<

Wat is een limietorder / limit order bij beleggen in aandelen?

Het is belangrijk om het juiste ordertype te kiezen bij beleggen. Wanneer je niet het juiste ordertype kiest dan kan dit namelijk erg risicovol zijn. In dit artikel leggen we een van de meest populaire ordertypes uit; de limietorder / limit order.

Wat is een limietorder?

Een limietorder is een van de meest bekende ordertypes bij beleggen. Bij een limietorder bepaal je van tevoren een maximale prijs (bij aankoop) of een minimale prijs (bij verkoop).

De aankoop of verkoop gaat alleen door als het aandeel de door jou opgegeven prijs bereikt. De limietorder zal niet worden uitgevoerd wanneer het aandeel de gewenste prijs niet bereikt. Wel kan het voorkomen dat slechts een deel van de order wordt uitgevoerd. Dit heeft te maken met vraag en aanbod.

Stel je wil 100 aandelen kopen voor €10, maar er worden er slechts 60 aangeboden. Wanneer het aandeel de prijs van €10 bereikt, zul je 60 aandelen kopen voor €10. Daarnaast blijft er een limietorder openstaan voor 40 stuks voor €10.

Wanneer een limietorder kiezen?

Bij een limietorder is er dus geen garantie dat de order (snel) wordt uitgevoerd. Toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om een limietorder te kiezen.

Het grootste voordeel van een limietorder is namelijk dat je altijd weet wat je maximaal betaalt of minimaal ontvangt. Door middel van een limietorder heb je veel controle over je aankoop of verkoop. De order zal namelijk alleen uitgevoerd wanneer er aan jouw criteria wordt voldaan. Je weet dus altijd wat de maximale prijs (bij aankoop) of de minimale prijs (bij verkoop) is.

Wanneer je deze controle wil hebben moet je wel geduld hebben. Het kan namelijk even duren voordat je order (volledig) wordt uitgevoerd. Bovendien kan het zo zijn dat je order nooit wordt uitgevoerd. Je kunt daarom alleen voor een limietorder kiezen als je het niet erg vindt om te wachten.

Limietorder aankoop voorbeeld

Neem als voorbeeld dat je een aandeel wil kopen dat nu een prijs van €23 heeft. Je vind dit te duur, maar voor €17 zou je het aandeel wel willen aankopen. Je kunt dan een limietorder instellen om te kopen op €17.

Zoals je in de onderstaande grafiek ziet, wordt de order niet uitgevoerd als de prijs naar €18 zakt. Pas wanneer de prijs zakt naar €17 zal de aankoop worden gedaan. Mocht de prijs nooit naar €17 zakken dan zal de order ook nooit uitgevoerd worden.

Een groene lijn die de koers van een aandeel moet voorstellen en een rode ondergrens. Deze ondergrens is het limiet van de limietorder bij een kooporder.
Limietorder voorbeeld aankoop

Limietorder verkoop voorbeeld

We hebben net een voorbeeld gezien van een limietorder bij een kooporder. Laten we nu kijken naar hoe een limietorder werkt bij het verkopen van een aandeel.

Stel je voor dat je een aandeel in bezit hebt van een bedrijf. Het aandeel is op dit moment €18 waard. Je wil dit aandeel pas verkopen wanneer de koers van het aandeel €24 bereikt.

Je kunt dan een limietorder instellen op €24. Wanneer het aandeel deze prijs bereikt dan wordt het aandeel verkocht voor die prijs. Mocht het aandeel zakken of niet stijgen naar jouw limietprijs, dan is het dus mogelijk dat de order nooit wordt uitgevoerd.

Een groene lijn die de koers van een aandeel moet voorstellen en een rode bovengrens. Deze bovengrens is het limiet van de limietorder bij een verkooporder.
Limietorder voorbeeld verkoop

Limietorder vs marktorder

Je weet nu wat een limietorder is. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welk soort order je moet kiezen. Een veelgestelde vraag is wat het verschil is tussen een limietorder en een marktorder. We zullen deze vraag kort beantwoorden.

Bij een marktorder wordt de order zo snel mogelijk uitgevoerd. Zoals de naam al zegt, gebeurt dit tegen de prijs die op dat moment in de markt geldt. Toch kan de prijs waarvoor je een aandeel koopt of verkoopt verschillen van de prijs die je ziet wanneer je de order plaatst.

Er zit namelijk altijd een (korte) tijd tussen het moment waarop je de order plaatst en het moment dat de order wordt uitgevoerd. Soms zit er ook meer tijd tussen, bijvoorbeeld wanneer je een marktorder plaatst op een moment dat de beurs gesloten is. Bij een marktorder weet je dus nooit precies tegen welke prijs je een aandeel koopt of verkoopt.

Het grootste verschil tussen een limietorder en een marktorder is dat je bij een limietorder de minimale of maximale prijs weet en bij een marktorder is dit niet bekend.
Author

Conclusie

Met een limietorder kun je precies bepalen tegen welke prijs je een aandeel koopt of verkoopt. Het nadeel is dat je soms wel even moet wachten tot je order wordt uitgevoerd. In sommige gevallen zal je order nooit worden uitgevoerd.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.