IWDA vs SWRD

IWDA vs SWRD, welke ETF is beter? Deze twee ETF’s hebben veel overeenkomsten. Daarom kan het ook moeilijk zijn om een keuze te maken. We kijken in dit artikel naar spreiding, kosten, rendement en dividend om het verschil tussen IWDA en SWRD duidelijker te maken.

Wat betekent IWDA en SWRD

IWDA en SWRD zijn de afkortingen van twee verschillende ETF’s. Deze afkortingen worden vaak gebruikt om op een snellere en makkelijkere manier te verwijzen naar een ETF.

IWDA is de afkorting van iShares Core MSCI World UCITS ETF. Deze ETF is van beheerder iShares en volgt de MSCI World index. De ISIN-code van IWDA is IE00B4L5Y983. Dit is een unieke code waarmee je de ETF bij je broker kunt herkennen.

SWRD staat voor SPDR® MSCI World UCITS ETF. Dit is een redelijk nieuwe ETF, die pas sinds 28 februari 2019 bestaat. De beheerder van deze ETF is anders, namelijk SPDR. Ook SWRD volgt de MSCI World index. De ISIN-code van deze ETF is IE00BFY0GT14.

IWDA vs SWRD: spreiding

Het is logisch dat beide ETF’s vrijwel dezelfde spreiding hebben. Ze volgen namelijk ook dezelfde index. De verschillen met betrekking tot de geografische spreiding, spreiding over sectoren of het aantal bedrijven in de ETF zijn daarom verwaarloosbaar bij IWDA vs SWRD.

IWDA vs SWRD: kosten

De lopende kosten van een ETF zijn de kosten die je jaarlijks betaalt aan de beheerder van de ETF. Deze kunnen behoorlijk verschillen, daarom is het belangrijk om hier naar te kijken. Een groot verschil in kosten kan namelijk een grote impact hebben op je rendement. De kosten van IWDA zijn 0,20% per jaar en de kosten van SWRD zijn 0,12% per jaar.

IWDA vs SWRD: rendement

Om iets te zeggen van het rendement kunnen we alleen naar het verleden kijken. Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst.

We vergelijken het rendement van IWDA en SWRD van 1980 tot en met 2021. Hoewel de ETF’s nog niet bestonden in 1980, wordt de MSCI World index aangehouden omdat beide ETF’s deze index volgen.

In deze periode is het rendement vrijwel gelijk, wat ook logisch is omdat de ETF’s dezelfde index volgen.

SWRD heeft een iets beter rendement omdat de kosten ook zijn meegenomen in deze vergelijking. Door de lagere kosten is het rendement van SWRD toch wat hoger.

Het rendement van IWDA was 10,85% in de periode 1980 tot en met 2021. Het rendement van SWRD was 10,94% in dezelfde periode.

Het scheelt procentueel dus niet zoveel, al is er in het onderstaande voorbeeld wel een absoluut verschil van €30.000. Op de lange termijn kan zo’n klein procentueel verschil dus toch een behoorlijke impact hebben.

Goed om te weten, onderstaande rendementen bevatten ook het dividend van beide ETF’s.

Lijngrafiek met het rendement van IWDA en SWRD in de periode 1980 tot en met 2021. Aan het einde van de periode komt SWRD net iets hoger uit dan IWDA.
Bron: BackTest.

IWDA vs SWRD: dividend

Zowel IWDA als SWRD zijn accumulerende ETF’s. Ze herinvesteren het dividend dus automatisch.

IWDA had een dividendrendement van 2,77% in de periode maart 2020 tot en met februari 2021. In de periode oktober 2020 tot en met september 2021 had SWRD een dividendrendement van 1,27%. Je kunt in ons artikel over dividendrendement zien hoe je dit kunt berekenen.

Tip: wellicht vind je ons artikel over dividend bij IWDA ook interessant.
Author

Hoewel beide ETF’s dezelfde index volgen, zit er dus toch een behoorlijk verschil in dividendrendement. SWRD is echter heel hard aan het groeien. Het gemiddelde fondsvermogen groeit dus heel hard, terwijl het ontvangen dividend misschien wat achter is gebleven.

In de factsheet die in februari 2022 door SPDR is gepubliceerd wordt al van een dividendrendement van 1,87% gesproken.

Wij hebben het dividendrendement berekend aan de hand van de meest recente jaarverslagen. Bij IWDA loopt het jaar van juni tot juni, terwijl dit bij SWRD van september tot september is.

De berekening van het dividendrendement gaat voor beide ETF’s dus over een andere periode. In principe zou het dividendrendement van beide ETF’s namelijk vrijwel gelijk moeten zijn.

Beide ETF’s zijn gevestigd in Ierland. Dit kun je zien aan ‘IE’ aan het begin van de ISIN-code. Dit betekent dat je als belegger niet direct last heb van dividendbelasting, want deze is 0% in Ierland.

Je kunt echter wel indirect te maken krijgen met dividendbelasting door middel van dividendlekkage.

In de periodes die we eerder hebben genoemd was de dividendlekkage 0,34% bij IWDA en 0,15% bij SWRD. Hoe je dit kunt berekenen kun je vinden in ons artikel over dividendlekkage.

Conclusie: IWDA of SWRD

IWDA en SWRD lijken dus behoorlijk veel op elkaar. Ze volgen beide dezelfde index, waardoor ze qua spreiding weinig van elkaar verschillen. Hierdoor zouden ze in principe ook niet veel van elkaar moeten verschillen qua dividend.

IWDA bestaat daarnaast al wat langer (vanaf 2009), terwijl SPDR sinds 2019 bestaat. Hierdoor is het belegde vermogen van IWDA ook meer dan 43 miljoen dollar, terwijl dit bij SWRD slechts 1 miljoen dollar is.

Het meest belangrijke verschil tussen IWDA en SWRD zijn de kosten. SWRD is met 0,12% maar liefst 0,08% per jaar goedkoper dan IWDA. Dit lijkt niet veel, maar op de lange termijn kan dit al snel een verschil van tienduizenden euro’s betekenen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.