DEGIRO vs eToro

Welke broker is beter, DEGIRO vs eToro? Het is vaak niet makkelijk om de exacte verschillen tussen brokers zelf uit te zoeken. We helpen je daarom graag met deze vergelijking zodat jij een betere keuze kunt maken.

Samenvatting: DEGIRO vs eToro

Hieronder kun je een samenvatting vinden van de meest belangrijke punten uit onze vergelijking van DEGIRO en eToro. Verder in dit artikel kun je natuurlijk een uitgebreidere uitleg vinden.

  • Aanbod. De meest belangrijke beleggingsproducten bij DEGIRO zijn aandelen en ETF’s. Bij eToro ligt de focus voornamelijk op CFD’s, risicovolle producten waarbij particuliere beleggers in de meeste gevallen geld verliezen. Het aanbod van eToro geeft aan dat het voornamelijk draait om beleggen op de korte termijn. Bij DEGIRO kun je bovendien handelen op meer beurzen (60) dan bij eToro (17).
  • Kosten. DEGIRO rekent transactiekosten in de meeste gevallen. Deze kosten zijn lager voor Amerikaanse aandelen en wat hoger voor andere aandelen. Een uitzondering hierop zijn de ETF’s uit DEGIRO kernselectie. Broker eToro rekent helemaal geen transactiekosten. Het lijkt hierdoor alsof eToro goedkoper is, maar ze rekenen wel valutakosten van 0,50%. Bij DEGIRO is dit slechts 0,25%. Doordat alle transacties bij eToro in Amerikaanse dollar zijn worden er ook valutakosten gerekend bij het kopen van Europese aandelen. DEGIRO is goedkoper dan eToro bij het beleggen in zowel Amerikaanse als Nederlandse aandelen.
  • Platform. DEGIRO is een meer traditionele broker. Ze opereren echter alleen online om de kosten te drukken. Broker eToro is een nieuw concept waarbij beleggen wordt gecombineerd met sociale media. Doordat de focus bij eToro voornamelijk op CFD’s ligt is deze broker minder geschikt voor de beginnende belegger dan DEGIRO.
  • Veiligheid. DEGIRO staat onder toezicht bij de BaFIN, het Duitse alternatief voor de AFM. De CySEC uit Cyprus houdt toezicht op eToro. Daarnaast is DEGIRO aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Je kunt bij klachten naar dit instituut stappen en zij doen dan een bindende uitspraak. Wanneer je problemen hebt met eToro moet je naar de CySEC in Cyprus.

DEGIRO en eToro

We vergelijken DEGIRO en eToro in dit artikel. Deze twee brokers richten zich beide op erg lage kosten. Toch zitten er ook verschillen tussen deze brokers.

We gaan verder in dit artikel in op de belangrijkste verschillen. Hierbij kijken we naar het aanbod, de kosten, het platform en de veiligheid.

Eerst beginnen we echter met een korte introductie van zowel DEGIRO als eToro.

DEGIRO

DEGIRO is, hoewel ze alleen online actief zijn, een redelijk traditionele broker. Je kunt onder andere aandelen, obligaties en ETF’s kopen bij DEGIRO. Ze onderscheiden zich door lage kosten en een gebruiksvriendelijk platform.

eToro

Broker eToro heeft een heel ander concept bedacht dan de meeste andere brokers. Ze combineren namelijk sociale media met beleggen.

Het is voor beleggers mogelijk om te praten over beleggen op het platform van eToro.

Het is zelfs mogelijk om andere mensen te kopiëren. Transacties die zij doen doe jij in dat geval ook automatisch. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf op je eigen manier te handelen.

Aanbod: DEGIRO vs eToro

Laten we beginnen met het kijken naar het aanbod van DEGIRO en eToro. Wat voor soort beleggingen je kunt kopen bij een bepaalde broker zegt namelijk vaak ook iets over de broker.

Belangrijkste producten

De belangrijkste beleggingsproducten bij DEGIRO zijn aandelen en ETF’s. Het aanbod bij DEGIRO is groot en de broker is de laatste jaren populair geworden bij beleggers door DEGIRO kernselectie.

DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden.

Broker eToro richt zich voornamelijk op CFD’s. Dit zijn complexe hefboomproducten waarmee beleggers kunnen inspelen op marktbewegingen. Zo’n 78% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD’s bij eToro. Dit lijkt dus meer op speculeren dan beleggen.

Overige beleggingsproducten

Je kunt bij zowel DEGIRO als eToro beleggen in aandelen en ETF’s. Bij eToro wordt er bij elke transactie echter wel de mogelijkheid gegeven om er een CFD-transactie van te maken, in plaats van een ‘gewone’ transactie. Op sommige beurzen wordt er zelfs standaard gehandeld in CFD’s.

Daarnaast heb je bij eToro ook nog de keuze uit cryptocurrency, grondstoffen en valuta’s. De koers van deze drie producten is ook voornamelijk gebaseerd op vraag en aanbod, waardoor we de conclusie kunnen trekken dat het bij eToro vooral gaat om beleggen op de korte termijn.

DEGIRO biedt naast aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s ook complexere hefboomproducten aan. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te beleggen op marge. Je moet hiervoor echter wel van profiel veranderen bij DEGIRO. Bij het Basic profiel zijn deze mogelijkheden niet beschikbaar.

Aantal beurzen

Bij DEGIRO kun je beleggen op meer dan 60 beurzen. Het aantal beurzen is wat kleiner bij eToro, namelijk 17 beurzen.

Kosten: DEGIRO vs eToro

Kosten zijn een erg belangrijk aspect bij beleggen omdat dit een directe invloed heeft op je rendement.

We zullen eerst alle kosten van zowel DEGIRO als eToro benoemen. Daarna geven we een aantal rekenvoorbeelden om je een zo volledig beeld te geven.

Transactiekosten

Bij DEGIRO betaal je in de meeste gevallen transactiekosten. Hoewel deze kosten lager zijn dan bij veel concurrenten, is dit wel iets om rekening mee te houden. Een uitzondering hierop is DEGIRO kernselectie die we eerder hebben genoemd.

De transactiekosten bij DEGIRO zijn €1 voor Amerikaanse aandelen en €3 voor Nederlandse aandelen. Dit is een combinatie van transactiekosten en handlingkosten.

Broker eToro rekent geen transactiekosten. Dit is dan ook vaak hetgeen wat ze gebruiken bij het werven van nieuwe klanten.

Beheerkosten

Beheerkosten zijn naast transactiekosten vaak een andere grote kostenpost bij beleggen. DEGIRO en eToro rekenen beide echter geen beheerkosten.

Valutakosten

DEGIRO rekent kosten bij het handelen in vreemde valuta. De kosten hiervoor zijn 0,25% van het belegd bedrag. Je kunt echter ook in euro’s handelen, waardoor je geen valutakosten betaalt.

Ook eToro rekent valutakosten. Bij eToro kun je alleen beleggen in Amerikaanse dollars. Je moet jouw geld dus altijd omwisselen. De kosten hiervoor zijn 50 pips. Dit staat gelijk aan ongeveer 0,50%. Je betaalt deze kosten zowel voor als na het handelen bij eToro.

Overige kosten

DEGIRO rekent naast transactiekosten en valutakosten ook nog aansluitingskosten. Dit is €2,50 per beurs per jaar. De beurzen van Amsterdam en Brussel zijn vrijgesteld van deze commissie.

eToro rekent naast valutakosten ook kosten voor het opnemen van geld uit je account. De kosten hiervoor bedragen $5. Daarnaast rekenen ze inactiviteitskosten wanneer je meer dan één jaar inactief bent. Deze kosten zijn $10.

Rekenvoorbeelden kosten DEGIRO vs eToro

We hebben de belangrijkste kosten van DEGIRO en eToro nu benoemd. Het kan echter alsnog lastig zijn om te bepalen welke broker daadwerkelijk goedkoper is.

Daarom bespreken we een aantal rekenvoorbeelden. We vergelijken hierbij scenario’s waarbij er belegd wordt in aandelen. CFD’s zijn hier bijvoorbeeld dus niet in meegenomen omdat deze niet beschikbaar zijn bij DEGIRO.

Ook kijken we in deze vergelijking alleen naar de transactiekosten en valutakosten. Andere (kleinere) kosten zoals aansluitingskosten, inactiviteitskosten en de kosten voor het uitboeken van geld worden niet meegenomen.

Scenario 1: Nederlandse aandelen

In het eerste voorbeeld gaan we er vanuit dat er €5.000 wordt geïnvesteerd in Nederlandse aandelen.

DEGIRO rekent hiervoor transactiekosten van €2 en €1 aan handlingkosten. Valutakosten zijn niet van toepassing omdat we in euro’s blijven handelen.

eToro rekent geen transactiekosten, maar wel valutakosten omdat alle transacties in Amerikaanse dollar plaatsvinden.

DEGIROeToro
€2 + €1 = €3€5.000 * 0,50% = €25

Door de valutakosten is eToro veel duurder dan DEGIRO bij het beleggen in Nederlandse aandelen.

Scenario 2: Amerikaanse aandelen

In dit tweede scenario gaan we kijken naar €5.000 investeren in Amerikaanse aandelen. In tegenstelling tot het vorige voorbeeld betaal je in dit geval valutakosten bij zowel DEGIRO als eToro.

De transactiekosten van DEGIRO zijn wel iets gedaald ten opzichte van het vorige rekenvoorbeeld omdat de €2 wegvalt bij het beleggen in Amerikaanse aandelen. Je betaalt qua transactiekosten alleen de handlingkosten (€1). Ook betaal je valutakosten (0,25%) voor het omrekenen naar Amerikaanse dollar.

De kosten van eToro zijn hetzelfde als in het vorige voorbeeld. Je betaalt geen transactiekosten, maar wel valutakosten van 0,50% voor het omrekenen van euro’s naar Amerikaanse dollar.

DEGIROeToro
€1 + €5000 * 0,25% = €13,5€5.000 * 0,50% = €25

Bij DEGIRO betaal je €12,50 aan valutakosten en €1 aan handlingkosten. De valutakosten bij eToro blijven €25. Ook bij het beleggen in Amerikaanse aandelen is DEGIRO goedkoper.

Platform: DEGIRO vs eToro

Bij de vergelijking tussen DEGIRO en eToro kijken we ook naar het platform van beide brokers.

Hierbij nemen we de gebruiksvriendelijkheid mee, maar we zullen ook het concept van de twee brokers bespreken.

Eerder hebben we namelijk gezien dat eToro een groot sociaal aspect heeft. Dit is uniek en daarom zeker de moeite waard om nog even dieper op in te gaan.

Gebruiksvriendelijkheid

Het platform van DEGIRO is erg makkelijk te gebruiken voor zowel beginners als de meer ervaren belegger.

Er zijn wel een aantal analysemogelijkheden op het platform, maar doordat DEGIRO een executie-only broker is blijven deze mogelijkheden beperkt.

Hierdoor heb je alles wat je nodig hebt, maar word je niet overdonderd door de mogelijkheden.

Een screenshot van het platform van broker DEGIRO.

eToro heeft ook een gebruiksvriendelijk platform. Het is wat moeilijker om te begrijpen als belegger omdat het veel afwijkt van de traditionele beleggingsplatformen.

Het platform is echter modern en de navigatie naar verschillende onderdelen verloopt zonder problemen.

Een screenshot van het platform van broker eToro.

Het concept van DEGIRO vs eToro

Zoals we eerder hebben aangegeven is het platform van eToro anders dan de rest. Het is eigenlijk een sociaal netwerk voor beleggers.

Je kunt andere mensen kopiëren en de discussie aangaan over beleggen. Dit lijkt goed voor beginners, maar er zitten ook nadelen aan.

In de meeste gevallen is het namelijk niet verstandig om andere beleggers blind te volgen.

Doordat de focus bij eToro ligt op CFD’s loop je bovendien extra veel risico als belegger. De meeste particuliere beleggers verliezen namelijk geld met dit beleggingsproduct. Broker eToro is daarom minder geschikt voor beginners.

DEGIRO is namelijk een meer traditionele broker. Met een Basic account heb je niet eens de mogelijkheid om in de complexere producten te beleggen.

Hoewel beleggen in dat geval natuurlijk nog steeds niet zonder risico is, ben je wel een stuk beter beschermd als belegger.

Veiligheid: DEGIRO vs eToro

Veiligheid is het laatste punt in deze vergelijking tussen DEGIRO en eToro. Wanneer je jouw geld gaat beleggen dan is het natuurlijk belangrijk dat dit ook veilig gebeurt.

Toezicht

DEGIRO wordt gecontroleerd door het Duitse BaFin. Dit is de Duitse variant van de AFM. Dit komt doordat DEGIRO is overgenomen door de Duitse bank Flatex. In het verleden was de AFM wel de toezichthouder.

eToro wordt gereguleerd door de CySEC in Cyprus. Daar zit namelijk het Europese kantoor van deze broker. Voor het Verenigd Koninkrijk hebben ze daarnaast nog een aparte vestiging.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening

DEGIRO is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Wanneer je als consument klachten hebt kun je naar het KIFID gaan. Zij gaan de zaak dan onderzoeken en doen een bindende uitspraak. Dit betekent dat DEGIRO deze uitspraak moet naleven.

eToro is niet aangesloten bij het KIFID. Doordat de broker ook niet wordt gereguleerd door de AFM moet je als er problemen zijn contact opnemen met de CySEC in Cyprus.

Conclusie: DEGIRO vs eToro

Hopelijk heb je iets gehad aan deze vergelijking tussen DEGIRO en eToro. Het zijn dus behoorlijk verschillende brokers, die zich wel allebei focussen op lage kosten.

Het openen van een rekening is bij beide brokers gratis, dus je kunt altijd zelf uittesten wat het beste bij jou past.

Blijf (bij beide brokers) echter wel voorzichtig als je in hefboomproducten gaat beleggen. Deze complexe producten zijn meestal niet geschikt voor particuliere beleggers en zeker niet voor beginnende beleggers.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.