Hoe kun je minder geld uitgeven? 9 praktische tips

Veel Nederlanders geven altijd al het geld wat ze verdienen uit. Betrap jij jezelf er soms ook op dat je te veel geld uitgeeft? In dit artikel geven we je aantal bruikbare tips zodat jij minder geld kan uitgeven.

Minder geld uitgeven

Een derde van alle Nederlanders geeft elke maand alles wat ze binnenkrijgen weer uit. Minder geld uitgeven kan je helpen om bepaalde doelen te bereiken. Voor sommige dingen moet je namelijk een tijdje sparen. Een dure vakantie of een nieuwe auto kun je waarschijnlijk alleen kopen als je in de maanden ervoor niet al je geld hebt uitgegeven. Door minder geld uit te geven kun je meer financiële vrijheid voor jezelf creëren en misschien wel eerder stoppen met werken.

9 tips voor het uitgeven van minder geld

Minder geld uitgeven kan dus veel deuren voor je openen, maar hoe doe je dit precies? We geven je 9 praktische tips waardoor je minder geld kunt uitgeven.

1) Begrijp je gedrag

Ga voor jezelf na wanneer jij veel geld uitgeeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vaak gaat shoppen of dat je regelmatig eten bestelt. Wanneer je weet wat jouw ‘zwakke momenten’ zijn kun je er ook iets aan doen.

Ga bijvoorbeeld niet shoppen als je niet concreet iets nieuws nodig hebt. Om minder eten te bestellen kun je jouw maaltijden van tevoren plannen. Wanneer je honger hebt, en geen zin hebt om te koken, dan kun je een van deze maaltijden opeten.

2) Bijhouden van je uitgaven

Veel mensen geven te veel uit omdat ze niet weten waar ze precies geld aan uitgeven. Het bijhouden van je uitgaven is daarom een makkelijke manier om minder geld uit te geven. Door inzichtelijk te maken waar je geld naartoe gaat, kun je ook bepalen waar je het meeste kunt besparen.

Veel banken hebben tegenwoordig een overzicht met uitgaven bij internetbankieren. Je uitgaven worden dan automatisch in verschillende categorieën geplaatst. Hiermee kun je snel een indicatie krijgen waar je geld de afgelopen periode naartoe is gegaan.

3) Bekijk wat je gelukkig maakt

Minder geld uitgeven betekent niet dat je niets meer mag kopen. De kunst is om minder geld uit te geven aan dingen die je eigenlijk niet gelukkig maken. Daarom is het goed om voor jezelf na te denken welke van jouw uitgaven niet veel bijdragen aan jouw geluk.

Hierbij is het ook belangrijk om te bepalen wat juist wel bijdraagt aan jouw geluk. Er zijn vast een aantal dingen waar je niet zonder kan. Denk hierbij aan een lekker speciaalbiertje of je favoriete wasverzachter. Je kunt daarnaast ook besluiten dat je niet wil besparen op verre reizen. Kies een paar dingen die jouw echt gelukkig maken en bespaar hier juist niet op.

4) Abonnementen opzeggen

Abonnementen kunnen ongemerkt een grote kostenpost zijn. Het nadeel van abonnementen is dat de kosten regelmatig terugkomen. Het is daarom goed om te kijken of er abonnementen zijn die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Deze abonnementen opzeggen kan een goede manier zijn om minder geld uit te geven.

5) Budgetteren

Geef al je inkomsten een bepaald doel. Door te budgetteren bepaal je van tevoren waar je jouw geld aan gaat uitgeven. Denk hierbij aan verschillende potjes voor wonen, eten, kleding en vermaak. Vergeet sparen of beleggen ook niet mee te nemen. Door je geld een doel te geven kom je minder snel in de verleiding om het aan andere dingen te besteden.

Tegenwoordig kun je makkelijk budgetteren door middel van een app. Dyme is een goed voorbeeld van zo’n app. Naast budgetteren helpt Dyme je ook om abonnementen op te zeggen. Dat scheelt jou weer gedoe.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

6) Stel financiële doelen op

Geld (be)sparen zonder specifiek doel is lastig. Het is makkelijker om dingen niet te kopen als je weet waar je het precies voor doet. Het opstellen van financiële doelen kan daarbij helpen. Je kunt het geld dat je voor deze doelen nodig hebt budgetten. Hierdoor kom je ook minder snel in de verleiding om dit geld toch uit geven. Weet je niet zo goed wat voor financiële doelen je zou kunnen opstellen? Bekijk dan onze voorbeelden van financiële doelen.

7) Denk na over dure uitgaven

Wil je iets duurs kopen? Slaap er dan een paar nachtjes over, letterlijk. In veel gevallen wil je iets heel graag kopen op een bepaald moment, maar vind je het later minder belangrijk. Wanneer je even wacht met je aankoop, dan kom je erachter of je het echt wil kopen. Voorkom daarom dure impulsaankopen en laat het even rusten. Wil je het alsnog kopen na een tijdje, dan kun je nog altijd de stap zetten.

8) Verminder je schulden

Iedereen weet dat geld lenen ook geld kost. Toch hebben veel mensen schulden die niet nodig zijn. Dan hebben we het niet over een hypotheek, maar bijvoorbeeld over een persoonlijke lening. Door het aflossen van je schulden kun je minder geld uitgeven. Je betaalt namelijk geen rente over het geld dat je nog verschuldigd bent.

9) Kijk naar je grootste periodieke uitgaven

Sommige dingen heb je altijd nodig. Wonen, eten en verzekeringen zijn hier goede voorbeelden van. Deze uitgaven zijn vaak een groot deel van je totale uitgaven. Bovendien komen deze uitgaven regelmatig terug. Besparen op grote periodieke uitgaven is dus een perfecte manier om structureel minder geld uit te geven.

Je kunt bijvoorbeeld makkelijk op verzekeringen besparen door regelmatig over te stappen. Zo kun je elk jaar voor de laagste premie kiezen. Bovendien kun je in veel gevallen cashback krijgen als je overstapt. Eerder hebben we ook een groot aantal tips beschreven hoe je kunt bezuinigen op je boodschappen.

Conclusie: minder geld uitgeven

Door middel van deze tips kun jij ook beginnen met het uitgeven van minder geld. Is er een belangrijke tip die je mist in dit artikel? Laat het weten in de reacties!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.