Beleggen zonder kosten: is gratis beleggen mogelijk?

Beleggen zonder kosten, je zult het vast wel eens zijn tegengekomen. Een aantal brokers adverteert actief met het beleggen zonder commissie of andere vormen van beleggen zonder (meteen duidelijke) kosten. Is gratis beleggen mogelijk? We zochten het voor je uit.

Beleggen zonder kosten betekent vaak beleggen zonder transactiekosten

Brokers zoals Bux Zero en eToro adverteren met commissievrij beleggen. Het komt dan over alsof er helemaal geen kosten zijn, maar is dit wel zo?

Bij commissievrij beleggen betaal je geen transactiekosten. In de meeste gevallen betaal je ook geen beheerkosten.

Dat zijn traditioneel de twee grootste kostenposten bij beleggen. Deze brokers onderscheiden zich dus door deze kosten weg te laten.

Toch moeten deze brokers alsnog geld verdienen aan jou als klant. Het zijn natuurlijk geen liefdadigheidsinstellingen.

Om een lang verhaal kort te maken; beleggen zonder kosten bestaat niet.

Brokers hebben echter veel verschillende manieren waarmee ze geld kunnen verdienen. Sommige van deze manieren kosten jou als belegger zelf geen geld. Denk hierbij aan het uitlenen van aandelen.

Wat betaal je dan wel bij ‘gratis’ beleggen?

Om dit verhaal duidelijker te maken, zullen we gaan kijken naar een aantal rekenvoorbeelden van de brokers Bux Zero en eToro die we eerder hebben genoemd. Je kunt dan zien wat de daadwerkelijke kosten kunnen zijn bij commissievrij beleggen

BUX Zero

BUX Zero is een van de brokers waarbij je commissievrij kunt beleggen. Bij BUX Zero kun je zonder commissie beleggen in Amerikaanse aandelen. Voor Europese aandelen betaal je €1,50 transactiekosten (behalve met een Zero order, dan is het €0).

Laten we dus als voorbeeld nemen dat je belegt in Amerikaanse aandelen bij BUX Zero. Je belegt dan commissievrij.

Wanneer je €1.000 belegt in Amerikaanse aandelen dan zijn de kosten als volgt:

BeschrijvingKosten
Transactiekosten€0
Beheerkosten€0
Valutakosten€3,50

Je betaalt dus geen transactiekosten, maar wel valutakosten. Je gaat namelijk handelen in Amerikaanse dollars.

De kosten voor het wisselen van geld zijn 0,35% bij BUX Zero. Op een bedrag van €1.000 is dit dus €3,50.

Daarnaast is er bij elke broker ook een spread van rond de 0,05% per transactie. Dit is het verschil tussen de bied en laat prijs.

Zoals je echter kunt zien bestaat beleggen zonder kosten niet. Ondanks dat commissievrij beleggen bij BUX Zero niet helemaal gratis is, is het wel een van de goedkoopste brokers.

eToro

eToro is een andere broker die actief adverteert met commissievrij beleggen. Net zoals bij BUX Zero is het beleggen bij eToro echter niet gratis.

We gaan naar hetzelfde voorbeeld kijken als bij BUX Zero, namelijk het beleggen van €1.000 in Amerikaanse aandelen.

De kosten bij eToro zijn dan als volgt:

BeschrijvingKosten
Transactiekosten€0
Beheerkosten€0
Valutakosten€5

Ook bij eToro betaal je dus valutakosten voor het omwisselen naar Amerikaanse dollars. Dit is €5 op een bedrag van €1.000.

Daarnaast zijn er ook inactiviteitskosten ($10) en kosten voor het opnemen van geld uit het platform ($5). Net zoals bij andere brokers is er ook een spread bij eToro.

Voor een volledig overzicht kun je kijken in ons artikel over kosten bij eToro.

Conclusie: beleggen zonder kosten

Beleggen zonder kosten is dus niet mogelijk. Logisch ook, want brokers moeten ook geld verdienen.

Wanneer brokers adverteren met geen commissie zitten er altijd wel ‘verborgen’ kosten.

In dit artikel heb je kunnen zien wat de kosten zijn bij BUX Zero en eToro.

Voorbeelden van kosten die je betaalt bij commissievrij beleggen zijn valutakosten, inactiviteitskosten en kosten voor het uitboeken van geld.

Daarnaast betaal je bij vrijwel elke broker ook spread. Dit is het verschil tussen de bied en laat prijs bij een transactie. De kosten hiervoor liggen meestal rond de 0,05%.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.