Wat is een bitcoin ETF? Voordelen en nadelen op een rij

Bitcoin is enorm populair en iedereen wil een graantje meepikken. Daarom bieden banken en brokers nu ook manieren aan om in bitcoin te beleggen. Je kunt dit doen via ETF’s. Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten voordat je in een bitcoin ETF gaat beleggen.

Wat is een bitcoin ETF?

Voordat we gaan kijken wat een bitcoin ETF is zullen we even kort uitleggen wat een ETF is.

Een ETF is een beleggingsproduct waarbij een bepaalde index kan worden gevolgd. Dit kan bijvoorbeeld de wereldeconomie zijn of een bepaalde sector. Je kunt door middel van een ETF in één keer beleggen in alle bedrijven die in de index zitten. In veel gevallen zijn dit duizenden bedrijven.

Bij een bitcoin ETF wordt de koers van bitcoin gevolgd. Je kunt daardoor investeren in bitcoin zonder zelf te hoeven handelen. Wanneer de prijs van bitcoin stijgt dan wordt de ETF meer waard, en andersom natuurlijk.

Hoe werkt een bitcoin ETF?

Bij een bitcoin ETF wordt er niet daadwerkelijk bitcoin gekocht. De koers van bitcoin wordt gevolgd door middel van futures.

Dit zijn termijncontracten waarmee wordt afgesproken om een onderliggende waarde in de toekomst te verhandelen tegen een prijs die nu is overeengekomen. De onderliggende waarde is in dit geval bitcoin.

De aanbieders van deze futures beleggen op hun beurt wel direct in bitcoin.

Voordelen bitcoin ETF

Het grote voordeel van een bitcoin ETF is het gemak. Voor het handelen in bitcoin moet je namelijk een account aanmaken bij een broker voor cryptocurrency, bijvoorbeeld Bitpanda. Voor veel mensen is dit onbekend terrein en daardoor ook een (te) grote stap. Daarom kan het een fijn idee zijn om bij je vertrouwde bank of broker te blijven, in plaats van je geld toevertrouwen aan een partij waar je minder bekend mee bent.

Het tweede punt heeft te maken met veiligheid. Wanneer je belegt in bitcoin via een broker voor cryptocurrency valt je geld niet onder het beleggerscompensatiestelsel. Wanneer je belegt bij een bank of broker heb je een wettelijke bescherming tot €20.000. Mocht de bank of broker waar je jouw beleggingen hebt failliet gaan, dan wordt dat bedrag altijd gecompenseerd door de overheid.

Ten slotte nog een punt over veiligheid. Conventionele beleggingen zoals aandelen en obligaties worden gereguleerd, bijvoorbeeld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zoals eerder gezegd wordt er bij een bitcoin ETF gebruik gemaakt van futures. De bitcoin markt is niet gereguleerd, maar de futures markt wel. Dit betekent dat er iets meer toezicht is wanneer je in bitcoin belegt via een ETF.

Nadelen bitcoin ETF

Het grote voordeel van een ETF is dat je in één keer kunt beleggen in veel verschillende bedrijven. Door te beleggen in een bitcoin ETF zorg je nog steeds niet voor een goede spreiding.

Daarnaast is het beleggen in een bitcoin ETF vaak duurder dan direct in bitcoin beleggen. Brokers die een bitcoin ETF aanbieden rekenen vaak hoge kosten. Zowel de aanbieder van de ETF als de aanbieder van futures willen er namelijk ook iets aan verdienen. Dit gaat helaas wel van jouw rendement af.

We hebben eerder benoemd dat de futures markt wel gereguleerd is. Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat de futures natuurlijk nog steeds de bitcoin markt volgen. Manipulatie kan op de bitcoin markt nog steeds plaatsvinden, dus helemaal vrij van dit risico ben je niet.

Waar kun je een bitcoin ETF kopen?

Steeds meer aanbieders maken het mogelijk om een bitcoin ETF te kopen. DEGIRO is een bekende broker voor het beleggen in ETF’s. Zij bieden ook verschillende bitcoin ETF’s aan, namelijk:

NaamISIN
WisdomTree Bitcoin GB00BJYDH287
21Shares Bitcoin ETPCH0454664001
CoinShares Physical BitcoinGB00BLD4ZL17
BTCetc – ETC Group Physical BitcoinDE000A27Z304
VanEck Vectors Bitcoin ETNDE000A28M8D0
Een aantal bitcoin ETF’s die je bij DEGIRO kunt aankopen.
DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Alternatieven bitcoin ETF

Zoals eerder gezegd zijn ETF’s ideaal voor het behalen van een goede spreiding. Bij een bitcoin ETF gaat dit echter niet op omdat je alleen de koers van bitcoin volgt. Zijn er dan alternatieven voor een bitcoin ETF?

Ten eerste kun je natuurlijk direct bitcoin kopen bij een broker voor cryptocurrency. Je bent dan niet beschermd door het beleggerscompensatiestelsel, maar je betaalt wel lagere kosten. Een bekende broker voor cryptocurrency is Bitpanda.

Logo Bitpanda.

Bitpanda maakt het mogelijk om goedkoop te beleggen in cryptocurrency en grondstoffen. Met meer dan 1 miljoen gebruikers zijn ze een grote speler in de markt.

Als tweede kun je in plaats van een bitcoin ETF ook beleggen in een ETF waar meerdere munten inzitten. In dat geval heb je alsnog een betere spreiding dan met alleen bitcoin.

Conclusie

Aan een bitcoin ETF zitten een aantal voordelen. Door een bitcoin ETF hoef je dus geen aparte rekening aan te maken bij een andere broker. Daarnaast worden de futures waarmee bitcoin wordt gevolgd gereguleerd, terwijl dit niet het geval is wanneer je direct in bitcoin belegt. Bovendien ben je met een bitcoin ETF wel beschermd door het beleggerscompensatiestelsel.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Je belegt namelijk alleen in bitcoin, waardoor het hele effect van een ETF eigenlijk weggaat. Daarnaast is de bitcoin markt alsnog niet gereguleerd. Ten slotte brengt het ook extra kosten met zich mee.

VoordelenNadelen
Geen aparte rekening openen Minder goede spreiding
Futures markt wordt gereguleerdBitcoin markt wordt niet gereguleerd
Beschermd door het beleggerscompensatiestelselHogere kosten
Voordelen en nadelen van een Bitcoin ETF.
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.