<

16 tips om te bezuinigen op je boodschappen

Je bent op zoek naar manieren om te bezuinigen op je boodschappen. Goed bezig! In dit artikel leggen we uit waarom het besparen van geld op je boodschappen zo nuttig kan zijn én geven we 16 tips om op je boodschappen te bezuinigen.

Bezuinigen op boodschappen

Bezuinigen op je boodschappen is eigenlijk geld besparen op alles wat met boodschappen doen te maken heeft. Hierbij moet je denken aan het besparen op de boodschappen zelf, maar je kunt ook nog dingen doen voor en na je tripje. Maar waarom zou je eigenlijk willen bezuinigen op je boodschappen?

Waarom bezuinigen op je boodschappen?

Bezuinigen op boodschappen wordt vaak onderschat. Vaak gaat het namelijk om slechts een paar euro. Niet de moeite waard volgens veel mensen. Volgens ons is het wel de moeite waard. Waarom vinden we dat?

Ten eerste besteed je relatief veel geld aan boodschappen. Naast wonen is het waarschijnlijk één van de grootste kostenposten. Bovendien koop je elke week weer boodschappen. Als je 10% structureel kan bezuinigen op je boodschappen dan heeft dit veel meer effect dan wanneer je een keer eenmalig €50 bespaart op iets anders.

Bezuinigen op boodschappen lijkt dus vaak de moeite niet waard maar juist door de regelmaat kunnen zelfs kleine besparingen een groot verschil maken.

Hoe kun je bezuinigen op je boodschappen?

Bezuinigen op je boodschappen kan op verschillende manieren. In dit artikel bespreken we 16 verschillende tips om jou te helpen met besparen.

1) Kijk naar de prijs per kilo / liter

Als je ergens gemanipuleerd wordt is het wel in de supermarkt. Verpakkingen zijn zo ontworpen dat jij het product eerder gaat kopen. Denk hierbij aan mooie kleuren, maar ook de vorm van de verpakking heeft hier invloed op.

Als je twee producten vergelijkt denk je waarschijnlijk dat je goed bezig bent. Dat is in principe ook, maar je moet wel goed op blijven letten.

Bekijk het volgende voorbeeld. Je ziet dat product A €2,50 kost terwijl product B slechts €2 kost. Een makkelijke keuze, toch?

Niet altijd. Kijk goed naar de inhoud van de verpakking. Product A is misschien 500 gram, terwijl product B slechts 350 gram is. De prijs per kilo voor product A is dan €5 terwijl de prijs per kilo voor product B maar liefst €5,71 is.

Het is dus goed om naar de prijs per kilo / liter te kijken. Geen zorgen, in de meeste supermarkten wordt dit al voor je berekend. Het staat dan op het kaartje waar ook de prijs op staat.

2) Aanbiedingen

Iedereen kent ze wel natuurlijk. Aanbiedingen zijn leuk, maar staar je er niet blind op. Een aanbieding van een A-merk is vaak nog altijd duurder dan wanneer je het huismerk tegen de gebruikelijke prijs koopt.

Blijf aanbiedingen daarom ook vergelijken op de prijs per kilo of liter om écht te besparen op je boodschappen.

Daarnaast is het soms moeilijk om te bepalen wat de korting precies is. Aanbiedingen zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Wij vinden het zelf fijn om de korting in procenten uit te drukken. Op deze manier kun je verschillende kortingen ook beter met elkaar vergelijken.

AanbiedingKorting %
1 + 1 gratis / 2e gratis50%
3 halen, 2 betalen33%
2e halve prijs25%

Ten slotte is het goed om in de gaten te houden of producten die je regelmatig koopt in de aanbieding zijn. Benut dat moment dan om een voorraad aan te leggen.

3) Budgetteren

Door te budgetteren kun je meer grip krijgen op je uitgaven. Met budgetteren bepaal je van tevoren hoeveel geld je mag uitgeven aan bijvoorbeeld wonen, uiteten, kleding of boodschappen. Dit bedrag wordt vaak bepaald per maand. Op deze manier wordt minder geld uitgeven veel makkelijker.

Als je maandelijks maximaal €150 wil uitgeven aan boodschappen, dan weet je dat je elke week €37,50 mag uitgeven. Zo kun je wekelijks in de gaten houden of je op de goede weg bent om binnen je budget te blijven. Je komt dan minder snel voor verrassingen te staan aan het einde van de maand.

Sommige apps kunnen je helpen met budgetteren. Wij vinden de Dyme-app heel handig omdat je naast budgetteren ook korting kunt krijgen op je vast lasten.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

4) Gratis producten

Nee, we bedoelen niet dat je producten moet gaan stelen uit de supermarkt. Er is nog een andere manier om gratis producten te krijgen. Bijvoorbeeld met de app Scoupy.

Als een merk een nieuw product heeft dan willen ze dit vaak promoten. Dit kunnen ze doen via Scoupy. Je kunt het product dan één keer gratis ‘kopen’. Soms kun je ook alleen korting krijgen. Desondanks is het een leuke manier om te bezuinigen op je boodschappen én om nieuwe dingen uit te proberen.

5) Bezuinigen op boodschappen met een lijstje

In ‘The Journal of Consumer Behaviour‘ is een artikel gepubliceerd met de resultaten van een experiment waarbij mensen boodschappen gingen doen met of zonder boodschappenlijstje.

Mensen met een boodschappenlijstje gaven significant minder uit tijdens het boodschappen doen dan mensen zonder boodschappenlijstje. Een boodschappenlijstje is dus een goede manier om te bezuinigen op je boodschappen.

Een belangrijke voorwaarde hiervan is natuurlijk wel dat je je houdt aan wat er op het lijstje staat.

6) Koop in bulk

Je kunt op twee manieren in bulk kopen. Aan de ene kant is dit het kopen van grotere verpakkingen. Daarnaast kan het ook gaan om meerdere verpakkingen in één keer kopen.

Sommige producten kun je jarenlang bewaren. Letterlijk. Denk hierbij aan eten in blik, gedroogde producten zoals pasta of verzorgingsproducten zoals shampoo.

Wanneer je een erg goede aanbieding ziet, koop dan producten in bulk. Als je de aanbiedingen in de gaten houdt kun je sommige producten altijd in de aanbieding blijven kopen.

Als je voorraad weer wat kleiner is geworden dan kun je deze weer aanvullen met de volgende aanbieding.

7) Koop niet teveel

We verspillen teveel voedsel in Nederland. Dat wist je misschien al. Deze verspilling kost de gemiddelde Nederlandse consument zo’n 120 euro per jaar. Een tientje per maand dus. Dit is een tientje wat je ook kunt besparen op je boodschappen.

Alleen kopen wat je nodig hebt heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op je portemonnee. Bedenk je dus goed wat je echt nodig gaat hebben. Daarnaast kun je van restjes vaak ook een erg lekkere maaltijd maken als je een beetje creatief bent.

8) Bezuinigen op je boodschappen met koopzegels

Kom je vaak bij dezelfde supermarkt? Dan kun je erover nadenken om koopzegels te sparen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Waarom zou je sparen bij de supermarkt?

Koopzegels zijn echter meer dan een spaarprogramma. Je krijgt namelijk ook rente. Daar wordt het interessant.

Het voordeel van koopzegels is dat het rendement relatief hoog is. Het nadeel van koopzegels is dat je slechts een beperkt bedrag kunt ‘investeren’. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid boodschappen dat je doet.

PLUS heeft de hoogste rente, namelijk 50%. Albert Heijn heeft met 6% de op een na hoogste rente. Bovendien kun je digitaal koopzegels sparen in de app. Super handig want er is dus geen kans dat je jouw koopzegels kwijtraakt.

9) Weggooien is zonde

Supermarkten willen ervoor zorgen dat producten niet bederven. Natuurlijk zijn ze begaan met het milieu, maar de hoofdreden is toch de omzet die ze anders mislopen.

Daarom wordt er in veel supermarkten gewerkt met stickers om aan te geven dat je korting krijgt op producten die bijna over de datum zijn. In veel gevallen kun je dit ook combineren met een normale aanbieding.

Producten die bijna over de datum zijn kun je meteen opeten, maar vaak kun je ze ook invriezen. Door goed op deze stickers te letten kun je veel bezuinigen op je boodschappen.

10) Sparen van punten

Op veel verpakkingen in de supermarkt zitten punten die je kunt sparen. Koffie is hier een goed voorbeeld van, maar het komt voor bij veel meer producten.

Je kunt eigenlijk twee soorten punten onderscheiden. Ten eerste zijn er punten waarbij je korting krijgt op iets, bijvoorbeeld een dagje weg. Daarnaast zijn er ook punten waarbij je geld krijgt of een gratis product.

We zijn vooral geïnteresseerd in die tweede. Bij de eerste moet je namelijk alsnog iets kopen. Dat helpt dus niet echt om te besparen op je boodschappen.

Een van de spaarprogramma’s is Perla koffie. Op elke verpakking staan punten. Deze kun je uitknippen en in een boekje plakken. Met 25 punten krijg je €2.

Hier word je natuurlijk niet rijk van, maar als je dit doet krijg je eigenlijk altijd 3,1% korting op je koffie. Als je de koffie koopt in de aanbieding (1 + 1 gratis) dan krijg je zelfs 6,2% korting. Niet verkeerd.

11) Kijk verder dan je standaard supermarkt

Je kunt bezuinigen op je boodschappen door verder te kijken dan je standaard supermarkt. We zullen een paar voorbeelden noemen van producten die je niet bij de Jumbo of Albert Heijn moet kopen.

We beginnen met kruiden en specerijen. Kruiden en specerijen zijn bij uitstek producten die je goedkoper kunt kopen buiten je standaard supermarkt.

Bij de gewone supermarkt betaal je voor een potje kruiden (35 gram) ongeveer €2. De prijs per kilo is daarmee €57,14. Bij de toko kun 250 gram van deze kruiden kopen voor €3,50. De prijs per kilo is dan €14.

Het tweede voorbeeld is groenten. Verse groenten zijn erg belangrijk, maar ze kunnen ook best duur zijn. Het zal je verbazen hoe goedkoop verse groenten zijn op de lokale markt. Bovendien zijn de groenten op de markt vaak verser.

Als dit zoveel geld scheelt, waarom doet niet iedereen dit? Ten eerste kost het tijd en moeite. Daarnaast is een markt er niet elke dag en de supermarkt wel. Bovendien zijn veel mensen simpelweg niet bekend met winkels zoals een toko.

12) Tellen tijdens het winkelen

Schrik je ook wel eens bij de kassa? Tijdens het boodschappen doen blijft er van alles aan je handen plakken, dat is heel normaal. Om je uitgaven in de hand te houden is het tussendoor tellen echt een aanrader.

Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste zie je wat elk product individueel kost. Het is dus makkelijk om een product weer weg te leggen als het toch heel duur blijkt te zijn. Daarnaast houd je door te tellen grip op het eindbedrag.

Tip: een zelfscanner is ideaal als je wil tellen tijdens het boodschappen doen.
Author

13) Bezuinigen op je boodschappen door huismerken

Omarm de huismerken. A-merken zijn allang niet meer altijd kwalitatief beter dan huismerken. Ze hebben vaak wel vaak mooiere verpakkingen en reclames. Drie keer raden wie daarvoor betaalt.

Huismerken zijn vaak uitstekende vervangers van A-merken. Ze zullen niet altijd beter zijn, maar het kan zeker de moeite waard zijn om vaker een huismerk te proberen. Bij de meeste producten zul je weinig verschil proeven.

14) Minder vlees

Minder vlees eten is een perfecte manier om te bezuinigen op boodschappen. Vlees is namelijk erg duur. Betekent dit dat je nooit meer vlees mag eten? Nee dat niet.

Af en toe geen vlees eten kan al een grote impact hebben in je portemonnee. Zelfs alleen minder vlees eten kan ook al een verschil maken. Je hoeft hierbij niet in extremen te denken. Vlees is zo duur dat zelfs een kleine verandering al een groot verschil kan maken.

15) Neem je eigen tas mee

Stel je hebt een tas nodig voor elke €15 aan boodschappen. Als je een tasje koopt bij de supermarkt betaal je hiervoor €0,25. Als je jouw eigen tas meeneemt bespaar je dus al 1,67% op je boodschappen. Bovendien is het beter voor het milieu.

Dit is natuurlijk weer niet iets waar je rijk van gaat worden. De kracht van bezuinigen op je boodschappen zit vooral in de regelmaat. Je bespaart elke keer als je boodschappen gaat doen.

16) Voorkom impulsaankopen

Je ken het wel. Bij de kassa kijkt die ene Twix je aan. Lukt het jou om deze verleiding te weerstaan? Waarschijnlijk niet. Deze producten liggen niet voor niets bij de kassa. Het is erg moeilijk om ze te laten liggen.

Impulsaankopen, en dan met name kassakoopjes, zijn eigenlijk altijd een slecht idee. Je betaalt voor die losse Twix namelijk erg veel in verhouding tot een grote verpakking. Probeer impulsaankopen dus altijd te voorkomen.

Conclusie

Hopelijk lukt het jou om met deze 16 tips om beter te bezuinigen op je boodschappen. Wat is jouw favoriete tip uit dit lijstje?

Wil je op de hoogte blijven van meer artikelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan automatisch een mail als er een nieuw artikel op Finansjaal komt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “16 tips om te bezuinigen op je boodschappen”

Koopzegels bij de Plus loont al helemaal: je spaart voor 4 euro aan zegels en je krijgt er 6 euro uitbetaald. Rendement: 50%. Dat is veel meer dan die 6% procent van AH

Hi Tom! Leuk dat je de moeite neemt om een reactie te plaatsen.

Plus heeft inderdaad het hoogste rendement. Bovendien moet je bij Plus voor ‘slechts’ €200 aan boodschappen doen om €2 te verdienen, terwijl je bij Albert-Heijn voor €490 aan boodschappen moet doen voor €3. Een voordeel van Albert-Heijn is wel dat je digitaal koopzegels kunt sparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.