VWRL vs VUSA / S&P 500

VWRL vs VUSA, welke ETF is beter? Het zijn beide populaire ETF’s om in te beleggen, maar het vergelijken van ETF’s kan wel lastig zijn. Daarom kijken we in dit artikel naar het verschil tussen VWRL en VUSA zodat jij een betere keuze kunt maken.

Wat betekent VWRL en VUSA

VWRL en VUSA zijn afkortingen voor ETF’s. Mensen gebruiken deze afkortingen zodat het makkelijk is om naar bepaalde ETF’s te verwijzen.

De volledige naam van VWRL is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Aan de naam kun je zien wie de beheerder is van de ETF. In dit geval is dit Vanguard. Daarnaast zie je welke index de ETF volgt; FTSE All-World. De unieke code (ISIN-code) van VWRL is IE00B3RBWM25. Met deze code kun je de ETF opzoeken bij je broker en weet je altijd dat je de juiste ETF hebt.

VUSA staat voor Vanguard S&P 500 UCITS ETF en is dus ook van Vanguard. Dit is een ETF die de S&P 500 index volgt. De ISIN-code van VUSA is IE00B3XXRP09.

VWRL vs VUSA: spreiding

Laten we beginnen met de spreiding van VWRL en VUSA. Door het beleggen in ETF’s is het redelijk eenvoudig om voor een goede spreiding te zorgen. Toch kunnen er grote verschillen zitten in de spreiding van verschillende ETF’s. Dit is ook het geval bij VWRL en VUSA.

Geografische spreiding

Het grootste verschil in spreiding tussen VWRL en VUSA is het verschil in geografische spreiding.

De bedrijven die in VWRL zijn opgenomen zitten namelijk verspreid over de Verenigde Staten, Europa, Azië en opkomende markten. VWRL is dus een ETF met een wereldwijde spreiding.

VUSA volgt daarentegen de S&P 500. Dit zijn de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Geografisch gezien heeft VUSA dus een minder goede spreiding dan VWRL.

Een kanttekening hierbij is wel dat de bedrijven uit de S&P 500 vaak ook wereldwijd handelen. Daarom ben je met VUSA indirect ook een beetje blootgesteld aan de wereldeconomie.

Aantal bedrijven

Doordat VUSA alleen de S&P 500 volgt bevat deze ETF ook maar rond de 500 bedrijven. VWRL daarentegen bevat meer dan 3.500 bedrijven.

Verschillende sectoren

Daarnaast is er ook nog een verschil in de spreiding tussen verschillende sectoren. Dit komt ook weer voort uit het verschil in geografische spreiding, omdat de Amerikaanse markt over het algemeen meer technologie bevat.

De vijf grootste sectoren in VUSA zijn technologie (27%), gezondheidszorg (13%), financiële dienstverlening (13%), consumentengoederen (13%) en communicatiediensten (10%).

Bij VWRL zijn dit technologie (22%), financiële dienstverlening (15%), consumentengoederen (12%), gezondheidszorg (12%) en industrie (10%).

VWRL vs VUSA: kosten

De lopende kosten van een ETF zijn de kosten die de beheerder van de ETF (in dit geval Vanguard) in rekening brengt. In de meeste gevallen zijn deze kosten jaarlijks. Hoewel VWRL en VUSA dezelfde beheerder hebben, zijn de kosten wel verschillend. De lopende kosten van VWRL zijn 0,22% per jaar en de lopende kosten van VUSA zijn 0,07%.

VWRL vs VUSA: rendement

Wanneer we kijken naar het rendement van VWRL en VUSA valt één ding meteen op. De rendementen van deze twee ETF’s hebben dezelfde algemene trend. Dit is logisch, want VWRL bevat zo’n 60% Verenigde Staten. Ze hebben dus behoorlijk wat overlap.

Tip: bekijk ook onze artikelen over rendement bij VWRL en rendement bij VUSA voor een uitgebreidere analyse.
Author

Daarnaast is te zien dat VWRL een hoger rendement had in de periode 2005 tot 2012. Daarna gingen de twee ETF’s even gelijk op en de laatste jaren heeft VUSA een hoger rendement.

In de periode 2005 tot 2021 had VUSA een gemiddeld rendement van 11,13% per jaar en VWRL had een rendement van 9,21% per jaar.

Lijngrafiek van het rendement van VWRL en VUSA in de periode 2005 tot 2021. Aan het einde van de periode komt VUSA hoger uit dan VWRL.
Data is vergeleken op Backtest.

VWRL vs VUSA: dividend

Zowel VWRL als VUSA zijn distribuerende ETF’s. Dit betekent dat ze het ETF uitkeren in plaats van herbeleggen.

VWRL had in de periode juli 2020 tot en met juni 2021 een dividendrendement van 2,05%. Je kunt in ons artikel over dividend bij VWRL lezen hoe we dit precies hebben berekend.

De berekening van het dividendrendement van VUSA hebben we eerder gedaan in ons artikel over dividend bij VUSA. Het dividendrendement van VUSA was 1,56% in dezelfde periode.

Beide ETF’s zijn gevestigd in Ierland. Dit betekent dat je geen dividendbelasting hoeft te betalen, maar dat er wel sprake kan zijn van dividendlekkage.

In de bovenstaande periode (2020 – 2021) had VWRL 0,32% dividendlekkage en VUSA had 0,22% dividendlekkage.

Je kunt de berekening hiervoor ook vinden in de artikelen over dividend bij VWRL en VUSA die we net ook al hebben benoemd.

Conclusie: VWRL of VUSA

Met VWRL kun je in één keer beleggen in de wereldeconomie. Hoewel de lopende kosten hoger zijn dan bij VUSA, zijn ze laag in verhouding met andere ETF’s. Het is dus vooral erg makkelijk om voor een goede spreiding te zorgen. In principe heb je aan alleen VWRL al genoeg.

VUSA is veel goedkoper dan VWRL. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst, heeft VUSA daarnaast historisch gezien een hoger rendement dan VWRL. Het nadeel van VUSA is dat je alleen belegt in de Verenigde Staten. Om voor een betere spreiding te zorgen kun je naast VUSA ook beleggen in een ETF met Europese aandelen en/of een opkomende markten ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “VWRL vs VUSA / S&P 500”

Goedendag

Ik zou graag in beide ETF willen gaan beleggen, maar heeft de VUSA niet al te veel overlap in de VWRL?
Die 500 bedrijven zitten toch ook in de VWRL?

Groet

Hoi Jurgen,

Door in beide ETF’s te beleggen heb je inderdaad overlap. VWRL bevat echter ongeveer 60% VS. Dit betekent dat er zo’n 2.100 bedrijven (60% van 3.500) uit de VS in VWRL zitten.

Als we aannemen dat alle 500 bedrijven uit VUSA in VWRL zitten, dan beleg je met VWRL nog steeds in 1.600 Amerikaanse bedrijven die niet in VUSA zitten.

Binnen de VS beleg je dus in veel meer bedrijven met VWRL. Door ook te beleggen in VUSA kun je echter wel extra nadruk leggen op de S&P 500, mocht dat je wens zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.