Aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt, slim of niet?

Aandelen kopen bij het bedrijf waar je werkt, is dat wel slim? Dit is een heel terechte vraag. Aan het beleggen in aandelen van je werkgever zitten namelijk een aantal haken en ogen. Voordat je eraan begint kun je er dus beter goed over nadenken. In dit artikel vertellen we je alles over aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt.

Mag je aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt?

In principe mag je aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt. Het is echter niet zo makkelijk als bij andere bedrijven. Vaak moet er namelijk aan bepaalde regels worden voldaan.

Door te beleggen in aandelen van het bedrijf waar je werkt loop je namelijk het risico om handelen met voorkennis. Dit is het handelen in aandelen van een bedrijf terwijl je in bezit bent van niet-openbare bedrijfsgegevens die de koers kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een overname die rond is, maar nog niet openbaar is gemaakt. Handelen met deze kennis is niet toegestaan.

Daarnaast komt het vaak voor dat een werkgever beperkingen instelt. In sommige gevallen mag je de aandelen die je koopt bijvoorbeeld een bepaalde periode niet verkopen. Check dus altijd bij je werkgever wat het beleid is rondom aandelen kopen bij je bedrijf.

Wat heeft je werkgever er aan?

Het komt vaak voor dat werkgevers aan werknemers aanbieden om aandelen te kopen met korting. Maar wat heeft je werkgever hier precies aan?

Ten eerste doet dit iets met de prijs van het aandeel. Doordat meer mensen een aandeel gaan kopen, stijgt de prijs door het simpele effect van vraag en aanbod. Als veel werknemers aandelen van het bedrijf kopen dan kan dit ervoor zorgen dat het aandeel meer waard wordt.

Daarnaast zorgt de werkgever ervoor dat de werknemer loyaler wordt. Je gaat toch op een andere manier naar het werk als jij deels eigenaar bent van het bedrijf. Al is het maar een klein beetje. De werkgever zorgt er dus voor dat jij meer verbonden bent met het bedrijf.

Waarom zou je (geen) aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt?

Is het een goede keuze om aandelen te kopen van het bedrijf waar je werkt? Laten we kijken naar de voordelen en nadelen.

Voordelen

Een van de voordelen van het kopen van aandelen van je werkgever, is dat je in veel gevallen korting krijgt. Dit betekent dat je een aandeel voor een lagere prijs dan de huidige beurskoers kunt kopen. Je moet hierbij wel goed opletten wanneer je het aandeel mag verkopen. Als je het aandeel pas over een aantal jaar mag verkopen, dan is de huidige korting misschien geen korting meer. De koers van het aandeel kan in de tussentijd namelijk zijn gedaald.

Het tweede voordeel is dat je kunt meedelen in de winst. Wanneer je aandelen in bezit hebt, dan heb je meestal ook recht op dividend. Daarmee profiteer je dus direct van de positieve prestaties van je werkgever. Goed om hierbij te vermelden is dat dit effect niet anders is dan bij andere bedrijven. Wanneer je belegt in een ander bedrijf kun je namelijk ook meedelen in de winst.

Ten slotte hebben alle aandeelhouders zeggenschap in de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Je hebt op papier dus inspraak. Vaak is de invloed van deze inspraak wel naar verhouding van het aantal aandelen dat je bezit. Wanneer je als werknemer aandelen koopt van het bedrijf waar je werkt, dan zal dit deel niet erg groot zijn. Je inspraak is in dat geval ook beperkt.

Nadelen

Financiële afhankelijkheid is het grootste nadeel van het kopen van aandelen bij het bedrijf waar je werkt.

De prestaties van het bedrijf hebben namelijk invloed op jouw salaris / loonsverhoging. Ze zullen namelijk meer geld hebben om jouw loon te betalen wanneer het goed gaat en minder wanneer het slecht gaat. Door het kopen van aandelen hebben de prestaties van het bedrijf ook nog invloed op de waarde van je aandelen.

Wanneer het slecht gaat met het bedrijf dan heeft dit dus een negatieve invloed op zowel je salaris als de waarde van je aandelen. Bovendien raak je als het bedrijf failliet gaat in één keer je baan en je aandelen kwijt. Geen goed vooruitzicht dus.

Daarnaast loop je bij het beleggen in individuele aandelen altijd het risico dat je niet genoeg spreiding hebt. Bij beleggen is spreiden van beleggingen dé manier om het risico te verlagen. Denk dus twee keer na voordat je een (groot) deel van je geld in één bedrijf investeert.

Het laatste nadeel hebben we eerder in dit artikel al even kort benoemd. In sommige gevallen word je door je werkgever beperkt in het handelen. Je mag je aandelen dan bijvoorbeeld niet altijd verkopen. Door het kopen van aandelen van het bedrijf waar je werkt raak je dus vaak ook flexibiliteit kwijt.

Conclusie: aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt?

Is het slim om aandelen te kopen van het bedrijf waar je werkt? Volgens ons is dit in de meeste gevallen geen goed idee. Door dit te doen word je namelijk nog meer afhankelijk van je werkgever. Daarnaast heb je een minder goede spreiding door te beleggen in één individueel bedrijf.

Maar wat is dan het beste om te doen?

Voor de meeste beleggers is indexbeleggen de beste beleggingsstrategie. Je kunt dan in één keer in honderden, soms wel duizenden bedrijven beleggen. Wil je hier meer over weten, dan kun je kijken naar het beleggen in ETF’s en indexfondsen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.