<

Waarom koopzegels sparen niet alleen iets voor je oma is

Wilt u er koopzegels bij? Dit is een vraag die iedereen wel eens krijgt bij de kassa in de supermarkt. Waarschijnlijk zeg je al jarenlang elke week meerdere keren ‘nee’ tegen deze vraag. Waarom zou je sparen bij de supermarkt? Dat kun je toch goed zelf? Koopzegels zijn echter meer dan alleen sparen. Je kunt er namelijk ook geld mee verdienen.

Koopzegels sparen bij de supermarkt

Koopzegels sparen bij de supermarkt dat klinkt echt iets voor oudere mensen. Niets is minder waar. Je kunt koopzegels tegenwoordig soms zelfs helemaal digitaal sparen.

Gevoelsmatig hebben koopzegels misschien iets weg van een marketingtruc. Dit betekent echter niet dat jij er niks aan kan hebben. Het is zeker een marketingtruc, maar er zit ook voordeel in voor jou. In tegenstelling tot sparen op de bank is het rendement bij koopzegels namelijk veel hoger.

Rendement

Wanneer je koopzegels laat uitbetalen krijg je niet alleen het bedrag dat je hebt betaald terug, maar ook een deel rente. Dit komt omdat je het geld dat je steeds betaald aan koopzegels eigenlijk uitleent aan de supermarkt. Over dit uitgeleende geld ontvang je rente.

Ik zal je maar meteen teleurstellen, je gaat niet rijk worden van koopzegels. Dit is niet omdat het rendement niet hoog is, maar omdat het bedrag dat je aan koopzegels kunt kopen afhangt van hoeveel geld je aan boodschappen besteedt.

Welke koopzegels leveren het meeste op?

Zo goed als alle grote supermarkten hebben koopzegels. Jumbo, Albert Heijn, Coop en Plus bieden onder verschillende voorwaarden koopzegels aan. Om het makkelijk te maken staan hier de verschillende voorwaarden opgesomd.

SupermarktKosten zegelBestedingVolle kaartUitbetalingRendement
PLUS€0,02€1€4€650%
Albert Heijn€0,10€1€49€526%
Coop€0,05€0,50€25€264%
Jumbo€0,10€1€2,50€2,604%

Koopzegels Plus

Plus heeft veruit het hoogste rendement met maar liefst 50%. Om een volle kaart te krijgen heb je 200 pluspunten nodig. Hiervoor moet je €200 aan boodschappen doen. Het bedrag dat je bij Plus hebt geïnvesteerd is slechts €4 en je krijgt €6 terug. Je verdient dan dus €2 met een erg lage investering.

Koopzegels AH

Albert Heijn heeft het op één na hoogste rendement met 6%. Om een volle kaart te krijgen zijn er 490 koopzegels nodig. Dit staat in verhouding met €490 aan boodschappen. Het bedrag dat je hebt geïnvesteerd is €49 en je krijgt €52 terug. Je verdient dan €3. Albert Heijn heeft sinds 1 juni 2020 digitale koopzegels geïntroduceerd. Hiermee kun je koopzegels sparen in de app.

Koopzegels Coop

Coop heeft met 4% een van de laagste rendementen. Ze hebben bovendien de kans laten liggen om hun spaarpunten ‘coopzegels’ te noemen. Een vol spaarboekje is 500 koopzegels wat €250 aan boodschappen is. Je hebt dan €25 gespaard en met deze volle kaart verdien je €1.

Koopzegels Jumbo

Bij Jumbo’s spaarpot is het rendement hetzelfde als bij Coop, namelijk 4%. Bij Jumbo heb je al een volle kaart met 25 koopzegels. Dit staat gelijk aan €25 boodschappen. Je hebt dan slechts €2,50 gespaard. Dit is veel lager dan bij alle andere supermarkten. Bij Jumbo verdien je €0,10 aan een volle kaart, maar je kunt ook 10 kaarten inleveren. Dan is het vergelijkbaar met Coop: €250 aan boodschappen en je verdient €1.

Waar moet je nog meer op letten?

Het rendement is natuurlijk belangrijk, maar het is ook goed om te kijken naar hoe snel je een kaart vol kunt krijgen. Als Plus je vaste supermarkt is, dan kun je alsnog meedoen bij Jumbo omdat je daar slechts €25 aan boodschappen hoeft te doen voor een uitbetaling. De €490 aan boodschappen bij Albert Heijn wordt dan wellicht lastig.

Zelf vind ik het ook echt een voordeel dat je bij Albert Heijn digitaal kunt sparen. Je hoeft geen fysieke koopzegels meer te plakken en er is ook geen risico dat je de koopzegels kwijtraakt. Bovendien is het milieubewust omdat er geen papier wordt gebruikt.

Waarom bieden supermarkten koopzegels aan?

Waarom zouden supermarkten koopzegels aanbieden? Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is loyaliteit. Mensen die al 200 koopzegels hebben gespaard bij Albert Heijn, blijven daar waarschijnlijk winkelen om hun kaart vol te krijgen. Daarnaast besteden mensen wellicht ook meer omdat ze bijna aan een uitbetaling zitten.

Verder kopen tienduizenden mensen koopzegels. Als het geld wat hiermee wordt overgemaakt, komt op de rekening van de supermarkt te staan. In de tussentijd, voordat het geld moet worden terugbetaald, kan de supermarkt dit geld investeren om er zelf geld aan te verdienen.

Ten slotte zijn er ook mensen die hun kaart nooit inleveren of afmaken, waardoor de supermarkt dit geld niet terug hoeft te geven.

Zijn koopzegels de moeite waard?

Je wordt niet rijk van koopzegels. Je kunt echter wel een klein beetje geld investeren tegen een gegarandeerd en goed rendement. Bovendien kun je het door middel van digitaal sparen bij Albert Heijn ook automatisch doen. Het kost dus bijna geen moeite.

Om een voorbeeld te noemen. Je doet elke maand voor €490 boodschappen bij Albert Heijn. Je kunt dan elke maand €49 investeren tegen 6%. Het gemiddelde rendement op beleggingen op lange termijn is ongeveer 7% per jaar. Met koopzegels haal je in dit voorbeeld 6% per maand.

Het enige nadeel is dat je er niet heel veel geld in kunt investeren, omdat het afhankelijk is van het bedrag aan boodschappen dat je doet. Hoe dan ook, het is wel mooi meegenomen.

Wat moet je vooral niet doen bij het sparen van koopzegels

Het gevaar dat op de loer ligt bij het sparen voor koopzegels is dat je meer gaat kopen dan je eigenlijk nodig hebt, om ook meer koopzegels te sparen. Dit is niet handig, want het rendement op koopzegels is niet zo groot dat je hier voordeel mee behaalt. Spaar koopzegels dus alleen bij de boodschappen die je echt nodig hebt.

Daarnaast kun je jouw boekje met koopzegels natuurlijk ook kwijtraken. Dit is zonde, want je mist hierdoor niet alleen rendement, maar je bent ook meteen je spaargeld kwijt. Dit kun je voorkomen door digitaal te sparen bij Albert Heijn of je boekje goed te bewaren natuurlijk.

Conclusie

Het is dus zeker de moeite waard om koopzegels te sparen. Het is een goede manier op te bezuinigen op je boodschappen.

Elke supermarkt heeft hier ook zijn voordelen. Bij Plus is het rendement erg hoog, bij Albert Heijn is het mogelijk om automatisch digitaal te sparen en bij Jumbo kun je de koopzegels al bij een heel laag bedrag inleveren. Kortom, blijf gewoon bij je huidige supermarkt, maar begin wel met koopzegels sparen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.