<

Bedrijven BEL 20 index: wat is de samenstelling in 2022?

De BEL 20 is de belangrijkste index van België. De index bevat de 20 grootste bedrijven die op de beurs van Brussel worden verhandeld. Welke bedrijven zitten er in de BEL 20 en in welke sectoren zijn ze actief? In dit artikel kijken we naar de samenstelling van de BEL 20.

Samenstelling BEL 20 index 2022: lijst bedrijven

Welke bedrijven zitten er in de BEL 20? Zoals de naam al doet vermoeden zitten er maximaal 20 bedrijven in de BEL 20. In de onderstaande tabel zie je een lijst met bedrijven die in de BEL 20 zitten. We hebben hiervoor data gebruikt van Euronext.

Bedrijf BEL 20SectorLand
AB InbevConsumptiegoederenBelgië
Ackermans & van HaarenIndustrieBelgië
AedificaVastgoedBelgië
AgeasFinanciële dienstenBelgië
AperamBasismaterialenLuxemburg
Argen-XGezondheidszorgNederland
CofinimmoVastgoedBelgië
ColruytConsumptiegoederenBelgië
D'Ieteren GroupConsumptiegoederenBelgië
EliaEnergieBelgië
GalapagosVastgoedBelgië
GBLConsumptiegoederenBelgië
KBCFinanciële dienstenBelgië
ProximusCommunicatieBelgië
SofinaFinanciële dienstenBelgië
SolvayFinanciële dienstenBelgië
UCBGezondheidszorgBelgië
UmicoreIndustrieBelgië
Warehouses De PauwVastgoedBelgië

Nu we alle bedrijven van de BEL 20 op een rij hebben staan, is het tijd om te kijken naar de weging van de bedrijven. Niet elk bedrijf heeft namelijk hetzelfde aandeel in de index.

In de factsheet op Euronext (31 maart) staat echter alleen de weging van de tien grootste bedrijven. Deze bedrijven zijn samen goed voor 76,27% van de totale BEL 20 index.

Hieronder is de weging van de top 10 bedrijven van de BEL 20 gevisualiseerd.

Staafdiagram met de weging van de tien grootste bedrijven uit de BEL 20 index.

Sectoren van BEL 20 bedrijven

Om verder te kijken naar de samenstelling van de BEL 20 kijken we naar de sectoren waarin de bedrijven actief zijn.

In de lijst met bedrijven die we zojuist hebben laten zien stonden de sectoren al genoemd. Hierbij was alleen de weging niet meegenomen.

Omdat de weging alleen bekend is voor de tien grootste bedrijven, zullen we ook alleen de sectoren van deze bedrijven meenemen. Het is namelijk niet mogelijk om de sectoren van de overige tien bedrijven naar verhouding mee te nemen.

Wanneer we de sectoren van de tien grootste bedrijven van de BEL 20 visualiseren ziet het er als volgt uit:

Staafdiagram met de weging van de sectoren van de tien grootste bedrijven uit de BEL 20 index.

Hoe wordt de samenstelling van de BEL 20 bepaald?

Hoe worden de bedrijven van de BEL 20 index geselecteerd? De samenstelling wordt bepaald aan de hand van een aantal criteria.

Het belangrijkste criterium is marktkapitalisatie. Dit is de waarde van een bedrijf. Dit wordt gebaseerd op het aantal aandelen en de prijs van een aandeel.

Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de liquiditeit van de bedrijven. Hiermee wordt het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is bedoeld.

Aan de hand van de marktkapitalisatie wordt naast de samenstelling ook de weging van elk bedrijf bepaald.

Een bedrijf mag niet meer dan 12% van de totale BEL 20 index zijn. Het is namelijk slecht voor de spreiding wanneer één bedrijf een te groot aandeel krijgt in de index.

Wat zijn de grootste bedrijven van de BEL 20?

De tien grootste bedrijven van de BEL 20 zijn samen goed voor 76,27% van de totale index. De vier grootste bedrijven springen er echter nog meer uit.

De vier grootste bedrijven uit de BEL 20 (AB Inbev, Ackermans & van Haaren, Aedifica en Ageas) zijn samen namelijk goed voor 44,57% van de totale index.

Hoe kun je beleggen in de BEL 20?

Je kunt op verschillende manieren beleggen in de BEL 20.

Het kopen van losse aandelen is goed mogelijk omdat de index slechts een aantal bedrijven bevat. Je kunt dan zelf bepalen in welke bedrijven uit de BEL 20 je belegt en welke weging elk bedrijf krijgt. Dit kan echter wel veel transactiekosten opleveren.

Daarom kun je de BEL 20 index ook volgen met een ETF. Je belegt dan met één transactie in de gehele index. Bovendien verandert de ETF automatisch mee wanneer de index wordt veranderd. Dit is dus een stuk makkelijker. Het nadeel hiervan is dat je minder flexibiliteit hebt. Bovendien betaal je kosten aan de beheerder van de ETF.

Conclusie

De bedrijven in de BEL 20 worden geselecteerd en gewogen op basis van de marktkapitalisatie.

We hebben in dit artikel gezien dat de tien grootste bedrijven van de BEL 20 index goed zijn voor maar liefst 76,27% van het totaal. De vier grootste bedrijven zijn 44,57% van het totaal.

De BEL 20 index heeft dus niet zo’n goede spreiding. Daarom is het verstandig om ook verder te kijken dan de BEL 20 index.

De MSCI World index is een voorbeeld van een index met een betere spreiding dan de BEL 20. Deze index bevat namelijk meer dan 1.500 bedrijven die wereldwijd gespreid zitten.

Wil je meer weten over de BEL 20 index? Bekijk dan ook ons artikel over het gemiddelde rendement van de BEL 20.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.