<

Automatisch beleggen: bespaar tijd én zorgen

Dat beleggen slim is om te doen is inmiddels wel duidelijk. Het probleem is echter dat veel mensen geen zin hebben om er veel tijd in te steken. Dat is begrijpelijk. Je wilt toch liever een seizoen kijken van je favoriete serie dan uren kijken naar grafieken en cijfers. Behoor jij tot deze mensen? Dan is automatisch beleggen misschien iets voor jou.

Wat is automatisch beleggen?

Automatisch beleggen is een vorm van laten beleggen. In tegenstelling tot handmatig beleggen, worden de transacties automatisch gedaan. Het enige dat je moet doen is het stellen van randvoorwaarden. Het idee van automatisch beleggen is dat je deze randvoorwaarden één keer aangeeft en er daarna niet meer naar hoeft te kijken. Natuurlijk kun je op elk moment je instellingen veranderen.

Je begint met het bepalen van hoeveel risico je zou willen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld heel defensief beleggen, maar ook heel offensief. Je kiest waar jij jezelf prettig bij voelt. Daarna kies je welk bedrag je periodiek wil beleggen (Dollar Cost Averaging).

Na het instellen van de randvoorwaarden doet de computer de rest. Door middel van fintech (financiële technologie) wordt jouw portfolio 24/7 gemonitord. De computer baseert alle keuzes op de randvoorwaarden die je van tevoren hebt gesteld. De computer houdt het dus beter in de gaten dan jij het ooit zou kunnen, omdat deze er letterlijk de hele dag naar kan kijken. Bovendien wordt er gebruikt gemaakt van alle markt(informatie) die er beschikbaar is binnen de partij waar jij belegt. Hierdoor hoef je het financiële nieuws zelf niet op de voet te volgen.

Voordelen automatisch beleggen

Automatisch beleggen heeft verschillende voordelen. We zullen de drie meest belangrijke behandelen.

Het kost minder tijd

Automatisch beleggen heeft veel positieve punten. Het grootste voordeel is dat het minder tijd kost. Tijd is voor veel mensen een van de belangrijkste redenen waarom ze niet beleggen. Je hoeft bij automatisch beleggen namelijk slechts één keer de randvoorwaarden op te geven, en daarna gebeurt de rest allemaal vanzelf. Je kunt je dan weer richten op dingen die je wel leuk en interessant vindt, terwijl je wel vermogen opbouwt.

Beleggen met kleine bedragen

Het is daarnaast ook helemaal niet nodig om meteen grote bedragen te beleggen. Dit is fijn, want misschien heb je ook geen grote bedragen beschikbaar of wil je liever elke maand een deel van je salaris beleggen. Zelfs met kleine bedragen kan beleggen met kleine bedragen veel opleveren op een lange termijn.

Een bijkomend voordeel van dit maandelijkse beleggen is dat je het risico verkleint door gespreid aan te kopen. Als je maandelijks een (klein) bedrag belegt, dan koop je aandelen op zowel lage als hoge momenten in de markt. Je spreidt dan het risico dat je al je geld gaat beleggen op een piek in de markt.

Beleggen zonder emotie

Omdat je zelf niet aan de knoppen zit, zit je emotie ook niet in de weg. Dit klinkt misschien raar, maar emotie is vaak een grote oorzaak van verliezen bij particuliere beleggers. Als je vanuit emotie handelt, kun je beslissingen maken die objectief gezien niet verstandig zijn. Als de markt bijvoorbeeld 20% daalt, dan hebben particuliere beleggers nog wel eens de neiging om uit paniek al hun beleggingen te verkopen door de angst dat het nog verder gaat dalen. Dit is juist wat je niet moet doen, omdat je verlies realiseert zodra je de beleggingen op een laag punt verkoopt. Een computer heeft hier geen last van en maakt wél rationele keuzes.

Nadelen automatisch beleggen

Door automatisch te beleggen heb je wel minder controle over individuele transacties. Je bepaalt jouw randvoorwaarden en dat is dan ook meteen alle invloed die je hebt. Je laat het daarna over aan de computer in de hoop dat deze het beheer goed doet. Vraag jezelf dus af of je er prettig bij voelt om de controle uit handen te geven en al het werk door een computer te laten doen.

Mocht dit niet zo zijn, overweeg dan om toch handmatig te beleggen. Handmatig beleggen hoeft ook niet veel tijd te kosten. Het kan hierbij in sommige gevallen gaan om slechts één enkele transactie per maand.

Rendement en kosten

Laten beleggen is over het algemeen duurder omdat het een extra service is. De broker (beurshandelaar) vraagt vaak een service fee om de transacties voor je te doen. Over het algemeen is automatisch beleggen daarom iets duurder zijn dan handmatig beleggen. De kosten kunnen echter meevallen als je een broker (beurshandelaar) kiest die lagere kosten hanteert.

Deze hogere kosten vertalen zich dan ook terug naar een iets lager rendement dan als je helemaal handmatig zou beleggen. Je profiteert dan echter wel van alle voordelen van automatisch beleggen, zoals het uitschakelen van emotie.

Je rendement hangt daarnaast ook heel erg af van welke strategie je hebt, dus welke randvoorwaarden je op het begin stelt. Met een defensieve strategie is je rendement lager, maar is het risico ook lager. Bij een offensieve strategie heb je de mogelijkheid om heel hoge rendementen te halen, maar is het risico ook veel hoger.

Waar automatisch beleggen

Je kunt automatisch en passief beleggen met InDelta. InDelta maakt het heel makkelijk om te beleggen in indexfondsen. Dit zijn fondsen die InDelta al voor je heeft samengesteld. Het enige wat jij moet doen is een bedrag bepalen en instellen in welke fondsen je wil beleggen. Je betaalt bij InDelta bovendien geen transactiekosten. Daarnaast zijn de jaarlijkse kosten lager dan bij vergelijkbare aanbieders.

InDelta logo

InDelta is een broker die indexbeleggen voor iedereen makkelijker en bereikbaar maakt. Je kunt bij InDelta beleggen in indexfondsen zonder zelf veel met beleggen bezig te zijn.

Conclusie

Automatisch beleggen is dé uitkomst voor mensen die niet veel met beleggen bezig willen zijn, maar wel rendement op willen bouwen. Beslissingen niet gebaseerd op emotie, maar worden door een computer gedaan op basis van vooraf bepaalde randvoorwaarden. Een keerpunt van automatisch beleggen is dat je wel de controle uit handen moet (kunnen) geven. Bovendien zijn de kosten hoger dan bij handmatig beleggen waardoor rendement lager is.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.