<

Hoeveel procent van je vermogen beleggen?

Door te beleggen kun je jouw geld voor je laten werken. Toch is het niet verstandig om al je geld te beleggen. Het is beter om alleen te beleggen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Maar hoeveel procent je van je vermogen kun je wel beleggen? We geven je in dit artikel stof tot nadenken zodat je deze vraag voor jezelf kunt beantwoorden.

Cash vs beleggen

Wanneer je wil weten hoeveel procent van je vermogen zou moeten beleggen ben je eigenlijk op zoek naar de verdeling tussen cash en beleggen.

Dit is een lastige overweging. Te weinig cash kan gevaarlijk zijn voor je financiële situatie, terwijl te veel cash kan zorgen dat je veel rendement misloopt.

Wanneer je jouw vermogen wil laten groeien wil je eigenlijk een zo groot mogelijk deel beleggen. Bij beleggen maak je namelijk de meeste kans op rendement. Zonder beleggen is het lastiger om vermogen op te bouwen.

Toch wil je ook genoeg cash beschikbaar hebben zodat je al je rekeningen kunt blijven betalen. Bovendien kan cash ook een veilig gevoel geven. Met dit geld kan namelijk (buiten inflatie) niks gebeuren.

Bepalen hoeveel procent van je vermogen te beleggen

Hoewel het natuurlijk per persoon verschilt hoeveel procent van je vermogen je zou moeten beleggen, benoemen we wel een aantal punten die je mee kunt nemen in je keuze.

De belangrijkste boodschap is om alleen te beleggen met geld wat je kunt missen.
Author

Financiële buffer

Een financiële buffer is een potje geld dat je kunt gebruiken in geval van nood. Je kunt er bijvoorbeeld van leven als je je baan verliest. Daarnaast kun je het gebruiken voor grotere onverwachte uitgaven. Denk hierbij aan een auto of wasmachine die kapot gaat.

Bij het bepalen van hoeveel procent van je vermogen je gaat beleggen is het daarom handig om altijd een financiële buffer aan te houden. Hoe groot deze buffer moet zijn hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je werksituatie. Heb je een vast contract of niet? Daarnaast heeft het hebben van een auto of koophuis ook invloed op de hoogte van je buffer. In dat geval loop je namelijk meer risico op grote, onverwachte kosten.

Zorg in ieder geval dat je ook een ruime tijd kunt leven van je financiële buffer. Veel mensen houden 6 tot 9 maanden aan.

Een financiële buffer kun je dus gebruiken wanneer het financieel tegen zit. Het voordeel hiervan is dat je geen beleggingen hoeft te verkopen die op dat moment misschien minder waard zijn geworden.

Wanneer je jouw baan kwijtraakt dan is de kans namelijk groter dat het minder goed gaat met de economie. Moet je jouw beleggingen dan verplicht verkopen omdat je geen financiële buffer hebt, dan realiseer je het verlies dat je op dat moment op papier hebt. Heb je wel een financiële buffer, dan kun je jouw beleggingen laten staan tot de economie weer aantrekt.

Financiële doelen

Naast een financiële buffer is het ook goed om te weten wat je financiële doelen zijn. Het geld dat je op korte termijn nodig hebt voor je financiële doelen kun je namelijk beter niet beleggen. Denk hierbij aan een nieuwe auto kopen of een verbouwing van je woning. Ben je benieuwd naar welke andere financiële doelen er zijn, bekijk dan onze voorbeelden van financiële doelen.

Wanneer je jouw financiële doelen wil realiseren op de korte termijn (minder dan 10 jaar), dan kun je wellicht beter extra geld achter de hand houden voor deze doelen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je jouw financiële doelen kunt realiseren, zonder je buffer in gevaar te brengen.

Conclusie: hoeveel procent van je vermogen beleggen?

Hoeveel procent van je vermogen dat je kunt beleggen hangt dus van je persoonlijke situatie af. Bij een groter vermogen zal het percentage wellicht wat kleiner worden. Je financiële buffer is in dat geval een minder groot deel van het totaal.

In het algemeen het verstandig om minimaal 5% van je vermogen aan cash aan te houden. Wanneer je financiële buffer groter moet zijn dan kan dit percentage natuurlijk oplopen. Daarnaast kun je als vuistregel nemen dat je geen geld belegt dat je binnen 10 jaar nodig hebt.
Author

Wanneer je een bepaald deel van je geld niet belegt, betekent dit overigens niet dat je niets meer kan doen met dit geld. Je kunt het geld bijvoorbeeld ook voor een tijd in een spaardeposito neerzetten. Hierdoor behaal je een hoger rendement dan bij de bank, terwijl je geen risico loopt.

Bij Bigbank kun je sparen tegen 0,30% rente per jaar, waarbij het geld altijd vrij opneembaar is. Dit noemen ze flexibel sparen.

Daarnaast hebben ze ook depositocontracten waarmee je tot 1,50% rente per jaar kunt krijgen bij een looptijd van 10 jaar. In dat geval staat je geld wel voor een bepaalde tijd vast.

Wanneer je geld hebt staan bij Bigbank ben je overigens tot €100.000 beschermd door het depositogarantiestelsel. Het is eenvoudig om een rekening te openen via de website en bij vragen kun je terecht bij een Nederlandse klantenservice.

Bigbank logo.

Bigbank is een bank die bekend staat om de hoge rentepercentages. Zelfs in een tijd met lage rentes weten ze dit voor elkaar te krijgen. Ze bieden zowel depositocontracten als spaarrekeningen aan met een hoge rentes. Het sparen bij Bigbank is geheel kosteloos.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

3 reacties op “Hoeveel procent van je vermogen beleggen?”

Ben wel geïnteresseerd in de rente percentages die Bigbank geeft, want heb nu een rentepercentage van 0,01% op mijn spaarrekening bij NIBC. Maar vraag mij af hoe het kan dat een Estlandse bank deze rentetarieven kan hanteren. En ook of het wel volkomen safe is, daarbij denkend aan eerdere drama’s.
Kan je daar iets over zeggen?
Dank je wel alvast.

Hoi Matty,

Bedankt voor je vraag, leuk dat je een reactie achterlaat. Met betrekking tot de veiligheid, daar moet je zelf een afweging voor maken. Wij kunnen daar niets over zeggen.

Betreft de relatief hoge rente; op de website van BigBank staat het volgende:

“Bovengemiddelde rente – Omdat Bigbank geen kantoren heeft in Nederland en daarnaast inzet op communicatie via internet en telefoon zijn de bedrijfskosten relatief laag in vergelijking met andere banken. Wij berekenen dit voordeel door zodat onze klanten hier optimaal van kunnen profiteren. Hierdoor is Bigbank in staat om u zeer aantrekkelijke en concurrerende rentestanden aan te bieden.”

Hopelijk kun je hier iets mee!

Ik heb al vele jaren spaardeposito’s bij Bigbank. Allemaal moeiteloos en zeer prettig en vrijwel altijd de hoogste percentages (binnen de euro regio). Estland kent een vergelijkbaar depositostelsel als Nederland, ook tot 1 ton. Estland heeft mogelijk zelfs lagere financiële systeemrisico’s dan Nederland. Bigbank is geen grote bank. Al met al is het risico bij Bigbank in mijn visie niet veel groter dan bij een NL bank (en veel kleiner dan bij bijvoorbeeld een Italiaanse bank), maar dat moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf beoordelen. Er staat aardig wat info op de site van Bigbank zelf. Overigens heeft (vrijwel?) iedereen van IceSave indertijd ook het geld gewoon teruggekregen. Aan welke andere drama’s je denkt weet ik niet, maar meestal worden kleine spaarders zoveel mogelijk ontzien, als er al wat misgaat. Vergeet niet dat juist n.a.v. de kredietcrisis de regels en buffers sterk zijn verbeterd, maar volkomen safe is helemaal niets in de wereld (NIBC zat meen ik ook aardig in de problemen indertijd).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.