ETF vergelijken: waar kun je allemaal naar kijken?

Beleggen in ETF’s is erg populair, maar het is vaak lastig om het verschil tussen bepaalde ETF’s te vinden. Waar moet je beginnen bij het vergelijken van ETF’s? In dit artikel bespreken we de meeste belangrijke punten waar je op kunt letten bij ETF vergelijken.

Verschillende ETF’s vergelijken is soms moeilijk

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s zie je misschien door de bomen het bos niet meer. In welke ETF moet je beleggen?

Doordat ETF’s zo populair zijn is het aanbod ook erg groot. Dat is fijn aan de ene kant, maar het kan ook lastig zijn. Sommige ETF’s lijken namelijk veel op elkaar.

Hoe kun je dan bepalen wat de verschillen tussen deze ETF’s zijn? We bespreken een aantal punten waarmee ETF’s vergelijken makkelijk wordt.

Waar op letten bij het kiezen van een ETF?

Eerder hebben we een artikel gemaakt waar je allemaal op letten kunt bij het kiezen van een ETF:

  • Spreiding / risico. Hoeveel bedrijven zitten er in de ETF en in welke regio’s en sectoren zijn de bedrijven van de ETF actief?
  • Lopende kosten van een ETF. Wat zijn de jaarlijkse kosten van een ETF? Deze kunnen behoorlijk verschillen tussen verschillende ETF’s.
  • Grootte belegd vermogen. Hoeveel is er in totaal geïnvesteerd in een ETF?
  • Fysieke of synthetische ETF? Kopen de beheerders van de ETF de onderliggende aandelen echt, of volgen ze de index synthetisch?
  • Tracking error. Wat is het verschil tussen de ETF en de index die de ETF volgt?
  • Distribuerende of accumulerende ETF? Wordt het dividend bij de ETF aan de belegger uitgekeerd of wordt het opnieuw geïnvesteerd?
  • Dividendlekkage. Loop je rendement mist doordat je een deel van de buitenlandse dividendbelasting niet terug kunt krijgen?
  • Valuta. In welke valuta is de ETF genoteerd? Bij een vreemde valuta kan de koers van deze valuta ook invloed hebben op je rendement.

Belangrijkste punten bij ETF vergelijken?

Om het makkelijker te maken hebben we hieronder de belangrijkste punten genoemd waarmee je ETF’s kun vergelijken. Daarnaast laten we je ook zien waar je deze informatie kunt vinden.

ETF vergelijken: spreiding

Bij het vergelijken van verschillende ETF’s kan het handig zijn om eerst de naar de spreiding te kijken. Door een goede spreiding kun je namelijk het risico van beleggen vergelijken. Je kunt hierbij kijken naar verschillende punten.

Allereerst kun je kijken naar het aantal bedrijven in een ETF. Sommige ETF’s bevatten tientallen bedrijven, terwijl andere ETF’s duizenden bedrijven bevatten.

Daarnaast kun je ook kijken naar spreiding over verschillende regio’s en sectoren. Wanneer er iets gebeurt met een bepaalde regio of sector dan heeft dit geen invloed op je hele portefeuille.

Je kunt deze informatie makkelijk vinden op Morningstar. Wanneer je daar een ETF opzoekt kun je kijken onder het kopje ‘Portefeuille’. We hebben als voorbeeld de populaire ETF VWRL genomen.

Screenshot van de Morningstar website waar je de spreiding van een ETF kunt zien.

Wanneer je naar beneden scrolt dan kun je het aantal bedrijven zien. Daarnaast kun je ook de verdeling over verschillende regio’s en sectoren zien.

In het onderstaande voorbeeld zitten 21,11% van de bedrijven van VWRL in de technologiesector. Bovendien bevat VWRL 3.769 bedrijven (aandelenposities).

Screenshot van de Morningstar website waar je de spreiding van een ETF kunt zien.

ETF vergelijken: kosten

Beheerders van een ETF rekenen jaarlijkse kosten. Dit zijn de lopende kosten van de ETF. De beheerders moeten namelijk hun kosten dekken en daarnaast willen ze natuurlijk ook winst maken. Doordat ETF’s de index passief volgen zijn de kosten over het algemeen best laag.

Je kunt deze kosten weer vinden op Morningstar. Onder het kopje ‘Overzicht’ zie je rechtsonder ‘lopende kosten factor’. We hebben hieronder VWRL weer als voorbeeld genomen.

Screenshot van de Morningstar website waar je de lopende kosten van een ETF kunt zien.

ETF vergelijken: rendement

Hoewel historische resultaten geen garantie zijn voor de toekomst, is dit wel alles wat je hebt om het rendement van ETF’s te vergelijken.

Een handige tool voor het vergelijken van rendementen van verschillende ETF’s is Backtest. Je kunt hier verschillende ETF’s tegen elkaar afzetten.

Hieronder zie je een screenshot waarbij het rendement van VWRL en VHYL vergeleken is.

Lijngrafiek met het rendement van VWRL en VHYL in de periode 2008 tot 2021. Aan het einde van de periode komt VWRL hoger uit dan VHYL.

Om het gemiddelde rendement over een bepaalde periode te berekenen kun je het beste de CAGR berekenen. Dit staat voor ‘Compound Annual Growth Rate’. Dit is een eerlijke manier om het gemiddelde rendement te berekenen.

Neem als voorbeeld dat je begint met een bedrag van €10.000. Het eerste jaar stijgt je vermogen naar €18.000 (+80% rendement), maar het tweede jaar daalt je rendement naar €9.000 (-50%).

Wanneer je het gemiddelde rendement zou berekenen zonder CAGR dan kom je op een rendement van 15% uit. Dit is namelijk het rendement van alle jaren opgeteld, gedeeld door het aantal jaren (80% – 50% / 2).

Bij het berekenen van het gemiddelde rendement met de Compound Annual Growth Rate reken je met het beginbedrag en het eindbedrag. Het gemiddelde rendement wordt in dat geval -5,13%. Je kunt dit berekenen met de rekenmachine die we hierboven hebben genoemd.

ETF vergelijken: dividend

Het laatste grote punt bij het vergelijken van ETF’s is het dividend.

Voor ETF’s is het vaak lastig te zeggen hoe hoog het dividendrendement precies is. Je moet het namelijk zelf berekenen. Daarnaast kun je bij het beleggen in ETF’s ook te maken krijgen met dividendbelasting en dividendlekkage.

De informatie die je nodig hebt om het dividendrendement, dividendbelasting en dividendlekkage te berekenen kun je allemaal vinden in het jaarverslag van een ETF. Voor de meeste mensen is dit even zoeken, daarom laten we hieronder een voorbeeld zien.

Dividendrendement ETF berekenen

Voor het berekenen van het dividendrendement van een ETF heb je het dividend inkomen en het gemiddelde fondsvermogen nodig.

Dividendrendement = dividend inkomen / gemiddelde fondsvermogen
Author

We hebben VWRL weer als voorbeeld genomen. Het dividend inkomen kun je vinden in het ‘Statement of Operations’. Het dividend inkomen is $174.261.332.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van VWRL waar je het dividend inkomen kunt vinden.

Voor het gemiddelde fondsvermogen kun je de ‘Net Assets’ van beide jaren optellen en delen door twee. Dit is in dit geval dus $8.516.647.633.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van VWRL waar je het fondsvermogen kunt vinden.

In dit voorbeeld is het dividendrendement dus 2,05% ($174.261.332 / $8.516.647.633).

Dividendbelasting ETF berekenen

Voor het berekenen van de dividendbelasting hebben we het dividend inkomen nodig. Dit hebben we net al opgezocht. Daarnaast hebben we de ingehouden buitenlandse dividendbelasting nodig.

Dividendbelasting = ingehouden buitenlandse dividendbelasting / dividend inkomen
Author

De informatie die je nodig hebt dat kun je in dit voorbeeld ook vinden in het ‘Statement of Operations.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van VWRL waar je de dividendbelasting kunt vinden.

De dividendbelasting van deze ETF is dan 15,71% ($27.376.400 / $174.261.332)

Dividendlekkage ETF berekenen

Voor het berekenen van de dividendlekkage van een ETF hebben we alleen cijfers nodig die we eerder hebben opgezocht. De formule is namelijk:

Dividendlekkage = dividendrendement * dividendbelasting
Author

In dit voorbeeld is de dividendlekkage dus 0,32% (15,71% * 2,05%).

Voorbeelden vergelijken ETF’s

Zoals je in dit artikel hebt kunnen zien is het best wat uitzoekwerk om ETF’s te vergelijken. Daarom hebben we dit al gedaan voor een aantal populaire ETF’s. Dit scheelt jou weer tijd.

Conclusie

Hopelijk is het in dit artikel wat duidelijker geworden hoe je ETF’s met elkaar kunt vergelijken. Zoals we in het begin van dit artikel hebben benoemd, kun je heel veel verschillende punten meenemen in de vergelijking. In artikel zijn we wat dieper ingegaan op vier hoofdpunten; spreiding, kosten, rendement en dividend.

Wil je meer weten of het beleggen in ETF’s? Bekijk dan zeker ook onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.