V3AA vs VWCE

V3AA vs VWCE, welke ETF is beter? Deze twee wereldwijde ETF’s zijn nauwe concurrenten van elkaar. We kijken in dit artikel naar de spreiding, kosten, rendement en dividend van V3AA en VWCE.

Wat betekent V3AA en VWCE

ETF’s worden vaak afgekort omdat het dan makkelijk is om naar de ETF’s te verwijzen. V3AA en VWCE zijn dus ook afkortingen.

V3AA

V3AA is de afkorting voor Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF Acc. De beheerder van deze ETF is Vanguard.

V3AA volgt de ESG Global All Cap index. Aan de letters ESG kun je zien dat bedrijven in deze ETF worden geselecteerd op basis van ESG-criteria.

De ISIN code van V3AA is IE00BNG8L278. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

VWCE

VWCE staat voor Vanguard FTSE All World UCITS ETF Acc. Ook dit is dus een ETF van Vanguard.

VWCE is de accumulerende variant van de bekende ETF VWRL. VWCE volgt de FTSE All World index. De ISIN code van deze ETF is IE00BK5BQT80.

V3AA vs VWCE: spreiding

Door spreiding kun je het risico van beleggen verlagen. Dit is dus een belangrijk punt bij het vergelijken van ETF’s.

Hoewel ETF’s een betere spreiding hebben dan individuele aandelen, betekent dit niet dat alle ETF’s een goede spreiding hebben.

Daarom gaan we de spreiding van V3AA en VWCE vergelijken. Hierbij kijken we naar geografische spreiding, het aantal bedrijven en de verdeling over sectoren.

Geografische spreiding

Zoals we hebben gezien volgen de V3AA en VWCE verschillende indexen, namelijk de ESG Global All Cap en de FTSE All World index.

Aan de naam van de indexen kun je aflezen dat beide ETF’s een wereldwijde spreiding hebben.

De spreiding over de verschillende landen en regio’s is vrijwel identiek tussen V3AA en VWCE.

Zoals bij de meeste wereldwijde ETF’s is Noord-Amerika (voornamelijk de Verenigde Staten) goed vertegenwoordigd. Bij V3AA is dit 64% en bij VWCE is dit 63%.

Aantal bedrijven

VWCE staat er normaal gesproken om bekend dat de ETF veel bedrijven bevat. Er zitten namelijk meer dan 3.500 verschillende bedrijven in VWCE.

Toch is er nu een ETF met nog meer bedrijven. In V3AA zitten bijna 6.000 bedrijven, waardoor de ETF qua de hoeveelheid bedrijven toch een ruime voorsprong heeft.

Dit grote verschil komt waarschijnlijk omdat V3AA ook small cap en mid cap bedrijven bevat, terwijl er in VWCE vooral large cap bedrijven zitten.

De tien grootste bedrijven in deze twee ETF’s komen wel behoorlijk overeen:

Een tabel met de tien bedrijven met de grootste weging in de V3AA en VWCE ETF's.
Tien bedrijven met de grootste weging in V3AA en VWCE (bron: morningstar.nl).

Verschillende sectoren

Ook qua sectoren zit er weinig verschil tussen V3AA en VWCE. Dit kun je goed zien wanneer je naar de drie grootste sectoren van beide ETF’s kijkt.

De drie grootste sectoren bij V3AA zijn technologie (23%), financiële diensten (17%) en gezondheidszorg (15%).

Bij VWCE zijn dit technologie (20%), financiële diensten (16%) en gezondheidszorg (13%).

V3AA vs VWCE: kosten

De lopende kosten betaal je jaarlijks aan de beheerder van de ETF, in dit geval Vanguard.

Het is belangrijk om naar de lopende kosten te kijken omdat deze een grote invloed kunnen hebben op het rendement, zeker op de lange termijn. Deze kosten komen namelijk elk jaar terug.

VWCE is met 0,22% per jaar iets goedkoper dan V3AA. Deze ETF heeft namelijk lopende kosten van 0,24% per jaar.

Een ander belangrijk verschil met betrekking tot kosten is dat V3AA niet in DEGIRO kernselectie zit en VWCE wel. DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s bij broker DEGIRO die je minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden.

V3AA vs VWCE: rendement

Bij een investering is het rendement natuurlijk erg belangrijk. Helaas kunnen we nog niks nuttigs zeggen over het verschil in rendement tussen V3AA en VWCE.

V3AA bestaat namelijk pas sinds het voorjaar van 2021. Er is dus nog lang niet genoeg historie beschikbaar om een betrouwbare vergelijking te kunnen maken.

V3AA vs VWCE: dividend

Dividend is onderdeel van het rendement bij beleggen. Daarom kijken we naar het dividend van V3AA en VWCE.

V3AA en VWCE zijn beide accumulerende ETF’s. Dit betekent dat het dividend automatisch wordt herbelegd. De distribuerende alternatieven van deze twee ETF’s zijn V3AL en VWRL.

Qua dividend zijn er helaas ook weinig gegevens beschikbaar van V3AA. Omdat de ETF pas in 2021 is geïntroduceerd is er nog geen jaarverslag beschikbaar waarmee we het dividendrendement kunnen berekenen.

Conclusie: V3AA vs VWCE

We hebben V3AA en VWCE in dit artikel niet op alle facetten kunnen vergelijken. Doordat V3AA nog niet zo lang bestaat is er namelijk geen data wat betreft rendement en dividend.

Toch zijn er wel een aantal verschillen te benoemen.

Allereerst volgen beide ETF’s andere indexen. V3AA bevat bedrijven van alle verschillende groottes (small, mid en large cap), terwijl VWCE vooral grootte (large cap) bedrijven bevat. Bovendien worden de bedrijven die in V3AA worden opgenomen geselecteerd op basis van ESG-criteria.

Hoewel er weinig verschil zit tussen de top tien bedrijven van beide ETF’s, heeft V3AA wel een veel groter aantal bedrijven. Dit komt vooral door de extra small en mid cap bedrijven.

VWCE is goedkoper dan V3AA. De lopende kosten zijn bij VWCE namelijk 0,22% per jaar ten opzichte van 0,24% bij V3AA. Bovendien zit V3AA niet in de kernselectie van broker DEGIRO en VWCE wel.

Door het gebrek aan historische cijfers van dividend en rendement is het echter lastig om te bepalen of V3AA of VWCE beter is.

Laat het dus vooral van je persoonlijke voorkeur afhangen.

Wil je iets meer betalen voor extra exposure (small en mid cap) en ESG-criteria? In dat geval past V3AA wellicht beter bij jou. Is dat minder belangrijk voor jou dan is VWCE een goedkopere keuze met alsnog een goede spreiding.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “V3AA vs VWCE”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.