<

[Top 3] Water ETF: waar kun je allemaal op letten?

Wanneer je wil beleggen in de sector water kan het lastig zijn om de juiste bedrijven te vinden. Wanneer je een aantal bedrijven hebt gevonden is het nog steeds de vraag of je een goede spreiding hebt binnen de sector. Door een water ETF kun je in één keer beleggen in tientallen bedrijven.

In dit artikel kijken we naar waar je op kunt letten wanneer je wil beleggen in een water ETF. Bovendien benoemen we ook drie goede opties zodat jij kunt bepalen wat de beste water ETF is voor jou.

Wat is een water ETF?

Met een water ETF wordt meestal een ETF bedoeld die verschillende bedrijven bevatten die zich bezig houden met het beschikbaar maken van schoon water.

In tegenstelling tot veel andere grondstoffen ETF’s beleg je hiermee dus niet direct in de grondstof. Dit is bij veel andere grondstoffen ETF’s wel het geval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goud ETF’s.

Bedrijven in de sector water kunnen veel verschillende taken uitvoeren. Denk hierbij aan de apparatuur maken voor het schoonmaken van water, de infrastructuur leggen voor het hele systeem (bijvoorbeeld riolen aanleggen) en er zijn bedrijven die het water daadwerkelijk schoonmaken.

Bedrijven in een water ETF kunnen dus behoorlijk verschillen. In de basis zijn ze echter allemaal betrokken bij het proces om schoon water beschikbaar te maken voor de bevolking.

Waarom zou je in een water ETF beleggen?

Schoon water is een van de meest belangrijke eerste levenbehoefte voor miljarden mensen op aarde.

Hoewel zo’n 70% van de oppervlakte van de aarde water is, hebben we toch een tekort aan schoon water (Wereld Natuur Fonds).

Het meeste van het water (97%) is namelijk zout water. Dit kunnen we niet gebruiken voor drinkwater en landbouw. Om het erger te maken, van de 3% zoet water is zo’n 2% niet beschikbaar. Dit water zit in gletsjers of is te erg vervuild om het te kunnen gebruiken.

Daarnaast is de wereldbevolking flink gegroeid, waardoor de vraag naar water ook is toegenomen.

Waar kun je op letten bij het beleggen in water ETF’s

Allereerst is het goed om te weten dat de sector water slechts een klein deel is van de totale economie.

Hoewel je met een water ETF voor een goede spreiding kunt zorgen binnen deze sector, wil het niet zeggen dat je een goede spreiding hebt wanneer je een groot deel van je vermogen in water ETF’s investeert.

Het is daarom belangrijk om ook te kijken naar ETF’s met een bredere spreiding, zoals bijvoorbeeld wereldwijde ETF’s en duurzame ETF’s.

Daarnaast zijn de lopende kosten van water ETF’s ook hoger dan voor veel andere ETF’s. Lopende kosten van 0,05% tot 0,20% per jaar komen veel voor bij ETF’s, maar de kosten van de ETF’s die in dit artikel worden genoemd zijn 0,49% tot 0,65% per jaar. Dit is dus een behoorlijk verschil.

Beste water ETF in 2022

Bij het kiezen van een ETF kun je letten op veel verschillende factoren. In dit artikel kijken we onder andere naar kosten, spreiding, behandeling van het dividend en het belegde vermogen van de ETF.

We geven je een aantal opties zodat jij zelf kunt bepalen wat de beste water ETF is. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van deze ETF’s. Daarna worden ze in meer detail besproken.

NaamISINKostenBehandeling dividendBelegd vermogen
iShares Global Water UCITS ETFIE00B1TXK62710,65%Distribuerend2,3 miljard dollar
Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETFFR0014002CH10,60%Accumulerend1,3 miljard dollar
L&G Clean Water UCITS ETFIE00BK5BC8910,49%Accumulerend350 miljoen dollar

1) iShares Global Water UCITS ETF

De eerste water ETF die we bespreken is de iShares Global Water UCITS ETF. Leuk detail, de afkorting van deze ETF is DH2O. Je kunt deze ETF opzoeken bij je broker met de unieke ISIN-code IE00B1TXK6271.

Aan de ISIN-code kun je het land zien waar deze ETF gevestigd is. In dit geval is dit Ierland (IE). Het belegde vermogen van DH2O is 2,3 miljard Amerikaanse dollar.

De lopende kosten van een ETF zijn van belang omdat deze elk jaar terugkomen. Dit kan dus een behoorlijke impact hebben op je rendement. De kosten van deze ETF zijn 0,65% per jaar. Dit is redelijk veel voor een ETF.

DH20 is een distribuerende ETF. Dit betekent dat de beheerder van de ETF (iShares) het dividend uitkeert aan jou als belegger. Aangezien de ETF in Ierland is gevestigd betaal je geen dividendbelasting, maar je kunt wel te maken krijgen met dividendlekkage.

Ten slotte kijken we nog naar de spreiding. Er zitten 48 bedrijven in deze ETF die allemaal actief zijn in de sector water. Deze bedrijven zijn verspreid over Noord-Amerika (59%), Europa (34%) en overig (7%). Denk hierbij aan Azië, Australië en Zuid-Amerika.

NaamiShares Global Water UCITS ETF
ISINIE00B1TXK6271
Datum oprichting16 maart 2007
Kosten0,65%
Behandeling dividendDistribuerend
Belegd vermogen2,3 miljard dollar

2) Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF

De tweede water ETF die we bespreken is de Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF. De unieke ISIN-code van deze ETF is FR0014002CH1. Aan deze code kun je zien dat deze ETF is Frankrijk is gevestigd.

Het bijzondere van deze ETF is dat de focus ligt op duurzaam beleggen. De ‘ESG’ in de naam van de ETF staat namelijk voor Environment, Social and Governance. De bedrijven in deze ETF zijn dus op basis van ESG-criteria geselecteerd.

Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF heeft een iets kleiner belegd vermogen dan de vorige ETF. Het belegde vermogen is namelijk 1,3 miljard dollar. De lopende kosten zijn met 0,60% per jaar ook iets lager.

In deze ETF zitten 38 bedrijven die verspreid zijn over Noord-Amerika (59%), Europa (32%), Japan (9%) en overig (3%).

Het dividend wordt automatisch herbelegd bij Lyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF. Dit wordt ook wel een accumulerende ETF genoemd. Het dividend zit dan in de koers van de ETF verwerkt.

NaamLyxor MSCI Water ESG Filtered (DR) UCITS ETF
ISINFR0014002CH1
Datum oprichting9 oktober 2007
Kosten0,60%
Behandeling dividendAccumulerend
Belegd vermogen1,3 miljard dollar

3) L&G Clean Water UCITS ETF

De derde water ETF van dit artikel is de L&G Clean Water UCITS ETF. Aan de ISIN-code (IE00BK5BC891) kun je zien dat deze ETF in Ierland is gevestigd. Het belegde vermogen is zo’n 350 miljoen dollar.

Deze ETF bevat 56 bedrijven die gevestigd zijn in Noord-Amerika (61%), Europa (24%), Azië (13%) en overig (2%). De tien grootste bedrijven in deze ETF zijn goed voor 22% van het totaal.

De lopende kosten zijn met 0,49% per jaar het laagste van alle ETF’s die in dit artikel worden genoemd. Het dividend wordt ook herbelegd bij deze ETF. Het is dus een accumulerende ETF.

NaamL&G Clean Water UCITS ETF
ISINIE00BK5BC891
Datum oprichting2 juli 2019
Kosten0,49%
Behandeling dividendAccumulerend
Belegd vermogen350 miljoen dollar

Conclusie

Je hebt in dit artikel een aantal goede water ETF’s gezien. Ook heb je gelezen dat je met een water ETF vrijwel nooit een goede spreiding hebt. Daarom kan het handig zijn om je ETF portefeuille uit te breiden met andere ETF’s.

Vond je dit artikel interessant? Je kunt je dan inschrijven voor onze nieuwsbrief. Bij elk nieuw artikel krijg je een e-mail. We zullen je dus niet spammen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “[Top 3] Water ETF: waar kun je allemaal op letten?”

Als het gaat om schoon water kun je veel beter dan in deze ETF’s beleggen in het ASN Milieu & Water fonds: véél strikter in wat werkelijk duurzame bedrijven zijn. Dat heeft (daardoor) een lager rendement, maar als je het gaat om puur rendement kun je weer beter in een veel bredere ETF stappen (natuurlijk liefst ESG/SRI). Dit soort thema-ETFs heeft m.i. relatief hoge kosten voor weinig toegevoegde ESG/SRI.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.