Dividend BEL 20 index: gemiddeld en per aandeel

Dividend is voor veel mensen een belangrijke factor om te beslissen of ze ergens in investeren. Daarom kijken we ook naar het dividend van de grootste index van België, de BEL 20 index. We bekijken het gemiddelde dividendrendement, maar ook het dividendrendement van individuele bedrijven.

Dividend BEL 20 index

Van de 20 bedrijven uit de BEL 20 index keren er 18 dividend uit. Hoeveel dividend er wordt uitgekeerd dat verschilt natuurlijk wel per bedrijf. Hier komen we later in dit artikel op terug.

Door te kijken naar het dividendrendement kun je een beter beeld krijgen van hoeveel dividend een bedrijf uitkeert.

Om het dividendrendement te berekenen deel je het ontvangen dividend namelijk door de aandelenprijs. Het dividendrendement geeft dus aan hoeveel dividend je relatief gezien ontvangt.

Dividendrendement BEL 20

Voor het dividendrendement van de BEL 20 index kunnen we kijken naar het dividendrendement van een ETF die deze index volgt.

Natuurlijk kan er wel een kleine tracking error plaatsvinden tussen de ETF en de index, maar over het algemeen zal het dividend van de ETF een goed beeld geven van het dividend van de index.

We kijken hierbij naar het dividendrendement van de enige BEL 20 ETF die er op dit moment is, namelijk de Lyxor BEL 20 TR (DR) UCITS ETF.

We hebben helaas slechts twee jaarverslagen kunnen vinden van deze ETF, namelijk die van 2020 en 2021.

Het dividendrendement van de BEL 20 index was tussen de 1,41% en 1,90% in de periode november 2019 tot en met oktober 2021.

Hoeveel dividend hebben de aandelen in de BEL 20 index?

Naast het gemiddelde dividendrendement van de hele index kunnen we ook kijken naar hoeveel dividend de individuele aandelen van de BEL 20 index hebben.

Het is belangrijk om te beseffen dat een hoog dividendrendement niet altijd het beste is.

Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat aandelen met een redelijk hoog dividend beter presteren dan aandelen met het hoogste dividend. Dit kunt je vinden in dit whitepaper.

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van alle aandelen uit de BEL 20 index inclusief het dividendrendement.

Bedrijf BEL 20Dividendrendement
AB Inbev1%
Ackermans & van Haaren2%
Aedifica2%
Ageas6%
Aperam4%
Argenx0%
Cofinimmo3%
Colruyt4%
D'Ieteren Group1,5%
Elia1,5%
Galapagos0%
GBL2%
KBC5%
Proximus7%
Sofina1%
Solvay3,5%
UCB1,5%
Umicore2%
Warehouses De Pauw2%

Er zijn dus twee aandelen die geen dividend uitkeren, namelijk Argenx en Galapagos. Het dividendrendement van de overige aandelen varieert van 1% tot 7%.

Aandelen uit de BEL 20 met het hoogste dividend

Wat zijn de aandelen uit de BEL 20 met het hoogste dividend? We zullen de top drie aandelen kort bespreken.

Bekijk voor meer aandelen met een hoog dividend ook ons artikel over dividend aandelen van de BEL 20.

1) Proximus

Proximus is het aandeel uit de BEL 20 met het hoogste dividendrendement.

Dit ligt namelijk rond de 7% per jaar. Eerder hebben we echter al gezien dat het hoogste dividendrendement niet per se beter is.

De koers van Proximus is in 2022 namelijk gedaald. Het is dan logisch dat het dividendrendement omhoog gaat. Relatief gezien krijg je dan namelijk meer dividend.

Proximus is in 1930 opgericht en tegenwoordig zijn de belangrijkste activiteiten digitale diensten. Hierbij moet je denken aan telefonie, televisie en internet.

2) Ageas

Na Proximus heeft Ageas met 6% per jaar het hoogste dividendrendement. Dit bedrijf staat ook in ons artikel met beste dividend aandelen van België. Ze streven ernaar om 50% van de nettowinst als dividend uit te keren.

Ageas is een grote verzekeraar. De naam Fortis zegt je misschien wel iets. Na de kredietcrisis hebben ze hun naam veranderd in Ageas.

3) KBC

KBC is een van de grootste bedrijven van België. Het is een grote bank en verzekeraar die actief is een veel verschillende landen. Het dividendrendement van KBC ligt rond de 5% per jaar. KBC is overigens ook opgenomen in ons artikel met beste dividend aandelen van België.

Dividend aristocraten BEL 20 index

Dividend aristocraten zijn bedrijven die het dividend voor een lange tijd hebben verhoogd.

Amerikaanse bedrijven mogen zich dividend aristocraat noemen wanneer ze het dividend voor minimaal 25 jaar hebben verhoogd. Voor Europese dividend aristocraten geldt het dividend verhogen voor een periode van tien jaar.

België heeft twee dividend aristocraten, namelijk Groupe Bruxelles Lambert en Union Chimique Belge.

Groupe Bruxelles Lambert

Groupe Bruxelles Lambert (GBL) is een investeringsmaatschappij. Ze hebben dus belangen in andere beursgenoteerde bedrijven. Dit bedrijf investeert voornamelijk in Franse bedrijven. Het dividendrendement van Groupe Bruxelles Lambert ligt rond de 2% per jaar. Dit ligt dus rond het gemiddelde van de BEL 20 index.

Union Chimique Belge

Union Chimique Belge (UCB) is een andere Belgische dividend aristocraat uit de BEL 20 index. Het bedrijf is in 1928 opgericht en ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen. Het dividendrendement van Union Chimique Belge ligt rond de 1,5% per jaar.

Conclusie

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over dividend bij de BEL 20 index. De gehele index heeft dus een gemiddeld dividendrendement wat tussen de 1,41% en 1,90% ligt.

Twee van de 20 bedrijven uit de BEL 20 index keren helemaal geen dividend uit. Dit zijn Argenx en Galapagos. Het dividendrendement van de overige bedrijven varieert van 1% tot 7% per jaar.

Aandelen uit de BEL 20 index met het hoogste dividend zijn Proximus, Ageas en KBC. Daarnaast zitten er ook twee dividend artistocraten in deze index, namelijk; Groupe Bruxelles Lambert en Union Chimique Belge

Vond je dit interessant? Lees dan ook onze artikelen over dividend bij andere indexen:

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.