Effectief rendement obligatie: uitleg en berekenen

Het effectief rendement van een obligatie kan een beter beeld geven of een obligatie een goede investering is. In dit artikel kijken we hoe je het effectief rendement van een obligatie kunt berekenen en hoe je het kunt interpreteren.

Rendement bij obligaties

Wanneer je belegt in obligaties kun je op twee manieren geld verdienen.

De eerste manier is door het ontvangen van couponrente. Dit is de vergoeding voor het uitlenen van geld die je vanuit de uitgever van de obligatie (een overheid of bedrijf) ontvangt.

Daarnaast kun je ook profiteren van een koersstijging van de obligatie. Een obligatie kan bijvoorbeeld meer waard worden wanneer de rente daalt. Beleggers kunnen in dat geval namelijk nieuwe obligaties kopen tegen een lagere rente, waardoor ze meer willen betalen voor de obligatie met een hogere rente.

Wat is het effectief rendement van een obligatie?

Het effectief rendement van een obligatie is het totale verwachte rendement van de obligatie tot het einde van de looptijd.

Door het effectief rendement van een obligatie te berekenen ga je dus berekenen wat het rendement van je obligatie echt is. Hierbij kijk je dus niet alleen naar de couponrente, maar ook naar de koersstijging of koersdaling.

Hoe kun je het effectief rendement van een obligatie berekenen?

Het berekenen van het effectief rendement van een obligatie kan met de volgende simpele formule:

Formule voor het berekenen van het effectief rendement van obligaties.

We moeten dus twee rendementen berekenen; het couponrendement en het koersrendement.

Voor het berekenen van deze twee cijfers is het belangrijk om het verschil tussen de prijs van een obligatie en de nominale waarde van een obligatie te weten.

De nominale waarde / hoofdsom bij een obligatie is het uitgeleende bedrag.

In veel gevallen koop je de obligatie echter niet voor de nominale waarde. Zoals we eerder in dit artikel hebben beschreven kan de marktrente de waarde van obligaties namelijk beïnvloeden.

De prijs van een obligatie is de waarde van de obligatie op een bepaald moment.

Couponrendement formule

Allereerst gaan we kijken naar hoe je het couponrendement kunt berekenen. Dit kunt je doen met de volgende formule:

Formule voor het berekenen van het couponrendement van obligaties.

De jaarlijkse couponrente is het bedrag aan rente dat je ontvangt vanuit de obligatie. Dit is dus de nominale waarde * couponrente.

De prijs van de obligatie is het bedrag waarvoor je de obligatie hebt gekocht. Dit bedrag kan afwijken van de nominale waarde / hoofdsom.

Koersrendement formule

Zoals eerder vermeld koop je een obligatie vaak niet tegen de nominale waarde / hoofdsom. Het is daarom dus mogelijk om winst of verlies te maken op de koers van een obligatie. Dit wordt het koersrendement genoemd.

Allereerst moeten we het verschil tussen de hoofdsom en de prijs van de obligatie weten. Dit is je totale koersrendement.

Daarna delen we dit totale koersrendement door het resterende aantal jaren. Je krijgt dan het koersrendement per jaar.

Uiteindelijk delen we dit bedrag door de prijs van de obligatie om het uit te drukken als een percentage ten opzichte van je investering.

De formule voor het berekenen van het koersrendement is dan als volgt:

Formule voor het berekenen van het koersrendement van obligaties.

Wanneer je de obligatie koopt voor de nominale waarde (hoofdsom) dan is het koersrendement 0%. Je krijgt aan het einde van de looptijd namelijk ook de nominale waarde terug.

Voorbeeld berekenen effectief rendement obligatie

Om duidelijker te maken hoe je het effectief rendement kunt berekenen gaan we een voorbeeld uitwerken.

In dit voorbeeld gaan we uit van de volgende cijfers:

We moeten aan de hand van deze cijfers dus de formule voor het effectief rendement van een obligatie gaan invullen.

Eerst gaan we daarom het couponrendement en het koersrendement berekenen.

Couponrendement

Laten we beginnen met het couponrendement. Elk jaar ontvang je 3% rente over de nominale waarde van €10.000. De jaarlijkse couponrente is dus €300.

De prijs van de obligatie (jouw investering) was echter €9.200. Dat betekent dat je couponrendement 3,26% is.

€300 / €9.200 = 3,26%
Author

Koersrendement

Na het couponrendement moeten we nog het koersrendement berekenen. De hoofdsom van de obligatie is €10.000. Dit bedrag krijg je dus terug aan het einde van de looptijd.

De prijs van de obligatie was echter €9.200. Dit betekent dus dat de marktrente waarschijnlijk hoger was dan 3% op het moment van aankoop.

Het verschil tussen de hoofdsom en prijs van de obligatie is €800 (€10.000 – €9.200). Dit is een bedrag van €160 per jaar (€800 / 5).

Op een investering van €9.200 is dit een koersrendement van 1,74%.

(€10.000 – €9.200) / 5 / €9.200 = 1,74%
Author

Effectief rendement obligatie

We hebben nu alles wat we nodig hebben om het effectief rendement te berekenen. Wanneer we de formule invullen dan komen we uit op een effectief rendement van 5% per jaar.

3,26% + 1,74% = 5%
Author

Wat zegt het effectief rendement van een obligatie?

Het effectief rendement van een obligatie geeft een vollediger beeld van het totale rendement van een obligatie.

Je kijkt bij het effectief rendement namelijk niet alleen naar het couponrendement, maar ook naar het koersrendement.

Door middel van het effectief rendement kun je dus beter inschatten of een obligatie een goede investering is.

Het effectief rendement van een obligatie is eigenlijk de Internal Rate of Return van een obligatie. Dit is de disconteringsvoet waarbij de Netto Contante Waarde 0 is.

Een hoger effectief rendement is niet altijd beter. Het rendement op obligaties kan ook hoger zijn doordat de uitgevende partij een slechte kredietrating heeft.

Je loopt in dat geval meer risico omdat de kans kleiner is dat je de nominale waarde / hoofdsom terugkrijgt aan het einde van de looptijd.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze uitleg over het effectief rendement bij obligaties. Je kunt het dus makkelijk berekenen aan de hand van de hoofdsom, de prijs van een obligatie, de couponrente en de looptijd.

Wil je meer van zulke artikelen lezen? Schrijf je hieronder dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.