<

Marktorder of limietorder: wat is het verschil?

Voor veel beginnende beleggers kan het lastig zijn welke soort order je moet kiezen. Toch is het belangrijk om de juiste order te kiezen omdat je anders misschien teveel risico neemt. We leggen uit wat het verschil tussen een marktorder en limietorder is.

Wat is een marktorder?

De marktorder is een van de ordertypes bij beleggen. Het wordt ook wel een market order of bestens order genoemd.

Wanneer je een marktorder plaatst dan wordt deze order zo snel mogelijk uitgevoerd tegen de prijs die op dat moment geldt. Het is bij een marktorder ook niet mogelijk om een prijs op te geven, alleen het aantal aandelen.

Het kan wel voorkomen dat de prijs verandert in de tijd tussen het moment dat je order plaatst en dat de order wordt uitgevoerd. Dit kan enkele minuten zijn, maar wanneer je een order plaatst als de beurs gesloten is dan kan dit ook langer zijn. De order wordt in dat geval namelijk meteen uitgevoerd wanneer de beurs weer opent.

Het voordeel van een marktorder is dat de kans groot is dat je order snel wordt uitgevoerd. Zekerheid is er echter nooit. Het hangt namelijk nog af van de beschikbaarheid van het aandeel. Het nadeel hiervan is dat je nooit zeker weet welke prijs je gaat betalen.

Wat is een limietorder?

Zoals de naam al doet vermoeden geef je bij een limietorder aan wat jouw limiet is. Dit is een minimale prijs bij verkoop en bij een maximale prijs bij aankoop.

Bij een limietorder wordt de order niet uitgevoerd als er niet aan jouw voorwaarde wordt voldaan. Dit betekent dat je het risico loopt dat je order niet (meteen) wordt uitgevoerd. Het voordeel is wel dat je altijd de minimale of maximale prijs weet. Met een limietorder kom je dus niet zo snel voor verrassingen te staan.

Hieronder kun je een voorbeeld vinden van hoe een limietorder werkt bij verkoop. In dit voorbeeld wil je jouw aandeel pas verkopen wanneer het €24 waard is. Zolang de koers dit bedrag niet aanraakt dan zal de limietorder niet worden uitgevoerd.

voorbeeld verkoop limietorder
Limietorder bij verkoop

Marktorder of limietorder kiezen?

Het is heel logisch dat je soms niet goed weet welk ordertype het beste is. Wat moet je kiezen, een marktorder of limietorder? Dat hangt af van wat je precies wil.

Je kunt het beste voor een marktorder kiezen als je wil dat je order snel wordt uitgevoerd. Hiervoor moet je dan wel accepteren dat je niet de precies weet hoeveel geld je betaalt (bij aankoop) of krijgt (bij verkoop).

Wil je meer zekerheid? In dat geval kun je beter voor de limietorder kiezen. Je weet dan altijd voor welke prijs je koopt of verkoopt. Wanneer je kiest voor een limietorder dan kan het wel zo zijn dat je even moet wachten totdat je order wordt uitgevoerd. Het kan dan ook voorkomen dat je order nooit wordt uitgevoerd.

Verschil marktorder en limietorder: samenvatting

Een marktorder of limietorder kiezen? In de onderstaande tabel kun je het verschil tussen deze twee orders overzichtelijk zien, zodat je de beste keuze kunt maken.

MarktorderLimietorder
Je geeft alleen het aantal aandelen opJe geeft zowel het aantal aandelen als de prijs op
De order wordt snel uitgevoerdHet kan even duren voordat de order wordt uitgevoerd
Je weet niet precies de prijsJe weet altijd de minimale of maximale prijs
Hoger risicoLager risico
De verschillen tussen en marktorder en limietorder.

Conclusie

Hopelijk is het duidelijker geworden wat het verschil tussen een marktorder en een limietorder precies is. Wil je meer artikelen zoals deze ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.