Salarisonderhandeling nieuwe baan | 8 tips

Bij een nieuwe baan hoort ook de salarisonderhandeling. Door dit goed aan te pakken heb je er nog voor een lange tijd voordeel van. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor een betere salarisonderhandeling bij een nieuwe baan.

Salarisonderhandeling bij je nieuwe baan

Wanneer je dit leest is de kans groot dat je al ver in de sollicitatieprocedure bent, gefeliciteerd!

Het is echter nog beter als je dit artikel leest voordat je begint met solliciteren. De salarisonderhandeling bij je nieuwe baan begint namelijk al op het moment dat je het eerste contact met je werkgever (of een recruiter) hebt.

De salarisonderhandeling bij een nieuwe baan is een belangrijk moment. Het salaris dat hier uitkomt is namelijk je salaris voor de komende periode. Bovendien is dit salaris ook de basis voor de salarisonderhandeling bij je huidige baan die plaatsvindt bij de contractverlenging.

Tips voor een salarisonderhandeling nieuwe baan

We zullen nu een aantal tips opsommen die je kunt gebruiken bij de salarisonderhandeling bij een nieuwe baan.

Tip: het boek Never Split the Difference is een absolute aanrader als het om onderhandelen gaat.
Author

1. Ben scherp vanaf het eerste moment

Zoals we eerder in dit artikel al hebben benoemd, begint de salarisonderhandeling bij een nieuwe baan al vanaf het moment dat je contact hebt met een recruiter of met je potentiële werkgever.

Wanneer je contact hebt met een recruiter kan het dus zijn dat je jouw potentiële werkgever nog niet eens hebt gesproken. Toch is het belangrijk om de toekomstige salarisonderhandeling op dat moment al in je achterhoofd te houden.

Het is belangrijk om meteen vanaf het eerste moment scherp te zijn op de informatie die je deelt. Wanneer je teveel weggeeft kan dit in je nadeel werken tijdens de salarisonderhandeling.

2. Vertel nooit je huidige salaris

In veel gevallen zal een potentiële werkgever of recruiter nog in een vroege fase van de sollicitatie beginnen met polsen wat jouw huidige salaris is.

Door het weten van je salaris kan de werkgever namelijk beter inschatten met wat voor een bedrag je tevreden zou kunnen zijn. Ze zouden dan namelijk iets daarboven kunnen gaan zitten.

Het is daarom ook belangrijk om nooit je huidige salaris te benoemen wanneer je in de sollicitatieprocedure zit bij een nieuwe baan.

Wat moet je dan doen wanneer er wel om je huidige salaris wordt gevraagd?

Het meest belangrijke is dat je niet liegt over het salaris dat je nu verdient.

Het beste is om te zeggen dat je het niet relevant vindt om te vertellen. Je gaat praten over de nieuwe baan, daar heeft je oude baan (en het salaris dat er bij hoort) niets mee te maken.

Er kunnen zoveel factoren meespelen waardoor je over- of onderbetaald werd bij je vorige werkgever. Het is daarom ook best logisch om de focus op de nieuwe baan te houden.

Door dit standpunt in te nemen kun je wel op weerstand stuiten, maar weet dat je absoluut niet verplicht bent om deze persoonlijke informatie te delen.

3. Noem een bepaalde bandbreedte / range

Het is dus belangrijk om je huidige salaris niet te benoemen tijdens de salarisonderhandeling voor een nieuwe baan. Toch moet je in een onderhandeling soms water bij de wijn doen.

We hebben zojuist gezien dat je de focus van het salaris moet houden op de nieuwe baan.

Een goede manier om dit te doen is om een bandbreedte te benoemen van het salaris dat je wil gaan verdienen wanneer de potentiële werkgever erover begint.

Op deze manier laat je het oude salaris achter en focus je op het gewenste salaris voor de nieuwe baan. Je potentiële werkgever kan dan met dit getal aan de slag, in plaats van met je oude salaris.

Een bandbreedte kan bijvoorbeeld zijn: “ik zou voor functie X tussen de €2.450 en €2.650 willen verdienen”.

Het is daarbij verstandig om het bedrag waarmee jij tevreden bent als kleinste bedrag te benoemen. Je gaat daarna onderhandelen binnen een bandbreedte dat boven jouw streefbedrag ligt. In het bovenstaande voorbeeld is jouw gewenste salaris dus €2.450.

4. Weet wat iemand met een soortgelijke functie verdient

Het is belangrijk dat je een idee krijgt van hoeveel andere mensen met dezelfde ervaring en functie verdienen. Je staat sterker in een onderhandeling wanneer je jouw huiswerk hebt gedaan.

De beste indicatie hiervoor is als je mensen kent die ook bij hetzelfde bedrijf werken. Het liefste met een soortgelijke functie natuurlijk. In veel gevallen is dit echter niet van toepassing.

Om toch een beeld te krijgen kun je in dat geval kijken op websites zoals Glassdoor. Dit zijn websites waar werknemers van bedrijven hun salaris op hebben gezet.

Ook kun je hier vaak ervaringen vinden van mensen die bij hetzelfde bedrijf op sollicitatie zijn geweest.

Vooral bij grotere bedrijven kun je hier nuttige informatie op vinden. Met een beetje geluk staat er een salaris op van iemand die dezelfde functie heeft bij hetzelfde bedrijf.

Anders kun je natuurlijk ook naar mensen kijken met dezelfde functie in soortgelijke bedrijven.

Door dit onderzoek te doen kun je erachter komen hoeveel mensen met jouw functie en ervaring verdienen bij andere bedrijven. Je krijgt dan een beter beeld van wat je zou kunnen vragen en staat daarmee sterker in de onderhandeling.

5. Doe zelf het eerste bod

Het eerste bod in een onderhandeling wordt ook wel referentiepunt genoemd (anchor in het Engels).

Het referentiepunt is een belangrijk punt in de onderhandeling omdat je vanaf dit punt verder gaat onderhandelen.

Door zelf een referentiepunt te bepalen houd je de controle. Jij bepaalt het referentiepunt voor de rest van de onderhandeling. Je kunt dan redelijk hoog inzetten om dan iets lager uit te komen.

Je kunt dit zoals eerder besproken ook doen aan de hand van een bandbreedte / range. Soms kun je dit referentiepunt al redelijk vroeg in de onderhandeling plaatsen. Zorg er bij een bandbreedte wel voor dat jouw gewenste bedrag onderaan in de bandbreedte zit.

Door je werkgever het referentiepunt te laten bepalen loop je het risico dat het onder jouw gewenste bedrag uitkomt. Daarom is het meestal verstandig om te voorkomen dat de werkgever het referentiepunt bepaalt.

Het is lastiger om omhoog te onderhandelen dan omlaag. Met een een te laag referentiepunt kun je daarom in een lastige situatie komen.

6. Accepteer een aanbod niet te snel

Wanneer je een aanbod krijgt dan heb je de baan eigenlijk al gekregen. Dit is natuurlijk een super mooi moment. Veel mensen zullen het aanbod dan ook zo snel mogelijk accepteren om de buit binnen te halen.

Toch is het belangrijk om een aanbod niet te snel te accepteren. Door te onderhandelen over het (eerste) aanbod zullen ze het aanbod echt niet zomaar intrekken.

7. Denk aan de secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de hoogte van je salaris kun je ook altijd onderhandelen om secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra vrije dagen, pensioen of andere voordelen.

8. Wanneer je moet stoppen

Je bent op zoek naar een win-win situatie. Het einddoel van een salarisonderhandeling is dat er een contract uitkomt dat goed is voor zowel jou als je werkgever.

Hoewel je best stevig mag onderhandelen is het ook belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen.

Een werkgever zal een aanbod niet intrekken omdat je gaat onderhandelen, maar wanneer je de onderhandeling eindeloos laat duren begint jullie werkrelatie niet optimaal.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips voor een salarisonderhandeling bij een nieuwe baan.

Wil je verder leren? Zoals eerder gezegd is het boek Never Split the Difference echt een aanrader om te leren onderhandelen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.