IWDA vs CSPX

IWDA vs CSPX, welke ETF moet je kiezen? Beide ETF’s zijn erg populair bij beleggers. Het vergelijken van ETF’s kan soms lastig zijn, daarom hebben wij dit al voor je gedaan. In dit artikel lees je alles over het verschil tussen IWDA en CSPX zodat jij zelf een betere keuze kunt maken.

Wat betekent IWDA en CSPX?

Voor ETF’s worden vaak afkortingen gebruikt omdat het dan makkelijker is om naar zo’n ETF te verwijzen. IWDA en CSPX zijn afkortingen van twee populaire ETF’s.

De volledige naam van IWDA is iShares Core MSCI World UCITS ETF (ACC). Allereerst kun je aan deze naam zien dat de ETF van iShares is. Daarnaast staat de naam van de index die wordt gevolgd hier ook in. IWDA volgt de MSCI World index. Elke ETF heeft ook een unieke code (ISIN-code), waarmee je zeker weet dat je de juiste ETF selecteert bij je broker. De ISIN-code van IWDA is IE00B4L5Y983.

CSPX is een afkorting voor iShares Core S&P 500 UCITS ETF (ACC). Zoals je kunt zien is ook deze ETF van iShares. Deze ETF volgt een S&P 500 index. Dit zijn de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. De ISIN-code van CSPX is IE00B5BMR087.

IWDA vs CSPX: spreiding

Bij het kiezen van een ETF is de spreiding erg belangrijk. Door een betere spreiding kun je namelijk het risico van beleggen verlagen.

Hoewel veel ETF’s een goede spreiding hebben, kan er toch verschil tussen ETF’s zitten. Daarom kijken we naar het verschil in spreiding bij IWDA en CSPX.

Geografische spreiding

IWDA heeft een goede spreiding over de ontwikkelde markten. Opkomende markten zijn dus niet meegenomen bij IWDA. De bedrijven in IWDA zijn gevestigd in de Verenigde Staten (70%), Europa (20%) en Azië (10%).

Zoals eerder vermeld bevat CSPX alleen bedrijven uit de Verenigde Staten. IWDA heeft echter ook rond de 70% Verenigde Staten, dus het verschil lijkt in eerste instantie minimaal.

Aantal bedrijven

IWDA bevat meer dan 1.500 bedrijven, terwijl CSPX slechts 500 bedrijven bevat.

Aangezien 70% van de bedrijven bij IWDA uit de Verenigde Staten komen, betekent dit dus dat IWDA meer bedrijven uit de Verenigde Staten heeft dan CSPX. Het aantal bedrijven uit de Verenigde Staten (70% van 1.500) is namelijk nog steeds dubbel zo groot als het aantal bedrijven in CSPX. Daarnaast heeft IWDA nog bedrijven uit Europa en Azië.

Verschillende sectoren

De drie grootste sectoren bij IWDA zijn technologie (21%), financiële diensten (16%) en gezondheidszorg (13%). Bij CSPX zijn dit technologie (26%), financiële diensten (14%) en gezondheidszorg (13%). Qua sectoren is de spreiding dus wel vergelijkbaar bij IWDA en CSPX.

IWDA vs CSPX: kosten

Bij een ETF heb je kosten die je aan de beheerders van de ETF betaalt. Deze lopende kosten van een ETF kunnen behoorlijk verschillen tussen verschillende ETF’s. De kosten betaal je jaarlijks, dus wanneer deze hoog zijn kunnen ze een grote impact hebben op je rendement. De lopende kosten van IWDA zijn 0,20% per jaar en de kosten van CSPX zijn 0,07% per jaar.

IWDA vs CSPX: rendement

Het rendement van deze twee ETF’s is vergeleken van 1992 tot en met 2021. Het is duidelijk te zien dat CSPX een hoger rendement heeft gehad dan IWDA. Voor alle duidelijkheid, het dividend wordt al meegenomen bij deze vergelijking.

In de periode 1992 tot en met 2021 had IWDA gemiddeld 9,13% rendement en CSPX had een rendement van 11,08% per jaar.

De afgelopen 10 jaar (2012 – 2021) was het verschil echter wat groter. IWDA had toch een rendement van 13,80% en het rendement van CSPX was 17,81%.

De S&P 500 (CSPX) heeft het dus erg goed gedaan. Bedenk wel dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Lijngrafiek met het rendement van IWDA en CSPX in de periode 2012 tot 2021. Aan het einde van de periode komt CSPX hoger uit dan IWDA.
Bron: https://backtest.curvo.eu/

IWDA vs CSPX: dividend

Zowel IWDA als CSPX zijn accumulerende ETF’s. Dit betekent dat ze het dividend herbeleggen in plaats van dat ze het uitkeren.

IWDA had in de periode maart 2020 tot en met februari 2021 een dividendrendement van 2,77% terwijl CSPX een dividendrendement had van 1,81%. Hoe je dit zelf kunt berekenen kun je vinden in ons artikel over dividendrendement.

Zowel IWDA als CSPX zijn gevestigd in Ierland. Dit kun je zien aan de eerste letters van de ISIN-code (IE).

Dit betekent dat je geen dividendbelasting hoeft te betalen, maar dat je wel te maken kunt krijgen met dividendlekkage. Dit is het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat je niet terug kunt krijgen, terwijl je hier wel recht op hebt.

IWDA had in de periode maart 2020 tot en met februari 2021 een dividendlekkage van 0,34%, terwijl CSPX een dividendlekkage had van 0,26%.

Dit is dus eigenlijk rendement dat je misloopt. Hoe je dit precies kunt berekenen kun je vinden in ons artikel over dividendlekkage.

Conclusie: IWDA of CSPX?

Welke ETF is beter, IWDA of CSPX? Het is aan jou om dit voor jezelf te bepalen.

Met IWDA heb je een betere spreiding dan bij CSPX. Je belegt namelijk in veel meer bedrijven die gevestigd zijn in verschillende landen. Het rendement van de ETF CSPX is wel hoger geweest in de afgelopen 30 jaar. Bovendien zijn de kosten van CSPX veel lager dan bij IWDA. Het dividendrendement van IWDA is daarentegen wel hoger dan bij CSPX.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.