Hoe verdienen brokers geld? 8 manieren uitgelegd

Je hebt altijd een broker nodig wanneer je gaat beleggen. Wanneer je wil beleggen tegen de laagste kosten dan is het echter handig om er achter te komen hoe brokers hun geld verdienen. In dit artikel bekijken we 8 verschillende manieren hoe brokers geld verdienen.

Wat is een broker?

Wanneer je gaat beleggen dan heb je altijd een broker nodig. Particuliere beleggers kunnen namelijk niet direct handelen op de beurs. Je hebt daar namelijk een vergunning voor nodig, die alleen brokers hebben.

Er zijn veel verschillende brokers. Deze brokers hebben ook allemaal een ander verdienmodel.

Bij sommige brokers lijkt het alsof er geen kosten zijn doordat ze commissievrij beleggen aanbieden, maar er zijn altijd kosten. Een broker is namelijk een bedrijf dat winst wil maken. In dit artikel kijken we daarom naar hoe brokers geld verdienen.

Hoe verdienen brokers geld?

Brokers verdienen geld op veel verschillende manieren. We zullen deze een voor een behandelen. Daarna kijken we op welke kosten je extra kunt letten wanneer je een broker gaat kiezen.

1) Transactiekosten

Allereerst kunnen brokers geld verdienen door transactiekosten. Dit zijn kosten die een broker in rekening brengt voor het kopen of verkopen van beleggingen.

Transactiekosten kunnen vast of variabel zijn. In sommige gevallen is het een combinatie van beide.

Vaste kosten zijn gelijk ongeacht de hoogte van het bedrag wat je gaat beleggen. De variabele kosten zijn wel afhankelijk van het bedrag.

Niet alle brokers rekenen deze kosten. Sommige brokers bieden het beleggen zonder commissie aan. In dat geval kun je dus oneindig veel transacties doen zonder dat het geld kost.

Dit betekent natuurlijk niet dat deze brokers geen geld verdienen. Waar ze dan wel geld aan verdienen kun je lezen in de volgende punten.

2) Beheerkosten

Net zoals bij transactiekosten verklapt de naam eigenlijk al wat de kosten inhouden. Beheerkosten zijn kosten die een broker in rekening brengt voor het bewaren van je beleggingen. Daarom worden deze kosten ook wel bewaarkosten genoemd.

Vaak zijn beheerkosten een percentage van het belegde bedrag bij een broker. Wanneer je bijvoorbeeld €10.000 hebt belegd dan betaal je elk jaar €50 wanneer de beheerkosten 0,50% per jaar zijn.

Beheerkosten worden dus ook gerekend wanneer je geen transacties hebt. Bovendien komen deze kosten elk jaar terug.

3) Valutakosten

Beleggingen kunnen genoteerd zijn in verschillende valuta, denk hierbij aan euro’s of Amerikaanse dollars. Wanneer je beleggingen wilt kopen die in een vreemde valuta zijn genoteerd dan kan het zijn dat je valutakosten betaalt. Dit zijn kosten voor het wisselen van valuta. In de meeste gevallen is dit een percentage van het bedrag dat je gaat beleggen.

4) Spread

De spread is het verschil tussen de bied en laat prijs bij beleggen. Het is dus het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs.

Brokers kunnen profiteren van de spread. Wanneer jij aandelen koopt voor een bepaalde prijs maakt de broker winst wanneer hij deze de aandelen voor een iets lagere prijs kan inkopen. Hoe hoog de spread is verschilt per broker.

5) Uitlenen van aandelen

In sommige gevallen verdienen brokers geld door het uitlenen van aandelen. Hoewel dit misschien vreemd klinkt, is het helemaal niet ongebruikelijk in de financiële wereld. Vaak wordt er met genoeg onderpand gewerkt zodat het risico minimaal blijft.

De broker leent aandelen uit aan een derde partij die short wil gaan. Wanneer deze derde partij de aandelen ontvangt verkoopt ze deze meteen in de hoop dat ze de aandelen later weer terug kan kopen tegen een lagere prijs.

Voor het uitlenen van de aandelen betaalt de derde partij een vergoeding aan de broker.

6) Inactiviteitskosten

Zoals we eerder hebben gezien verdienen brokers geld wanneer een belegger actief is. Denk hierbij aan transactiekosten, valutakosten en spread. Daarom rekenen sommige brokers inactiviteitskosten.

De naam zegt het al. Dit zijn kosten voor inactiviteit. Je kunt met deze kosten te maken krijgen als je niet genoeg transacties doet.

Wanneer je passief wil beleggen is het daarom belangrijk om te controleren of je broker deze kosten in rekening brengt.

7) Kosten voor het inboeken en uitboeken van geld

Voordat je kunt handelen moet je geld overmaken naar je beleggingsrekening. Soms brengen brokers hier kosten voor in rekening. Je betaalt bijvoorbeeld een percentage van het bedrag wanneer je geld inboekt en uitboekt.

8) Rente / rendement

Brokers kunnen geld verdienen aan rente of rendement op het geld dat ongebruikt op de beleggingsrekening van klanten staat.

Veel beleggers hebben geld op hun beleggingsrekening staan wat ze niet (direct) beleggen. Afhankelijk van de grootte van de broker kan dit in zijn geheel een groot bedrag zijn.

Brokers kunnen dit geld dan bijvoorbeeld investeren in een geldmarktfonds. Dit is een fonds dat het doel heeft om de waarde van geld te behouden. Zowel het risico als het rendement is daarom laag. Toch kan het bij grote bedragen behoorlijk veel geld opleveren voor brokers.

Waar kun je op letten bij het kiezen van een broker?

In dit artikel heb je kunnen lezen dat brokers geld kunnen verdienen op verschillende manieren.

De meeste van de punten die we in dit artikel hebben genoemd kosten jou als belegger uiteindelijk geld. Denk hierbij aan transactiekosten, beheerkosten, spread, valutakosten, inactiviteitskosten en kosten voor het in- en uitboeken van geld.

Daarom is het belangrijk om goed op de kosten te letten wanneer je een broker gaat kiezen. Hierbij is het extra verstandig om te kijken naar kosten die regelmatig terugkomen.

Eenmalige kosten hebben namelijk een veel kleinere impact op je rendement dan periodieke (maandelijkse, jaarlijkse) kosten.

Conclusie

Hopelijk heb je door dit artikel meer inzicht gekregen in hoe een broker geld verdient. Hierdoor kun je wellicht sommige kosten voorkomen en daardoor meer rendement maken.

Wil je meer artikelen van Finansjaal lezen? Schrijf je hieronder dan in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.