Wat is cashback en hoe kun je er het beste van profiteren?

Met cashback kun je geld terugkrijgen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Toch wordt cashback door heel veel mensen niet gebruikt, omdat ze niet precies weten hoe het werkt. Dit is zonde, want hierdoor loop je geld mis. Maar wat is cashback precies?

Wat is cashback?

Cashback kun je letterlijk vertalen naar ‘geld terug’. Het principe is daarom ook simpel; wanneer je iets koopt met cashback, kun je met cashback geld terugkrijgen. Dit kan een deel van het aankoopbedrag zijn, maar het kan ook een vaste vergoeding zijn. Het ligt aan de aanbieder hoe dit precies werkt.

Hoe werkt cashback?

Cashback klinkt misschien goed, maar hoe kun je hier van profiteren? We leggen in drie simpele stappen uit hoe cashback precies werkt.

1) Aanmelden cashback website

Allereerst kun je je aanmelden bij een website die cashback geeft. Een aantal bekende aanbieders zijn:

  • Euroclix.
  • CashbackXL.nl.
  • Cashback.nl.
  • Shopbuddies.nl.

Op deze websites staan alle partijen waarmee ze een samenwerking hebben. Wanneer je doorklikt vanuit de cashback website wordt de cashback geregistreerd.

2) Doorklikken naar adverteerder

Stel je voor dat je cashback wil van Mediamarkt. Je kunt dan via een cashback website doorklikken naar Mediamarkt. Als je dan iets koopt, dan krijg je een percentage van het verkoopbedrag terug.

Je kunt ook een vast bedrag terugkrijgen. Vaak is dit het geval bij het afsluiten van abonnementen of verzekeringen. Bij het afsluiten van je zorgverzekering kun je bijvoorbeeld al snel €50 terugkrijgen.

Pas bij het doorklikken wel op dat je direct de aankoop doet. Anders kan het zo zijn dat de cashback niet goed wordt geregistreerd.

3) Wachten en uitbetalen

Wanneer je een bestelling hebt geplaatst dan wordt je cashback geregistreerd. De adverteerder gaat dan kijken of het een terechte cashback is of niet. Bij het retourneren van spullen wordt de cashback natuurlijk niet uitbetaald. Vaak moet de termijn om terug te sturen daarom verstreken zijn voordat de adverteerder de cashback kan beoordelen.

Wanneer de cashback is goedgekeurd maakt de adverteerder het geld over naar de cashback website. Jij kunt het geld dan in je profiel laten uitbetalen.

Voordelen cashback

Het grote voordeel van cashback is dat je eigenlijk gratis geld krijgt. Wanneer je een aankoop sowieso zou gaan doen, dan is het geld wat je terug krijgt alleen maar extra. Bij abonnementen of verzekeringen kan het bedrag dat je terugkrijgt behoorlijk oplopen. Zoals net gezegd, wanneer je €50 terugkrijgt door je zorgverzekering via een cashback website af te sluiten dan is dit geld snel verdiend.

Nadelen cashback

Het nadeel van cashback is dat je in veel gevallen slechts een klein bedrag terugkrijgt. Wanneer je iets koopt van €100, dan krijg je misschien slechts €2 terug. Rijk worden door cashback zal daarom niet snel gebeuren.

Bovendien kan het soms lang duren voordat je het geld terugkrijgt. Wanneer de cashback wordt geregistreerd moet het namelijk eerst goedgekeurd worden door de adverteerder. Daarna moet de adverteerder het geld nog overmaken naar de cashback website voordat ze het aan jou kunnen uitbetalen. Dit proces duurt soms maanden.

Waar kun je cashback krijgen?

Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van cashback. De meest voorkomende manier is via een cashback website, maar je kunt soms ook cashback krijgen met een creditcard.

Cashback websites

Zoals eerder aangegeven kun je een account aanmaken bij verschillende cashback websites. Op deze websites kun je een overzicht vinden van alle adverteerders en ook van de vergoedingen die je krijgt. Daarom is het aan te raden om altijd op verschillende cashback websites te kijken, de vergoedingen kunnen per adverteerder namelijk verschillend zijn.

Creditcard

Daarnaast kun je soms ook cashback krijgen als je met een bepaalde kaart betaalt. In de Verenigde Staten is dit groter dan in Nederland. Dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn in Nederland. Bij Euroclix heb je bijvoorbeeld een mastercard waarmee je 0,25% korting krijgt op al jouw aankopen.

Conclusie

Hopelijk ben je iets wijzer geworden en weet je wat je met cashback kunt doen. Op heel veel aankopen die je online doet kun je cashback krijgen. Vaak gaat het om kleine bedragen. Als je het echter structureel doet, dan kan het bedrag flink oplopen. Offline kun je soms ook cashback krijgen door te betalen met een creditcard waarmee je cashback krijgt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.