Beleggen in een BEL 20 ETF: waar kun je op letten?

Door te investeren in een BEL 20 ETF kun je in een keer beleggen in alle bedrijven van de belangrijkste index van België. In dit artikel gaan we kijken naar waar je rekening mee kunt houden wanneer je dit wil gaan doen. Bovendien kijken we ook naar wat de beste BEL 20 ETF is.

Beleggen in een BEL 20 ETF

De BEL 20 index is de belangrijkste index van België. Zoals de naam al doet vermoeden bevat de BEL 20 index de 20 grootste bedrijven van België. De index is vergelijkbaar met de Nederlandse AEX.

Het voordeel van het beleggen in ETF’s is dat je in één keer in een hele index kunt beleggen. Het is dan niet nodig om alle aandelen individueel aan te schaffen.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld transactiekosten besparen. Bij het beleggen in een ETF betaal je namelijk maar één keer transactiekosten om in alle bedrijven te beleggen.

Waar kun je op letten bij het beleggen in een BEL 20 ETF?

Wanneer je in een BEL 20 ETF gaat beleggen kun je rekening houden met een aantal punten. De belangrijkste zullen we nu kort bespreken.

Spreiding

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat de BEL 20 index niet zo’n goede spreiding heeft.

De index bevat namelijk alleen bedrijven uit België. Bovendien bevat de index slechts 20 bedrijven.

Hierdoor hebben bepaalde gebeurtenissen in een bepaald bedrijf meteen een grote impact op het totale resultaat van de index.

Daarom is het verstandig om ook te kijken naar andere ETF’s. Denk hierbij aan een ETF met Amerikaanse aandelen of een ETF met Europese aandelen.

Om het in één keer goed te doen kun je ook kijken naar een wereldwijde ETF.

Kosten

Hoewel je door te beleggen in een ETF dus transactiekosten kunt besparen, krijg je wel te maken met andere kosten.

Waar je waarschijnlijk de meeste winst kunt behalen zijn de kosten die de broker rekent. Veel voorkomende kosten zijn transactiekosten en beheerkosten.

Later in dit artikel zullen we kijken waar je een BEL 20 ETF zo goedkoop mogelijk kunt aanschaffen.

Welke BEL 20 ETF kiezen?

Het is vrij makkelijk om te zeggen wat de beste BEL 20 ETF is. Er is namelijk maar één ETF die de BEL 20 index volgt. Het kiezen is dus niet zo moeilijk.

De Lyxor BEL 20 TR (DR) UCITS ETF is de enige ETF die de BEL 20 index volgt. De ISIN-code van deze ETF is FR0000021842.

De vijf grootste bedrijven in deze ETF zijn; Argenx, AB-InBev, KBC Group, UCB en Groupe Bruxelles Lambert. Samen zijn deze bedrijven goed voor meer dan 50% van de totale ETF.

De spreiding van deze ETF is dus niet zo goed, zoals we eerder hebben aangeven.

De drie grootste sectoren die deze ETF bevat zijn de gezondheidszorg, financiële dienstverlening en de consumentengoederen.

De lopende kosten van de Lyxor BEL 20 TR (DR) UCITS ETF zijn 0,50% per jaar. Voor een ETF is dit aan de hoge kant.

Eerder in dit artikel hebben we benoemd hoe belangrijk het is om een broker te hebben met lage kosten. Wanneer je toch in deze ETF wil beleggen kun je kijken naar DEGIRO.

De ETF zit namelijk in DEGIRO kernselectie. Dit betekent dat je de ETF minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden. Bovendien rekent DEGIRO geen beheerkosten voor het bewaren van ETF’s.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over het beleggen in een BEL 20 ETF. Helaas is er dus maar één optie, die best hoge lopende kosten heeft. Gelukkig kun je wel kosten besparen door in de BEL 20 ETF te beleggen via DEGIRO kernselectie.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.