IWDA vs VWCE

IWDA vs VWCE, welke ETF is beter? Soms is het lastig om het precieze verschil tussen twee ETF’s te bepalen. Je kunt bij het vergelijken van ETF’s kijken naar de spreiding, kosten, rendement en dividend. We hebben dit voor je gedaan bij IWDA vs VWCE zodat jij een betere keuze kunt maken.

Wat betekent IWDA en VWCE

Je hoort waarschijnlijk vaak van bepaalde afkortingen van ETF’s, maar waar staan deze afkortingen precies voor?

De volledige naam van IWDA is iShares Core MSCI World UCITS ETF (ACC). Aan het begin van de naam staat de beheerder, iShares. Daarnaast zie je in de naam ook welke index deze ETF volgt. IWDA volgt de MSCI World index.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste ETF hebt bij je broker kun je overigens kijken naar de ISIN-code van een ETF. Dit is een unieke code die elke ETF heeft. De ISIN-code van IWDA is IE00B4L5Y983.

VWCE staat voor Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ACC). Deze ETF is dus van Vanguard en de ETF volgt de FTSE All-World index. De ISIN-code van VWCE is IE00BK5BQT80.

IWDA vs VWCE: spreiding

Spreiding is erg belangrijk bij beleggen. Hierdoor kun je namelijk het risico van beleggen verlagen. Bij het vergelijken van IWDA en VWCE kijken we daarom eerst naar de spreiding.

Geografische spreiding

Bij IWDA zitten de meeste bedrijven (71%) in Noord-Amerika. Daarnaast is er nog zo’n 19% Europa en 10% Azië/Australië. Opvallend is dat IWDA alleen ontwikkelde markten bevat. Opkomende markten, zoals bepaalde delen van Azië of Zuid-Amerika zijn niet opgenomen.

VWCE heeft een soortgelijke verdeling, maar er zit toch een verschil in met IWDA. Het deel Noord-Amerika is wat kleiner (62%). Daarnaast bevat VWCE zo’n 17% Europa en 11% ontwikkeld Azië/Australië. Ten slotte is er nog 10% opkomende markten. Denk hierbij aan Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Met VWCE heb je dus een wereldwijde spreiding inclusief opkomende markten, terwijl je met IWDA wereldwijd belegt in ontwikkelde markten.

Aantal bedrijven

IWDA bevat meer dan 1.500 bedrijven. Met meer dan 3.500 bedrijven bevat VWCE het dubbele aantal bedrijven ten opzichte van IWDA.

Verschillende sectoren

IWDA en VWCE volgen verschillende indexen, waardoor er een groot verschil zit in het aantal bedrijven en de geografische spreiding. Toch is de verdeling over sectoren verrassend gelijk tussen de twee ETF’s.

De drie grootste sectoren bij IWDA zijn technologie (21%), financiële diensten (16%) en gezondheidszorg (13%).

Bij VWCE zijn de grootste sectoren technologie (22%), financiële diensten (15%) en gezondheidszorg (12%).

IWDA vs VWCE: kosten

Hoewel ETF’s veel goedkoper zijn dan beleggingsfondsen, heb je wel te maken met jaarlijkse kosten. De beheerders van de ETF’s moeten natuurlijk ook iets verdienen aan de ETF. Doordat kosten een grote impact kunnen hebben op je rendement vergelijken we ook de lopende kosten van een ETF.

De lopende kosten van IWDA zijn 0,20% per jaar en bij VWCE is dit 0,22% per jaar. Qua kosten is het verschil tussen deze twee ETF’s dus minimaal.

IWDA vs VWCE: rendement

Je kunt niet blind uitgaan van resultaten uit het verleden. Toch is het alles wat we hebben om iets te zeggen over het rendement.

De data is beschikbaar van maart 2005 tot en met september 2021. Bij deze vergelijking wordt het dividend ook meegenomen.

Het valt meteen op dat het rendement vrijwel identiek is geweest gedurende de gehele periode. In de periode 2007 tot 2018 was VWCE iets beter, maar de balans tussen IWDA en VWCE is later weer hersteld.

In de periode maart 2005 tot en met september 2021 was het rendement van IWDA 9,24% en het gemiddeld rendement van VWCE 9,17%.

Lijngrafiek met het rendement van IWDA en VWCE in de periode maart 2005 tot september 2021. Aan het einde van de periode komt IWDA net iets hoger uit dan VWCE.
Data is vergeleken op Backtest.

IWDA vs VWCE: dividend

Zowel IWDA als VWCE zijn accumulerende ETF’s. Dit betekent dat ze het dividend automatisch herinvesteren. De hoeveelheid dividend kan echter wel verschillen tussen deze ETF’s.

Het dividendrendement van IWDA was 2,77% in de periode maart 2020 tot en met februari 2021. Bij VWCE was het dividendrendement 2,05% in de periode juli 2020 tot en met juni 2021. Hoe je dit kunt berekenen hebben we uitgelegd in ons artikel over dividendrendement.

Zoals je aan de ISIN-code kunt zien zijn beide ETF’s gevestigd in Ierland. Dit kun je zien aan ‘IE’ aan het begin van de code. Dit betekent dat je als belegger geen dividendbelasting betaalt, maar je kunt wel te maken krijgen met dividendlekkage.

In de eerdergenoemde periode (maart 2020 tot en met februari 2021) was de dividendlekkage bij IWDA 0,34%. Bij VWCE was dit 0,32% in de periode juli 2020 tot en met juni 2021. Hoe je dit zelf kunt berekenen hebben we uitgelegd in ons artikel over dividendlekkage.

Conclusie: IWDA of VWCE

IWDA en VWCE liggen erg dicht bij elkaar. Het dividend wordt bij beide ETF’s automatisch herbelegd. Bovendien is het rendement vrijwel identiek en liggen de kosten ook erg bij elkaar.

VWCE heeft een iets betere spreiding dan IWDA, omdat deze ETF ook bedrijven bevat uit de opkomende markten. Voor dezelfde spreiding zou je IWDA echter ook kunnen combineren met een opkomende markten ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “IWDA vs VWCE”

Ik overweeg over te stappen van de VWRL naar de IWDA reden mijn custody account bij DEGIRO.
Zou ook kunnen kiezen voor VWCE maar wil liever op de Amsterdamse beurs beleggen dus vandaar de IWDA en het rendement is goed en lage beheerskosten plus ik wil niet meer in opkomende markten beleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.