar de voordelen en nadelen te kijken. Zo weet je beter waar je op kunt letten.

Voordelen groeiaandelen ETF

Het eerste voordeel is dat je makkelijk kunt beleggen in meerdere groeiaandelen. Het is namelijk moeilijk om vooraf te bepalen wat succesvolle groeiaandelen gaan zijn. Door het beleggen in een ETF kun je in één keer beleggen in veel verschillende groeiaandelen zodat het risico wordt verlaagd. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van één bedrijf.

Het tweede voordeel is dus dat je zelf geen groeiaandelen hoeft te zoeken. Je hoeft geen individuele bedrijven te analyseren, maar kunt een ETF kopen waar deze selectie al voor jou wordt gemaakt.

Ten slotte zijn de kosten van een ETF vaak lager dan wanneer je veel verschillende aandelen koopt. Je betaalt bij een ETF wel jaarlijkse kosten, maar het is mogelijk om veel te besparen op transactiekosten.

Nadelen groeiaandelen ETF

Een nadeel van het beleggen in een groeiaandelen ETF is dat het moeilijk is om te voorspellen welke aandelen hard gaan groeien.

Hoewel deze aandelen worden geselecteerd door professionele beleggers, weten zij het ook niet precies. Daarom zitten er vaak groeiaandelen in een groeiaandelen ETF die al een sterke groei hebben meegemaakt (bijvoorbeeld Amazon).

Daarnaast lijkt het investeren in groeiaandelen soms meer op speculeren dan op beleggen. Groeiaandelen worden namelijk geselecteerd op basis van de verwachting dat deze (sterk) gaan groeien.

Beste groeiaandelen ETF

Het is lastig om een goede groeiaandelen ETF te vinden. Veel ETF’s zijn namelijk gemengd. Ze bevatten een mix van groeiaandelen en dividend aandelen.

We hebben toch een aantal ETF’s voor je op een rij gezet die voor een groot deel groeiaandelen bevatten. Op deze manier kun jij beter bepalen wat de beste groeiaandelen ETF is voor jou.

1) Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF

De eerste groeiaandelen ETF die we bespreken is de Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is FR0011119171. Dit is een unieke code waarmee je de ETF kunt opzoeken bij je broker.

Zoals de naam van de ETF al aangeeft bevat de Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF alleen bedrijven uit de Verenigde Staten.

Deze 500 bedrijven zijn wel verspreid over verschillende sectoren, waarvan technologie (42%), consumentengoederen (18%) en communicatiediensten (11%) de grootste zijn.

De lopende kosten van een ETF zijn kosten die je jaarlijks aan de beheerder van de ETF betaalt. Bij de Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF zijn deze kosten 0,19% per jaar.

De index wordt door deze ETF synthetisch gevolgd. Dit betekent dat de beheerder (Lyxor) de aandelen niet daadwerkelijk aankoopt, maar werkt met een ruilconstructie.

De tegenhanger van een synthetische ETF is de fysieke ETF. Voor meer informatie hierover kun je kijken in ons artikel over het verschil tussen een fysieke en een synthetische ETF.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methode
Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETFFR001111917127 oktober 20110,19%500Synthetisch

2) iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF

De tweede groeiaandelen ETF die we benoemen is de iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF met ISIN-code IE00B0M62V02.

Zoals de naam al aangeeft bevat deze ETF Europese aandelen. De 50 bedrijven in deze ETF zitten verspreid over meerdere sectoren. De drie grootste zijn technologie (23%), consumentengoederen (20%) en industrie (18%).

De lopende kosten van deze ETF zijn met 0,40% per jaar wel iets hoger dan de lopende kosten van de vorige ETF.

Ten slotte wordt de index fysiek gevolgd. Dit betekent dat de aandelen daadwerkelijk worden aangekocht door de beheerder van de ETF (iShares in dit geval).

Dit kan een reden zijn waarom deze ETF ook duurder is dan de andere ETF. Een fysieke replicatie kost vaak meer geld door onder andere transactiekosten.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methode
iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETFIE00B0M62V024 november 20050,40%50Fysiek

3) Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF

De derde groeiaandelen ETF is de Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF. De ISIN-code is LU1598688189.

Hoewel deze ETF ook grotendeels bestaat uit Europese aandelen (97%), bevat de ETF wel een groter aantal aandelen dan de vorige ETF.

De Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF bevat namelijk aandelen van 119 bedrijven. De grootste drie sectoren zijn technologie (23%), consumentengoederen (21%) en industrie (19%).

Ook dit is een fysieke ETF, wat betekent dat de aandelen daadwerkelijk worden aangekocht. Hierdoor zijn de kosten ook hoger dan bij de andere ETF van Lyxor. De lopende kosten zijn 0,40% per jaar.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methode
Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETFLU15986881891 april 20050,40%119Fysiek

4) Deka STOXX® Europe Strong Growth 20 UCITS ETF

De laatste groeiaandelen ETF die we in dit artikel benoemen is de Deka STOXX® Europe Strong Growth 20 UCITS ETF. De ISIN-code is DE000ETFL037.

Ook deze ETF bevat allemaal Europese aandelen. Wel heeft deze ETF het kleinste aantal bedrijven van alle ETF’s die we in dit artikel hebben genoemd.

De ETF bevat namelijk slechts 20 bedrijven. De drie bedrijven met het grootste aandeel zijn Solaria Energia y Medio Ambiente (10%), Sanne Group (7%) en Alfen (6%).

De lopende kosten van deze ETF zijn met 0,65% per jaar het hoogste van alle ETF’s in dit artikel. Dit kan wellicht (deels) komen doordat het een fysieke ETF is.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methode
Deka STOXX® Europe Strong Growth 20 UCITS ETFDE000ETFL03714 maart 20080,65%20Fysiek

Conclusie

We hebben in dit artikel een aantal groeiaandelen ETF’s genoemd zodat jij makkelijker kunt kiezen.

Deze ETF’s hebben allemaal geen perfecte spreiding. Ze bevatten bijvoorbeeld allemaal bedrijven uit een bepaalde regio of sector. Bij sommige ETF’s is het aantal bedrijven ook erg laag.

Daarom kan het voor een betere spreiding handig zijn om meerdere ETF’s te combineren. Op deze manier word je minder afhankelijk van een bepaalde regio of sector.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.