Openbank review 2023: dit moet je weten voor je begint

Openbank review in het kort:

Openbank is de grootste digitale bank van Europa. De bank is gevestigd in Spanje, maar omdat ze geen fysieke kantoren hebben kun je in heel Europa gemakkelijk klant worden. Je kunt bij deze bank gebruik maken van een gratis bankrekening en een gratis Mastercard. Daarnaast is ook beleggen mogelijk.

Voordelen
Gratis bankrekening
Gratis Mastercard
Hoge spaarrente
Korting bij verschillende aanbieders
Reisproducten

Nadelen
Limiet aantal opnames per maand
Betalen met iDEAL niet mogelijk
Geld staat niet direct op je rekening
Geen overstapservice

Wat is Openbank?

Openbank is een online bank en is gevestigd in Spanje. Ze vallen onder de Santander Group. Daardoor is Openbank meteen de grootste digitale bank van Europa.

Sinds eind 2019 is Openbank actief in Nederland. De bank is 100% digitaal en heeft dus geen fysieke kantoren. Je kunt in Nederland dus net zo makkelijk klant worden van deze bank als in Spanje zelf.

Betrouwbaarheid Openbank

Openbank is in het bezit van een officiële bankvergunning. Daardoor zijn tegoeden tot €100.000 beschermd door het Spaanse depositogarantiestelsel. Omdat Openbank onderdeel is van Santander Group, is de bank met zo’n 15 miljard aan kapitaal gedekt. Je kunt dus stellen dat de online bank Openbank net zo betrouwbaar is als bekendere alternatieven.

Awards

Recent heeft Openbank ook een aantal awards gewonnen. In 2019 wonnen ze de award voor beste bank bij Forbes. Daarnaast waren ze in 2019 ook het hoogst gewaardeerde bank merk, uitgeroepen door BCG & DEC. Ten slotte wonnen ze in 2020 de prijs voor hoogste NPS bij consultancybureau Accenture. NPS staat voor net promotor score en is een manier om de tevredenheid van klanten te meten. De score geeft aan hoe hoog de kans is dat bestaande klanten een bedrijf aanraden.

Betalen met Openbank

Openbank heeft verschillende manieren om te betalen. Allereerst hebben ze een normale bankrekening en daarnaast bieden ze Mastercards en speciale mogelijkheden voor tijdens het reizen aan.

Betaalpas (R42)

Openbank biedt een gratis bankrekening. Je krijgt dan ook een gratis betaalpas (maestro) waarmee je overal kunt betalen. Bij de meeste grootbanken betaal je een maandelijks bedrag hiervoor. Leuk feitje: het rekeningnummer is Spaans en begint met ES.

Het is helaas niet mogelijk om geld over te maken met iDEAL naar Openbank. Hierdoor moet je geld overschrijven van een andere rekening. Het geld staat dan niet direct op je rekening, maar het kan enkele dagen duren.

Met de betaalpas van Openbank kun je vijf keer per maand gratis geld opnemen in de eurozone en daarnaast kun je onbeperkt geld pinnen bij automaten van de Santander Group wereldwijd. Wat de kosten zijn voor het opnemen van geld boven deze vijf keer is niet helemaal duidelijk.

Betaalpas van Openbank.

Bij deze betaalpas horen een aantal unieke mogelijkheden. Allereerst kun je automatisch geld doneren met je betaalpas. In dat geval kies je een goed doel en wordt elke transactie die je doet naar boven afgerond (op hele euro’s). Op deze manier kun je steeds je kleingeld doneren. Daarnaast krijg je ook korting bij verschillende bedrijven, zoals booking.com.

Goed om te weten: bij het betalen in vreemde valuta betaal je wel een opslag van 1,5%. Deze kosten vervallen wel weer als je reisvoordelen aan hebt staan, het zogenoemde travel card plan.

Travel card plan

Als je een betaalpas hebt dan kun je het travel card plan activeren op elk moment. Dit is een extra service op je betaalpas. Je krijgt dan geen aparte pas. Dit travel card plan kost €7,99 per maand, maar je betaalt alleen als je deze service hebt ingeschakeld. Je kunt het op elk moment weer uitzetten.

Met het travel card plan kun je gratis in vreemde valuta betalen en ben je verzekerd (vertragingen, verlies bagage, medische hulp en ongevallen). Je kunt in dat geval dus zonder zorgen op reis gaan.

Mastercard

Openbank biedt ook een Mastercard aan. Je betaalt hier ook geen maandelijkse kosten voor, maar je moet wel eenmalig verzendkosten betalen. Deze eenmalige kosten zijn €1,99.

Mastercard van Openbank.

Metal card

Ten slotte heeft Openbank ook nog de metal card. Dit is een metalen kaart die gemaakt is om mee te reizen. Hij zal dus nooit stuk gaan. De maandelijkse kosten van deze kaart zijn €13,99 maar de travel card (t.w.v. €7,99) is dan altijd geactiveerd.

Buiten de metalen kaart is een ander voordeel van deze kaart dat Openbank je helpt bij het plannen van je reis, boeken van hotels en veel meer. De metal card is daarmee de meeste complete kaart voor op reis.

Metal card Openbank.

Sparen bij Openbank

Openbank biedt een erg aantrekkelijke spaarrente aan. Op dit moment is de spaarrente bij Openbank 1,5% per jaar (tot een bedrag van €200.000).

Beleggen bij Openbank

Naast sparen is het ook mogelijk om te beleggen bij Openbank. Je kunt bij Openbank zowel zelf beleggen als laten beleggen.

Zelf beleggen

Het is sinds kort mogelijk om zelf te beleggen bij Openbank. Je kunt bijvoorbeeld aandelen en ETF’s kopen. Bij beleggen is het belangrijk om op de kosten te letten.

De transactiekosten bij Openbank zijn best hoog. Je betaalt namelijk 0,20% over het belegde bedrag met een minimum van €10. Bovendien betaal je 0,16% per jaar voor het beheer van je beleggingen. Voor zelf beleggen zijn er daarom veel goedkopere alternatieven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan DEGIRO.

Laten beleggen

Je kunt echter ook laten beleggen bij Openbank. Laten beleggen is vaak iets duurder dan zelf beleggen, maar daardoor hoef je er niet meer aan te denken. Laten beleggen heet ‘investeren voor jou’ bij Openbank. Je kunt dit al laten doen vanaf een bedrag van €500.

Het is erg gemakkelijk om te laten beleggen bij Openbank. Je hoeft dan alleen het bedrag op te geven en het risico dat je bereid bent te nemen en Openbank doet de rest. Ze geven hiermee voorrang aan ESG-fondsen die zich richten op maatschappelijk verantwoord beleggen.

De kosten van ‘investeren voor jou’ hangen af van hoeveel vermogen je hebt belegd. De tarieven zijn:

Belegd bedrag Kosten per jaar
tot €25.0001,03%
€25.000 tot €100.0000.79%
€100.000 tot €500.0000,67%
€500.000 tot €1.000.0000,54%
meer dan €1.000.0000,42%

Deze kosten zijn vergelijkbaar met de kosten die andere aanbieders rekenen voor een soortgelijke service.

Kosten op een rij

De meeste mensen willen zo min mogelijk geld uitgeven aan hun bankzaken. Dit snappen we heel goed. Daarom zetten we hier alle kosten van Openbank op een rij zodat je een goed overzicht hebt van alle kosten.

Betalen & sparen

 • Bankrekening & betaalpas: gratis.
 • Travel card plan: €7,99 per maand.
 • Spaarrekening: gratis.
 • Mastercard: Eenmalig €1,99.
 • Metal card: €13,99 per maand (incl. travel card plan).

Beleggen

 • Zelf beleggen transactiekosten: 0,20% transactiekosten met een minimum van €10.
 • Zelf beleggen beheerkosten: 0,16% van het belegde vermogen per jaar.
 • Laten beleggen: De kosten hangen af van het belegde vermogen. De kosten variëren tussen 1,03% (vermogen < €25.000) en 0,42% (vermogen > €1.000.000).

Openbank review samenvatting

In deze review zijn veel voordelen en nadelen voorbijgekomen. We zijn de moeilijkste niet, dus we zetten ze even op een rij. Graag gedaan.

Voordelen Openbank

 • Gratis rekening: Het eerste voordeel van Openbank is dat je een gratis bankrekening kunt openen en een gratis betaalpas kunt aanvragen.
 • Gratis Mastercard: Je kunt een gratis Mastercard aanvragen bij Openbank. Je betaalt in dat geval alleen verzendkosten.
 • Hoge spaarrente: De eerste 6 maanden krijg je maar liefst 2% rente op de eerste €5.000. Daarna krijg je nog steeds geen hogere rente dan bij de meeste banken: 0,20%.
 • Korting bij verschillende aanbieders: Met jouw gratis betaalpas krijg je korting bij verschillende aanbieders zoals booking.com en Springfield.
 • Reisproducten: Openbank biedt het travel card plan, maar ook de metal card, aan om het reizen zo makkelijk mogelijk te maken.

Nadelen Openbank

 • Limiet aan het aantal opnames per maand: Hoewel het een voordeel is dat je maandelijks vijf keer gratis geld op kunt nemen in de eurozone, kun je ook maar maximaal vijf keer geld opnemen in Nederland. In dat geval zal je dus rekening moeten houden met het aantal keer dat je gaat pinnen om kosten te voorkomen.
 • Geen iDEAL mogelijk: Het is voorlopig niet mogelijk om met iDEAL te betalen bij Openbank. Je zult dus geld moeten overmaken vanaf een andere rekening.
 • Geld staat niet direct op je rekening: Als je geld overboekt van of naar je rekening kan het even duren voordat het geld er daadwerkelijk is.
 • Geen overstapservice: Openbank biedt helaas geen overstapservice zoals het omleiden van bijschrijvingen en afschrijvingen. Dit betekent dat je alles zelf moet regelen.

Conclusie

Openbank is een moderne bank die verschillende voordelen biedt zoals een gratis betaalpas en een hoge spaarrente. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om het reizen makkelijker te maken.

De tarieven voor zelf beleggen zijn hoger dan gemiddeld, maar als je op zoek bent naar laten beleggen dan kan Openbank zeker een goede optie zijn. Kortom, Openbank proberen is dus zeker de moeite waard.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geschreven door Joris Geurtjens

Joris houdt ervan om complexe onderwerpen te vertalen naar toegankelijke artikelen. Hij heeft inmiddels al honderden artikelen over persoonlijke financiën geschreven op Finansjaal. In zijn vrije tijd gaat hij graag de natuur in, lopend of op de mountainbike. Zijn favoriete quote is "someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago" van Warren Buffett.

10 reacties op “Openbank review 2023: dit moet je weten voor je begint”

Ter informatie: Alle kaarten die Openbank vooralsnog in Nederland aanbiedt zijn debet-kaarten. Ook de zwarte Mastercard die in bovenstaand artikel genoemd wordt, is een debet-kaart.
Wellicht nog interessant om te melden is dat Openbank ook een virtuele eCommcerce kaart aanbiedt. Dit is een oplaadbare Mastercard en deze is zeer geschikt voor online aankopen.

Was een van de eerste klanten van OpenBank,geld overmaken van een nederlandse bank naar een open bank rekening, duurt een paar uur tegenwoordig. en wat een HEEL belangrijk plus punt van Openbank is t.o.v andere banken, dat je Openbank telefonisch goed kunt bereiken, geen automatisch antwoord , maar daadwerkelijk iemand die vlug de telefoon opneemt, dat kan/doet geen enkele ander bank !!!!

I.t.t. bovenstaande reacties heb ik erg slechte ervaringen met Openbank. Onwaarschijnlijk bureaucratisch, geven geen duidelijke informatie over de eigen voorwaarden, nul komma nul flexibiliteit, aanmeldprocedure totaal hopeloos en duurt allemaal veel langer dan beloofd, waarschijnlijk doordat ik ZZP-er ben, maar de zakelijke rekeningen die ik heb waren alle vele malen makkelijker af te sluiten, terwijl dit niet eens een zakelijke rekening betreft.

op de site van openbank lees ik dat na de eerste 6 maanden er 1,5% rente wordt betaald tot 100000 euro over je spaargeld. Dat moeten jullie aanpassen op je site waar nog gesproken wordt van 0,2%

Het overboeken van geld van je openbank rekening naar een andere rekening duurt langer dan een paar uur. In mijn geval is dit dag 2 en staat er nog niks bijgeschreven. Geld naar openbank rekening is er wel binnen 4 uur bijgeschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *