<

BUX Zero review 2022: onze ervaringen en handige tips

BUX Zero review in het kort:

BUX Zero is één van de drie apps van BUX. Sinds eind 2019 is de beleggingsapp beschikbaar in Nederland. BUX Zero onderscheidt zich door het aanbieden van het zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s. Beleggen bij BUX Zero is niet altijd gratis, maar wel goedkoop. Door de gebruiksvriendelijke app wordt beleggen heel makkelijk.

Voordelen
Goedkoop beleggen in aandelen en ETF’s.
Gebruiksvriendelijke app.
Makkelijk om te beginnen.

Nadelen
Beperkt aanbod beleggingen.
Kans op actief beleggen.

Hoe werkt Bux Zero?

Je kunt met BUX Zero zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s. Met deze propositie probeert BUX Zero klanten aan zich te binden. Beleggen bij BUX Zero is alleen mogelijk via de mobiele app. Om te beginnen zul je deze moeten downloaden.

Als je de app eenmaal hebt gedownload kom je in een rustige, overzichtelijke omgeving. Je hebt onderaan het scherm vier verschillende knoppen.

  • Portfolio (huisje). Hier kun je jouw beleggingen zien. Je hebt een overzicht van de totaalwaarde van je portfolio en van het geld dat je nog beschikbaar hebt in je account.
  • Watchlist (ster). Als je aandelen of ETF’s wil volgen kun je ze op jouw watchlist zetten. Je kunt daardoor snel naar jouw favoriete aandelen of ETF’s navigeren en in één oogopslag zien wat de prestaties zijn.
  • Discover (vergrootglas). Hier kun je nieuwe aandelen en ETF’s vinden. Je kunt heel snel zoeken op bepaalde landen en sectoren (categorieën). Daarnaast kun je ook in de zoekbalk kijken of jouw favoriete aandeel of ETF beschikbaar is bij BUX Zero.
  • Inbox (bel). In je inbox krijg je notificaties. Je wordt hier op de hoogte gesteld van uitgevoerde orders en andere belangrijke informatie.
Screenshot van de discover pagina uit de BUX Zero app.
BUX Zero app

Gebruiksvriendelijkheid

De BUX Zero app is erg gebruiksvriendelijk. De app is erg goed vormgegeven. Er wordt niet heel veel informatie getoond, waardoor de rust wordt bewaard. Het is makkelijk om je portfolio te beheren, nieuwe aandelen en ETF’s te ontdekken en om bepaalde aandelen te volgen.

Dat de app zo makkelijk is in gebruik heeft ook een nadeel. Het geeft de app namelijk een actief karakter. Hiermee bedoelen we dat het makkelijk wordt om snel aandelen te kopen en te verkopen. De kans bestaat daarom dat je verleid wordt tot actief beleggen in aandelen.

Vanwege het relatief hoge risico van aandelen is het beter om te beleggen voor een langere termijn. Ben je hiervan dus bewust als je met BUX Zero gaat beleggen.

Verschillende orders BUX Zero

Als je gaat beleggen met BUX Zero krijg je te maken met drie verschillende soorten orders. Twee orders komen je misschien al bekend voor. Deze zijn ook beschikbaar bij andere brokers. De derde order is echter alleen beschikbaar bij BUX Zero.

De eerste order is de market order. Met een market order geef je aan dat je een aandeel of ETF wil kopen tegen de prijs die er op dat moment geldt. Een market order wordt daarom meteen uitgevoerd. Je weet hierbij nooit wat de prijs precies zal zijn. De koers van een aandeel of ETF kan namelijk stijgen of dalen in de tijd die er tussen het plaatsen en het uitvoeren van de order zit.

Met de tweede order, de limit order (limietorder), heb je wat meer controle. Je geeft hierbij een minimale prijs (bij verkopen) of een maximale prijs (bij kopen) aan. Je order wordt in principe meteen uitgevoerd als de koers voldoet aan de voorwaarden die jij hebt gesteld.

De laatste order is een order die alleen beschikbaar is bij BUX Zero. Dit is de zero order. Deze order wordt niet meteen uitgevoerd. Als je een zero order plaatst dan wordt je order aan het einde van de dag uitgevoerd, net voordat de beurs sluit. BUX Zero kan hierdoor alle zero orders in één keer uitvoeren.

Het nadeel hiervan is dat er uren kan zitten tussen het moment dat jij de order plaatst en de tijd dat de order daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Er zit echter wel een limiet op. Bij een verkooporder mag de koers niet lager zijn dan 5% ten opzichte van jouw order. Bij een kooporder mag de koers niet hoger dan 4% zijn Als dit wel het geval is wordt de order alsnog niet uitgevoerd.

Is Bux Zero gratis?

Beleggen bij BUX Zero is helaas niet gratis, maar wel heel goedkoop. Ze moeten net als ieder ander bedrijf natuurlijk ook geld verdienen. Wat is het verdienmodel van BUX Zero eigenlijk?

Allereerst betaal je bij Europese aandelen en ETF’s kosten voor een market order en een limit order. Alleen de zero order is gratis. Bij Amerikaanse aandelen en ETF’s beleg je altijd commissievrij. Je kunt dan kiezen tussen een market order en een limit order. Hier is de zero order dus ook niet beschikbaar. Wel betaal je valutakosten bij het beleggen in Amerikaanse aandelen en ETF’s. Deze worden verder toegelicht onder ‘Bux Zero kosten’.

Daarnaast verdient BUX ook geld met het uitlenen van aandelen. Dit is een principe wat veel voorkomt bij beleggen.

BUX leent de aandelen uit aan een derde partij. Dit gebeurt over het algemeen met een onderpand waardoor de risico’s worden geminimaliseerd. Toch is er wel een risico wanneer dit gebeurt.

Bux Zero kosten

Kosten zijn een heel belangrijk deel van beleggen. Zoals we net hebben gezien is beleggen bij BUX Zero niet altijd zonder kosten. Ze verdienen geld door commissies en valutakosten (FX-toeslag) te rekenen. Bovendien kunnen ze aandelen uitlenen.

Er zit vooral een verschil tussen Europese aandelen en ETF’s en Amerikaanse aandelen en ETF’s. Om een goed beeld te krijgen van de kosten van BUX Zero hebben we deze duidelijk voor je op een rij gezet.

EuropeesAmerikaans
Market order€1,50€0
Limit order€1,50€0
Zero order€0n.v.t.
Valutakostenn.v.t.0,35%
Kosten BUX Zero bij het beleggen in aandelen en ETF’s.

Je kunt dus helemaal gratis beleggen in Europese aandelen en ETF’s met een zero order. Als je in Europese aandelen en ETF’s wil beleggen zonder zero order dan kan het al snel duur worden. Als je €100 wil beleggen, dan betaal je al 1,50% aan kosten. Dit is behoorlijk veel. Bij Amerikaanse aandelen en ETF’s betaal je altijd 0,35% aan kosten door de FX-toeslag voor vreemde valuta.

Is Bux Zero betrouwbaar?

Voordat je begint met beleggen wil je natuurlijk weten of BUX Zero betrouwbaar is. In deze BUX Zero review noemen we drie verschillende factoren zodat jij zelf kunt beoordelen of je BUX Zero betrouwbaar genoeg vindt.

AFM-vergunning BUX Zero

Het eerste punt is de AFM-vergunning die BUX Zero heeft. Dit betekent dat BUX-Zero onder toezicht staat van de Nederlandse financiële waakhond. Wie een vergunning krijgt van de AFM voldoet aan strenge eisen, onder andere op het gebied van bedrijfsvoering.

Depositogarantiestelsel

Hoewel BUX zelf geen bankvergunning heeft wordt het niet belegde vermogen ondergebracht bij ABN AMRO. Hierdoor valt het geld alsnog onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Een niet belegd vermogen tot €100.000 is daarmee beschermd.

Klachteninstituut financiële dienstverlening

BUX is geregistreerd bij het klachteninstituut financiële dienstverlening (KIFID). Dit betekent dat als er klachten zijn over BUX dit wordt bekeken door het KIFID. Zij zullen dan een uitspraak doen over hoe problemen moeten worden opgelost. Deze uitspraak is bindend dus BUX zal zich eraan moeten houden.

Beginnen met beleggen bij BUX Zero

Je kunt gemakkelijk beginnen met beleggen bij BUX Zero door de app te downloaden. Je kunt al rondkijken op de app zonder een account aan te maken. Het is alleen niet mogelijk om alle delen van de app te zien. De Amerikaanse aandelen kun je bijvoorbeeld alleen zien als je een account hebt aangemaakt.

Om echt te beginnen heb je dus een account nodig. Het is erg makkelijk om een account aan te maken. Je volgt een aantal simpele stappen die in de app worden aangegeven.

Nadat je een account hebt aangemaakt kun je geld storten. Je kunt het geld overboeken via de bank. In dat geval duurt het een aantal dagen voordat het in je account staat. Wil je direct kunnen beleggen, dan kun je ook geld overmaken via Tikkie. Op deze manier staat het geld direct in je account.

Als je geld hebt gestort in je account dan ontvang je een gratis aandeel. De waarde van het aandeel is maximaal €200. Na het ontvangen van je gratis aandeel kun je zelf beginnen met beleggen. Voor meer informatie over deze actie, check bijlage 4 van de overeenkomst.

Aanbod van aandelen en ETF’s

Met BUX Zero kun je beleggen in aandelen en ETF’s. Het aanbod is echter wel aan de kleine kant. Zoals eerder gezien kun je alleen in Europese en Amerikaanse aandelen investeren. Je kunt helaas niet in losse aandelen in andere regio’s beleggen.

BUX Zero biedt daarnaast vooral de grote populaire bedrijven aan. Dit zijn vaak wel de bedrijven waarin de meeste mensen willen beleggen, maar het kan dus voorkomen dat je sommige aandelen van kleinere bedrijven niet kunt vinden.

Door middel van ETF’s kun je wel wereldwijd beleggen. Het voordeel van het beleggen in een ETF is dat je risico’s beter kunt spreiden. Hoewel het aantal ETF’s niet super groot is, zijn er wel verschillende wereldwijde ETF’s. Bovendien zijn er ETF’s die zich richten op een bepaald deel van de wereld, zoals Europa, de Verenigde Staten of Azië. Ten slotte biedt BUX Zero ook ETF’s aan die bepaalde sectoren volgen. Denk hierbij aan de banksector, gezondheidszorg en robotica.

Tip: ontdek wat de beste ETF bij BUX Zero is.
Author

Wat is het verschil tussen Bux X en Bux Zero?

BUX heeft verschillende opties om te beleggen. Deze review gaat over BUX Zero, maar wat is het verschil tussen BUX X en BUX Zero?

Het grootste verschil is dat je met BUX X belegt in CFD’s terwijl je met BUX Zero zonder commissie kunt beleggen in aandelen en ETF’s.

CFD‘s zijn derivaten waarmee je op een stijging of daling van koersen kunt inspelen met een hefboomconstructie. Je kunt dan bijvoorbeeld €100 beleggen met een hefboom van 50. Je belegt dan eigenlijk met €5.000 (€100 * 50). Als de koers 10% stijgt, dan verdien je €500 (€5000 * 10%). Als de koers met 10% daalt dan verlies je €500.

Zoals je kunt zien is het met CFD’s mogelijk om meer te verliezen dan je inleg. Uit een rapport van de AFM bleek dan ook dat 89% van de particuliere beleggers geld verliest met het beleggen in CFD’s.

Bux Zero review samenvatting

In deze BUX Zero review is veel informatie voorbijgekomen. We zullen de voordelen en nadelen van BUX Zero nog even kort samenvatten. Zo kun je alle belangrijke punten bekijken in één overzicht.

Voordelen Bux Zero

  • Goedkoop beleggen in aandelen en ETF’s. Met een zero order is het mogelijk om gratis te beleggen in Europese aandelen. Amerikaanse aandelen zijn altijd zonder commissie, maar je betaalt wel valutakosten van 0,25%.
  • Gebruiksvriendelijke app. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. De app van BUX Zero is heel gebruiksvriendelijk. Je wordt niet overspoeld met veel verschillende opties waardoor het overzicht behouden blijft.
  • Makkelijk om te beginnen. Wanneer je de app hebt geïnstalleerd kun je vrijwel meteen beginnen. Het aanmaken van een account is heel makkelijk en via een Tikkie kun je direct geld storten in je account.

Nadelen Bux Zero

  • Beperkt aanbod beleggingen. Het is alleen mogelijk om in Europese en Amerikaanse aandelen te beleggen. Ze bieden ook ETF’s aan, maar het aantal verschillende ETF’s is kleiner dan bij andere aanbieders.
  • Kans op actief beleggen: Door de gebruiksvriendelijkheid van de app loop je het risico om actief te gaan beleggen in losse aandelen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste particuliere beleggers geen betere prestaties kunnen behalen dan passief beheerde beleggingsfondsen of ETF’s.

Conclusie

Hopelijk helpt deze BUX Zero review je om een beter beeld te krijgen van deze beleggingsapp. Wil je beginnen met beleggen bij BUX Zero, dan kun je de app downloaden. Mocht je ook naar andere beleggingsapps willen kijken, dan kun je kijken naar de beste beleggingsapps.

Veelgestelde vragen (FAQ)

We beantwoorden de meest gestelde vragen over BUX Zero in het kort.

Is BUX Zero betrouwbaar?

Ja, BUX Zero is betrouwbaar. De broker wordt gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het belegde vermogen wordt apart bewaard (vermogensscheiding) en het niet belegde vermogen is tot €100.000 beschermd door het depositogarantiestelsel.

Wat is het verschil tussen BUX en BUX Zero?

Met BUX Zero kun je commissievrij beleggen in aandelen, terwijl je bij BUX kunt beleggen in CFD’s (contract for difference). Dit betekent dat beleggen bij BUX risicovoller is dan beleggen bij BUX Zero.

Wat kost BUX Zero?

Met een zero order is het mogelijk om commissievrij te beleggen in aandelen. In sommige gevallen betaal je echter €1,50 per transactie (bij Europese aandelen) of 0,35% valutakosten (bij Amerikaanse aandelen).

Waar verdient BUX Zero geld mee?

BUX Zero verdient geld aan transactiekosten en valutakosten. Daarnaast verdienen ze geld aan het uitlenen van aandelen.

Hoe werkt een Zero order bij BUX Zero?

Een zero order bij BUX Zero wordt aan het einde van de handelsdag uitgevoerd. Op deze manier kan BUX Zero al deze orders bundelen waardoor ze kosten kunnen besparen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.