eToro vs BUX Zero

eToro vs BUX Zero, wat is de beste broker? Het kiezen tussen verschillende brokers kan soms lastig zijn. eToro en BUX Zero richten zich beide op de lage kosten, maar er zitten ook verschillen tussen deze brokers. In dit artikel vergelijken we eToro en BUX Zero op het aanbod, de kosten, het platform en de veiligheid.

Samenvatting eToro vs BUX Zero

We gaan veel bespreken in deze vergelijking van eToro en BUX Zero. Hieronder kun je de meest belangrijke punten en conclusies uit dit artikel terugvinden.

  • Aanbod. eToro heeft een meer divers aanbod ten opzichte van BUX Zero. Bij eToro kun je handelen in aandelen, ETF’s, valuta, cryptocurrency, indexen en grondstoffen. De focus hierbij ligt wel voornamelijk op contract for difference (CFD’s), waarmee 78% van de particuliere beleggers geld verliest bij eToro. Bij BUX Zero kun je handelen in aandelen (Europees en Amerikaans) en ETF’s.
  • Kosten. BUX Zero is veel goedkoper dan eToro bij het handelen in aandelen en ETF’s. Vooral beleggen in Europese aandelen is veel goedkoper bij BUX Zero doordat je dan geen valutakosten hebt. De kosten van CFD’s bij eToro hebben we niet meegenomen in dit artikel, maar die zijn nog hoger dan de kosten van aandelen en ETF’s.
  • Platform. eToro is een sociaal handelsplatform waar je andere beleggers kunt volgen en kopiëren. De focus ligt vooral op korte termijn beleggen (voornamelijk door middel van CFD’s). Dit kan risico’s met zich meebrengen. BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app zonder overbodige opties. Hierdoor is deze broker geschikter voor beginners dan eToro.
  • Veiligheid. eToro staat onder toezicht van de CySEC uit Cyprus en BUX Zero staat onder toezicht van de AFM uit Nederland. Bovendien is BUX Zero aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële dienstverlening waardoor je met problemen gemakkelijk ergens terecht kunt.

eToro en BUX Zero

eToro en BUX Zero hebben overeenkomsten, maar ook veel verschillen.

De belangrijkste overeenkomst tussen eToro en BUX Zero is dat ze commissievrij beleggen aanbieden. Beide brokers richten zich dus op lage kosten.

Op de verschillen tussen eToro en BUX Zero gaan we in dit artikel verder in. We kijken hierbij naar het aanbod, de kosten, het platform en de veiligheid.

Aanbod: eToro vs BUX Zero

Laten we beginnen met het aanbod van eToro en BUX Zero. We gaan kijken naar de soorten beleggingsproducten.

Bij eToro kun je beleggen in aandelen, ETF’s, valuta, indexen, grondstoffen en cryptocurrency. Dit is een behoorlijk divers aanbod.

De focus bij eToro ligt op contract for difference (CFD’s). CFD’s zijn erg risicovolle beleggingsproducten waarmee geprobeerd wordt om winst te bepalen op de korte termijn. Zo’n 78% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij eToro.

BUX Zero richt zich op aandelen en ETF’s. Je kunt bij BUX Zero alleen beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen. BUX Zero biedt daarnaast meer dan 100 verschillende ETF’s aan.

De focus bij BUX Zero ligt met commissievrij kopen van aandelen ook een beetje op de korte termijn. Met het aanbod ETF’s zijn er echter ook mogelijkheden om op de lange termijn te beleggen.

Kosten: eToro vs BUX Zero

Zoals we net hebben gezien bieden zowel eToro als BUX Zero commissievrij beleggen aan. Ze richten zich dus beide op lage kosten. Welke broker is echter het goedkoopst, eToro of BUX Zero?

We beginnen met de losse kosten die de brokers rekenen. Daarna rekenen we een aantal voorbeelden uit.

Hoewel de focus bij eToro op CFD’s ligt, kunnen we dit niet met BUX Zero vergelijken omdat zij geen CFD’s aanbieden. We zullen daarom de kosten van het beleggen in aandelen en ETF’s vergelijken.

Een uitgebreid overzicht van alle kosten van eToro (inclusief rekenvoorbeelden) kun je vinden in ons artikel over kosten bij eToro.

Transactiekosten

eToro rekent geen transactiekosten voor het beleggen in aandelen en ETF’s.

BUX Zero rekent in sommige gevallen transactiekosten. Bij het beleggen in Amerikaanse aandelen worden er geen transactiekosten gerekend, maar bij het beleggen in Europese aandelen gelden transactiekosten van €1,50 per order.

Je kunt deze kosten echter voorkomen door gebruik te maken van een ‘Zero order’. Hoe dit precies werkt hebben we uitgebreider beschreven in onze BUX Zero review.

Beheerkosten

Beheerkosten zijn lopende kosten die een broker rekent voor het bewaren van de beleggingen. Beheerkosten worden daarom ook wel bewaarkosten genoemd. Zowel eToro als BUX Zero rekenen geen beheerkosten.

Valutakosten

Wanneer je wil beleggen in buitenlandse valuta dan betaal je bij veel brokers valutakosten. Dit zijn eigenlijk wisselkosten zoals je die ook bij een wisselkantoor betaalt.

Bij BUX Zero betaal je geen valutakosten voor het beleggen in Europese aandelen. Je blijft namelijk in euro’s handelen. Voor Amerikaanse aandelen rekent BUX Zero valutakosten 0,35% van het orderbedrag.

Alle transacties bij eToro gaan in Amerikaanse dollars. Dit betekent dat je altijd valutakosten betaalt wanneer je bij eToro gaat beleggen. Deze kosten maak je dus ook bij het beleggen in Europese aandelen. De hoogte van deze kosten bij eToro zijn zo’n 50 ‘pips’, wat neerkomt op ongeveer 0,50%.

Overige kosten

BUX Zero heeft geen overige kosten naast de transactiekosten en valutakosten.

Bij eToro kun je te maken krijgen met overnight fees en hoge spreads bij het handelen in CFD’s. Bovendien betaal je $5 voor het opnemen van geld en betaal je $10 inactiviteitskosten wanneer je 12 maanden niet inlogt.

Rekenvoorbeelden kosten eToro vs BUX Zero

We hebben de kosten van eToro en BUX Zero nu benoemd, maar een rekenvoorbeeld is vaak veel duidelijker. We gaan daarom een aantal scenario’s berekenen om je een beter beeld te geven van de kosten die beide brokers rekenen.

Scenario 1: Nederlandse aandelen

In het eerste scenario gaan we ervan uit dat je €5.000 belegt in Nederlandse aandelen.

Bij eToro betaal je geen transactiekosten, maar je moet wel geld omwisselen naar Amerikaanse dollars. Alle transacties gaan namelijk in dollars. De valutakosten hiervoor zijn €25 (0,50% van €5.000).

Bij BUX Zero betaal je €1,50 transactiekosten voor Europese aandelen. Bij een Zero order betaal je geen transactiekosten.

eToroBUX Zero
€5.000 * 0,50% = €25€1,50*
* Met een Zero order betaal je niks.

Zoals je kunt zien is BUX Zero in dit geval veel goedkoper dan eToro. Dit komt doordat je niet te maken hebt met valutakosten. Dat eToro geen transactiekosten rekent maakt weinig verschil.

Scenario 2: Amerikaanse aandelen

In het volgende scenario gaan we weer €5.000 beleggen, maar dan in Amerikaanse aandelen. In dit geval betaal je valutakosten bij beide brokers.

Voor eToro blijft de rekensom hetzelfde. Je betaalt geen transactiekosten maar wel valutakosten.

Bij BUX Zero vallen de transactiekosten weg, maar je gaat wel valutakosten betalen omdat je in Amerikaanse dollar gaat beleggen.

eToroBUX Zero
€5.000 * 0,50% = €25€5.000 * 0,35% = €17,50
* Met een Zero order betaal je niks.

Door de lagere valutakosten is BUX Zero in dit scenario ook goedkoper dan eToro.

Platform: eToro vs BUX Zero

De platformen van eToro en BUX Zero zijn best verschillend.

eToro is een sociaal handelsplatform waar je andere beleggers kunt volgen en zelfs kunt kopiëren. Je kunt dus over beleggen praten en gemakkelijk zien wat anderen doen.

Het gevaar is hierbij natuurlijk dat iedere situatie anders is. Wat anderen doen betekent niet per se dat het ook een goed idee is voor jou.

Een screenshot van het beleggingsplatform van eToro.

BUX Zero is een handige app waarbij er is gekozen voor eenvoudigheid. De meest belangrijke functies zijn aanwezig, maar je zult niet verdwalen in de app. Daarom is BUX Zero ook een goede broker voor de beginnende belegger.

Een screenshot van de BUX Zero app.

Veiligheid: eToro vs BUX Zero

Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk bij beleggen. We kijken daarom naar een aantal aspecten omtrent veiligheid.

Toezicht

BUX Zero staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit Nederland. Het bedrijf moet daardoor aan strenge regels voldoen.

Doordat het Europese hoofdkantoor van eToro is Cyprus zit, staan ze onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC ).

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening

BUX Zero is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Dit betekent dat je met een klacht over BUX Zero naar dit instituut kunt gaan. Zij kunnen een bindende uitspraak doen waar BUX Zero zich dan aan moet houden.

Wanneer er problemen ontstaan met eToro dan kun je niet bij het KIFID terecht. In dat geval moet je dus aankloppen bij de CySEC.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel waarin we eToro en BUX Zero hebben vergeleken op een aantal belangrijke punten.

Je kunt altijd zelf uitproberen welke broker het best bij je past. Het openen van een rekening is gratis.

Het is wel belangrijk om je te beseffen dat het beleggen in CFD’s erg risicovol is. Zoals we eerder hebben gemeld verliest zo’n 78% van de particuliere beleggers geld met het beleggen in CFD’s bij eToro.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.