W-8BEN formulier: wat is het en waarom is het zo handig?

Veel mensen weten niet of ze het W-8BEN formulier moeten invullen. Dat is jammer, want het kan veel tijd kosten als je dit formulier niet invult. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over het W-8BEN formulier zodat jij veel tijd kunt besparen.

Wat is een W-8BEN formulier?

Het W-8BEN komt van de Amerikaanse belastingdienst (IRS). Met dit formulier kun je als iemand van buiten de Verenigde Staten aangeven dat je geen staatsburger (US Person) bent.

Net als in veel andere landen moet je in de Verenigde Staten namelijk dividendbelasting te betalen. De naam zegt het al, dit is belasting over het dividend wat je ontvangt.

Hoeveel dividendbelasting je moet betalen verschilt per land. In Nederland is de dividendbelasting bijvoorbeeld 15%. In de Verenigde Staten is dit 30%. Nederland heeft gelukkig een belastingverdrag met de Verenigde Staten zodat Nederlanders daar slechts 15% dividendbelasting moeten betalen.

Daar komt het W-8BEN formulier om de hoek kijken.

Waarom is het W-8BEN formulier zo handig?

Omdat Nederland afspraken heeft gemaakt met de Verenigde Staten moet je dus minder dividendbelasting te betalen. De te veel ingehouden dividendbelasting kun je dan terugvragen. Het terugvragen van de dividendbelasting kan een lastig proces zijn, vooral als je veel verschillende bedrijven in je portfolio hebt.

Veel bedrijven zijn in de Verenigde Staten gevestigd. Het terugvragen van de te veel ingehouden dividendbelasting kan daarom een grote klus zijn zonder het W-8BEN formulier.

Wanneer je de dividendbelasting niet goed terugvraagt kan dit financieel ook impact hebben. Vooral wanneer je veel belegt in Amerikaanse hoog dividend aandelen.

Het W-8BEN formulier kan je dus behoorlijk helpen. Door dit formulier wordt er namelijk van tevoren rekening gehouden met de afspraken tussen Nederland en de Verenigde Staten. Dit is een heel belangrijk verschil.

Door het formulier wordt er slechts 15% dividendbelasting (het Nederlandse tarief) ingehouden. Je hoeft dan dus ook niets terug te vragen. Het invullen van het W-8BEN formulier kan er daarom voor zorgen dat je veel tijd bespaart.

Wanneer is het W-8BEN formulier belangrijk?

Zoals net al aangegeven is het invullen van een W-8BEN formulier handig als je veel losse aandelen hebt van bedrijven die in de Verenigde Staten zijn gevestigd. Het terugvragen van de dividendbelasting kan in zo’n geval namelijk veel tijd gaan kosten.

Wanneer je vooral in ETF’s belegt wordt het formulier al minder interessant. Veel ETF’s zijn niet in de Verenigde Staten gevestigd. In zo’n geval heeft het invullen van het W-8BEN formulier niet meteen veel zin.

Het kan echter nooit kwaad om het W-8BEN formulier in te vullen. Wanneer je het invult, dan wordt het formulier automatisch toegepast als het nuttig is voor jou.

Het W-8BEN formulier invullen (of niet)

Het W-8BEN formulier hoeft je slechts een keer in te vullen. Bij de meeste banken en brokers wordt de optie geboden om het formulier in te vullen. In zo’n geval is het invullen vaak slechts één druk op de knop. Het invullen kun je altijd doen, want het heeft geen nadelen. Het voordeel is dat je zelf niet achter je te veel ingehouden dividendbelasting in de Verenigde Staten moet gaan.

W-8BEN formulier DEGIRO

Veel mensen stellen de vraag hoe het W-8BEN formulier werkt bij DEGIRO. Je krijgt bij DEGIRO constant herinneringen voor het invullen van dit formulier. Zoals ook eerder gezegd heeft het niet altijd zin om dit formulier in te vullen, maar heeft het ook geen nadelen. Je kunt het formulier dus eigenlijk het beste invullen als je van de melding af wil.

Conclusie

Hopelijk is het duidelijker geworden wat het W-8BEN formulier is en wat het formulier voor jou kan betekenen. Het invullen van het formulier is dus vrijwel altijd een verstandige keuze.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.