Hoe kun je goedkoop beleggen?

Kosten zijn erg belangrijk bij beleggen. Wanneer je niet goed oplet, dan kunnen deze kosten ook snel oplopen. Maar waar moet je precies op letten? In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op kunt letten als je goedkoop wil beleggen.

Waarom goedkoop beleggen?

Veel mensen denken dat beleggen duur is. Sterker nog, het is een van de vijf meest voorkomende redenen waarom Nederlanders niet beleggen. Maar klopt dat wel, en kun je niet goedkoop beleggen?

Goedkoop is natuurlijk niet altijd beter. Dat hoeft bij beleggen ook niet het geval te zijn. Kosten hebben echter wel een grote impact bij beleggen. Alle kosten die je maakt verlagen je rendement. Door goedkoop te beleggen kun je daarom al meteen een hoger rendement behalen dan wanneer je niet op de kosten zou letten.

Waar op letten als je goedkoop wil beleggen?

Je kunt op verschillende dingen letten als je goedkoop wil beleggen. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je kosten kunt besparen.

1) Kies een goede broker

Welke broker kiezen? De keuze voor een broker zal waarschijnlijk de grootste impact hebben op de kosten die je maakt. Veel kosten bij beleggen komen namelijk van de broker. Denk hierbij aan transactiekosten, beheerkosten en nog veel meer.

Het is echter wel belangrijk om naast de kosten ook naar andere dingen te kijken. Sommige brokers helpen je bijvoorbeeld meer met beleggen dan andere brokers. De kosten hiervoor zijn vaak wel iets hoger. Wanneer je nieuw bent met beleggen, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een broker voor de beginnende belegger.

Transactiekosten

Transactiekosten zijn kosten die een broker in rekening brengt voor het uitvoeren van transacties. Deze kosten bestaan uit vaste kosten, variabele kosten of een combinatie daarvan. Wil je beleggen met kleine bedragen, dan kun je het beste kijken naar een broker met de laagste transactiekosten.

Sommige brokers rekenen ook helemaal geen transactiekosten. DEGIRO is hier een voorbeeld van. Zij hebben namelijk DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten.

Beheerkosten

Beheerkosten zijn lopende kosten die door de broker in rekening worden gebracht. Vaak is dit een percentage van het bedrag dat je hebt belegd bij de broker. Deze kosten betaal je jaarlijks en zijn voor de diensten die de broker levert. Denk hierbij aan het beheren van je rekening en het ontwikkelen van het beleggingsplatform. Beheerkosten bij een broker worden daarom ook wel servicekosten genoemd.

Overige kosten

Transactiekosten en beheerkosten zijn vaak de grootste kostenposten. Naast transactiekosten en beheerkosten kun je te maken hebben met andere kosten zoals bijvoorbeeld valutakosten en beurskosten. Ga bij de keuze voor een broker dus goed na of er nog andere kosten zijn bij de broker die impact hebben.

2) Passief beleggen = goedkoop beleggen

Wanneer je bijvoorbeeld wil beleggen in de wereldeconomie, dan kun je ernaar streven om dezelfde prestaties te behalen als de markt / index, maar je kunt ook proberen om deze index te ‘verslaan’.

Het verschil tussen actief beleggen en passief beleggen is of je probeert om het beter te doen dan de markt.

Het klinkt misschien als een logische keuze om de index te verslaan. Je behaalt dan namelijk meer rendement dan wanneer je de index zou volgen. Uit onderzoek is echter gebleken dat professionele fondsbeheerders de index nooit structureel, op lange termijn, kunnen verslaan. Waarom zou jou dat wel lukken?

Actief beleggen brengt bovendien ook kosten met zich mee. Deze kosten, bijvoorbeeld een actieve fondsmanager, moeten eerst worden terugverdiend voordat je rendement gaat maken.

Wanneer je goedkoop wil beleggen kun je dus beter passief beleggen. Hierdoor verlaag je de kosten, waardoor je rendement op de lange termijn hoger wordt.

3) Beleg in beleggingsfondsen en ETF’s

Soorten beleggingen die vaak voorkomen zijn aandelen en obligaties. Je kunt deze los kopen, maar dan betaal je vaak ook veel transactiekosten. Om een goede spreiding te hebben moet je namelijk veel verschillende aandelen en obligaties kopen. Daardoor wordt het aantal transacties groter.

Om dit te voorkomen kun je beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s. Hiermee kun je in één keer beleggen in soms wel duizenden bedrijven. Je kunt in dat geval dus in veel bedrijven beleggen zonder veel transactiekosten te hebben.

Zoals we net hebben gezien is er een verschil tussen actief en passief beleggen. ETF’s zijn altijd passief. Ze volgen de index. Bij beleggingsfondsen zijn er zowel actief beheerde fondsen als passief beheerde fondsen. De passief beheerde beleggingsfondsen worden ook wel indexfondsen genoemd.

Lopende kosten beleggingsfonds / ETF

Wanneer je gaat beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s, dan kun je ook kijken naar de lopende kosten. Dit wordt ook wel de ’total expense ratio’ (TER) genoemd. Deze kosten worden door de beheerders van een beleggingsfonds of ETF gerekend. In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe de lopende kosten van een ETF precies werken. Dit principe geldt voor een groot deel ook voor beleggingsfondsen.

4) Blijf bij je plan

Wanneer je begint met beleggen kan een beleggingsplan opstellen handig zijn. In zo’n plan schrijf je op wat je wil bereiken met beleggen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoeveel risico je wil nemen en in welke beleggingsproducten je wil beleggen.

Het grote voordeel van zo’n beleggingsplan is dat je houvast hebt, ook in tijden wanneer de markt misschien minder goed presteert. Een ander voordeel is dat je minder vaak van plan of strategie wisselt.

Doordat je minder vaak verandert van strategie zul je ook minder kosten maken. Het maken van een beleggingsplan kan daarom een goede manier zijn om goedkoop te beleggen.

Conclusie

Het is dus mogelijk om goedkoop te beleggen als je op een aantal dingen let. Het is echter belangrijk om te vermelden dat goedkoop niet altijd beter is. Je kunt bijvoorbeeld beter een broker kiezen die het beste bij je past, al is deze wat duurder.

Met beleggen behaal je op de lange termijn namelijk een hoger rendement dan met sparen. Als je iets meer kosten moet maken, bijvoorbeeld omdat je zelf niet zoveel met beleggen bezig wil zijn, is dit het in veel gevallen toch waard. Zelfs met de kosten haal je namelijk nog steeds een hoger rendement dan wanneer je niet zou beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.