Het verschil tussen een open-end en een closed-end fonds

Grofweg zijn er twee soorten beleggingsfondsen te onderscheiden, namelijk een open-end en een closed-end fonds. In dit artikel leggen we uit wat deze twee soorten beleggingsfondsen zijn en wat het verschil is tussen een open-end en closed-end fonds.

Beleggingsfondsen

Wanneer je gaat beleggen heb je de keuze uit verschillende soorten beleggingsproducten. Een bekend beleggingsproduct is het beleggingsfonds.

Door middel van een beleggingsfonds kun je in één keer in veel verschillende bedrijven beleggen. Hierdoor wordt het makkelijk om een goed gespreide portefeuille samen te stellen zonder dat het veel tijd kost. Bovendien kan het beleggen in een beleggingsfonds kosten schelen omdat je niet zoveel verschillende transacties hoeft te doen.

Binnen beleggingsfondsen kun je grofweg een onderscheid maken tussen twee soorten fondsen, een open-end en closed-end fonds.

Wat is een open-end fonds

Het open-end fonds is waarschijnlijk het meest bekende beleggingsfonds. Wanneer mensen het over beleggingsfondsen hebben dan zullen ze waarschijnlijk een open-end fonds bedoelen.

Bij een open-end fonds zijn er een onbeperkt aantal participaties beschikbaar. Je kunt dus altijd instappen in dit fonds. Het beheer ligt namelijk bij de eigenaar van het beleggingsfonds. Wanneer een belegger wil instappen in het fonds, dan moet deze eigenaar altijd participaties verkopen.

De prijs van een open-end fonds wordt één keer per dag bepaald aan de hand van de onderliggende (intrinsieke) waarde van de bedrijven in het fonds.

Wat is een closed-end fonds

Bij een closed-end fonds wordt er aan het begin een vast aantal participaties bepaald. Dit aantal verandert nooit. De aandelen van dit beleggingsfonds worden onderling door beleggers verhandeld. Wanneer alle participaties verkocht zijn, dan kun je pas instappen als een andere belegger zijn of haar participaties aanbiedt. Als een gevolg hiervan verandert de prijs van een closed-end fonds de hele dag door. Wat dat betreft is een closed-end fonds vergelijkbaar met een ETF.

Wat is het verschil tussen een open-end en een closed-end fonds?

We hebben kort laten zien wat een open-end en een closed-end fonds is. Misschien heb je al een aantal verschillen kunnen ontdekken. Dit zijn echter niet alle verschillen. Hieronder zetten we het verschil tussen een open-end en een closed-end fonds overzichtelijk voor je op een rij.

Het aantal participaties in het fonds

Het eerste verschil tussen een open-end en closed-end fonds is het aantal participaties. Bij een closed-end fonds staat dit aantal namelijk vast. Dit wordt aan het begin bepaald, voordat het de beurs op gaat. Bij een open-end fonds worden er meer participaties uitgegeven als de vraag naar het fonds groter wordt. Het aantal participaties is daarom variabel.

Verhandelbaarheid

Een open-end fonds is altijd verhandelbaar. Je kunt bij een open-end fonds dus op ieder moment instappen. Dit is niet het geval bij een closed-end fonds. Wanneer je wil instappen in een closed-end fonds moet je eigenlijk wachten totdat iemand die participaties van het fonds in bezit heeft deze wil verkopen.

Prijsbepaling

Een ander groot verschil tussen een open-end en closed-end fonds is de manier waarop de prijsbepaling werkt.

Bij een open-end fonds wordt de waarde één keer per dag bepaald door de fondsbeheerder. De prijs wordt bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde van de onderliggende aandelen in het fonds.

De prijs van een closed-end fonds wordt ook deels bepaald door de intrinsieke waarde. Daarnaast speelt vraag en aanbod ook nog een rol. Zoals we zojuist hebben gezien is er bij een closed-end fonds namelijk geen onbeperkt aantal participaties. Hoeveel vraag en aanbod er is heeft daarom invloed op de prijs.

Kosten

Bij beleggen zijn de kosten altijd erg belangrijk omdat deze een directe invloed hebben op je rendement. De kosten voor het instappen in een closed-end fonds zijn vaak hoger dan bij een open-end fonds. Hierdoor worden closed-end fondsen ook vaak gebruikt voor het beleggen met erg grote bedragen. Voor de meeste particuliere beleggers zijn open-end fondsen daarom vaak beter.

Veiligheid

Een open-end fonds is vaak een veiligere keuze ten opzichte van een closed-end fonds. Bij een closed-end fonds wordt er namelijk vaak gebruik gemaakt van een hefboom. Een open-end fonds werkt niet met zo’n hefboom.

Door middel van een hefboom kun je meer inleggen dan je eigenlijk hebt. Stel je belegt €1.000 met een hefboom van 50, dan beleg je op papier met €50.000. Dit is dus eigenlijk beleggen met geleend geld.

Wanneer je belegt met een hefboom kan het zo zijn dat je meer verliest dan je inleg. Stel de koers daalt met 10% in het bovenstaande voorbeeld. De €50.000 is dan nog maar €45.000 waard (- €5.000), terwijl je maar €1.000 hebt ingelegd. Je moet in dat geval dus nog €4.000 bijbetalen.

Conclusie: verschil tussen een open-end en closed-end fonds

Hopelijk is duidelijker geworden wat het verschil is tussen een open-end en closed-end fonds. Om het makkelijker te maken hebben we de verschillen overzichtelijk in een tabel gezet.

Open-end fondsClosed-end fonds
Variabel aantal participatiesVast aantal participaties
Kopen en verkopen bij het beleggingsfondsKopen en verkopen bij andere beleggers
Prijs wordt één keer per dag bepaaldPrijs verandert de hele dag door
Werkt niet met hefbomenWerkt wel met hefbomen
Prijs wordt bepaald op basis van intrinsieke waardePrijs wordt naast intrinsieke waarde ook beïnvloed door vraag en aanbod
Lagere kostenHogere kosten
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.