<

Ethisch beleggen: meer rendement én een betere wereld?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dan mensen wel willen beleggen, maar niet tegen elke prijs. Met ethisch beleggen kun je rendement behalen én bijdragen aan een betere wereld. In dit artikel laten we zien wat ethisch beleggen is en hoe jij het misschien ook kunt gaan doen.

Ethisch beleggen betekenis

Wat is ethisch beleggen? Het is een van de vele termen die worden gebruikt voor min of meer hetzelfde. Denk hierbij aan maatschappelijk verantwoord beleggen, groen beleggen of duurzaam beleggen.

In het algemeen wordt hiermee beleggen bedoeld waarbij er rekening gehouden wordt met mens, maatschappij en milieu. Dit is natuurlijk nog steeds best breed. Laten we daarom even kijken naar criteria die kunnen worden gebruikt om het wat duidelijker te maken.

Criteria ethisch beleggen

Het is natuurlijk best subjectief wat wel en niet ‘goed’ is. Daarom is het beschrijven van ethisch beleggen ook lastig. Gelukkig zijn er wel criteria die je kunnen helpen.

Door experts zijn er verschillende criteria vastgesteld. Een voorbeeld hiervan zijn de ESG-criteria. Beleggen aan de hand van deze criteria wordt daarom ook wel ESG-beleggen genoemd. De letters ESG staan elk voor een criterium.

 • Environmental. Hierbij ligt de focus op milieu. Het gaat erom dat je niet belegt in bedrijven die het milieu beschadigen.
 • Social. Bij het tweede punt gaat het meer om de mensen. Hier wordt zowel naar mensen binnen als buiten het bedrijf gekeken.
 • Governance. Bij governance gaat het om de bedrijfsvoering. Hoe wordt een bedrijf bestuurd? Worden alle regels die er gelden gevolgd?

Ethisch beleggen voorbeelden

Van ethisch beleggen zijn er veel voorbeelden te noemen. Als eerste heb je de sectoren die voor de hand liggen. Denk hierbij aan wapens, gokken en tabak. Bij bedrijven die in andere sectoren opereren is het vaak minder makkelijk te bepalen. Hier komen de criteria om de hoek kijken.

Een aantal voorbeelden van ethisch beleggen zijn bedrijven die zich inzetten om de volgende punten te verbeteren.

 • Het beperken van het gebruik van (schoon) water.
 • Waarborgen van de veiligheid en gezondheid van de medewerkers.
 • Het uitbetalen van eerlijke salarissen.
 • Toezicht houden om de hele keten. Denk hierbij aan kledingfabrikanten die de kledingfabrieken in Azië controleren.
 • Het beperken van CO2-uitstoot.
 • Het waarborgen van de privacy van klanten en medewerkers.
 • Beperken van het salaris van het management.
 • Diversiteit binnen het bedrijf.
 • Het beperken van het produceren van afval.
 • Rekening houden met de biodiversiteit en ontbossing op plekken waar de grondstoffen vandaan worden gehaald.
 • Het betalen van belasting en het voldoen aan andere (lokale) regelgeving.
 • Een goede band hebben met de lokale gemeenschappen in de gebieden waarin het bedrijf opereert.
 • Het afzien van lobbyen om (lokale) regelgeving naar eigen hand te zetten.
 • Arbeidsomstandigheden van de medewerkers.
 • Corruptie en omkopingen voorkomen.

Ethisch beleggen en rendement

Beleggers zijn vaak bang dat ethisch beleggen afbreuk doet aan het rendement. Deze angst is begrijpelijk, want niemand belegt zonder te streven naar een zo hoog mogelijk rendement. Maar welke invloed heeft het eigenlijk op het rendement?

We hebben een onderzoek bekeken van Friede, Busch & Bassen (2015). Zij hebben de resultaten van meer dan 2.000 verschillende studies bij elkaar gezet en de resultaten gegeneraliseerd.

Ze hebben onderzocht wat het effect is van ESG-beleggen en het financiële resultaat. De resultaten van al deze studies samen geven een goed beeld van het rendement van ethisch beleggen.

Uit het onderzoek kwam dat in 90% van de gevallen een niet-negatief effect was op het financiële resultaat. Dit betekent eigenlijk dat er slechts in 10% van de gevallen een negatief effect was op het rendement.

Daarentegen staat dat er in meer van de helft van de studies een positief effect is gevonden van ethisch beleggen op het rendement.

Hoewel dit natuurlijk geen zekerheid is, geeft het wel aan dat je zeker niet bang hoeft te zijn dat je opeens veel minder rendement behaalt door ethisch te beleggen. De kans is groter dat het juist een positief effect zal hebben op je rendement.

Voordelen en nadelen ethisch beleggen

Wat zijn de voordelen en nadelen van ethisch beleggen? We hebben de meest belangrijke voor je bij elkaar gezet.

Voordelen

 • Een goed gevoel. Veel mensen willen wel beleggen, maar geen geld verdienen aan praktijken waar ze niet achter staan. Denk hierbij aan milieuvervuiling en uitbuiting. Door ethisch te beleggen kun je toch rendement maken en er tegelijkertijd een beter gevoel aan overhouden.
 • Rendement. Uit onderzoek is gebleken dat ethisch beleggen in veel gevallen een hoger rendement oplevert. Bovendien wordt het steeds populairder, waardoor de aandelen van bedrijven met een ethische bedrijfsvoering ook populairder worden. Dit zou een positief effect kunnen hebben op de aandelenprijzen van deze bedrijven.

Nadelen

 • Spreiding. Door veel bedrijven uit te sluiten kan je spreiding minder goed worden. Dit is een punt om rekening mee te houden als je ethisch gaat beleggen. Doordat steeds meer bedrijven voldoen aan de criteria zal dit echter steeds makkelijker worden om een goede spreiding te krijgen.
 • Mislopen goede rendementen. Sommige bedrijven die geen ethische bedrijfsvoering hebben kunnen alsnog goed presteren. Je sluit deze bedrijven uit, waardoor je ook het rendement misloopt.

Hoe ethisch beleggen?

Zoals we net hebben gezien bij nadelen kan spreiding een probleem worden bij ethisch beleggen. Daarnaast kost het ook veel tijd om alle bedrijven los te beoordelen op basis van bepaalde criteria.

Gelukkig kan dit ook makkelijker. Er bestaan namelijk duurzame beleggingsfondsen en duurzame ETF’s die alleen maar bedrijven bevatten met een ethische bedrijfsvoering. Hoe er wordt geselecteerd verschilt natuurlijk wel per fonds of ETF.

Doordat ETF’s over het algemeen goedkoper zijn dan beleggingsfondsen hebben we eerder gekeken naar de beste duurzame ETF. Als je niet precies weet waar je moet beginnen dan kun je daar altijd kijken.

ETF’s kun je kopen bij veel verschillende brokers. Wat de beste ETF broker is hangt af van jouw wensen. Wij zijn fan van DEGIRO omdat je daar DEGIRO kernselectie hebt. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand zonder transactiekosten kunt aankopen, onder bepaalde voorwaarden.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Is ethisch beleggen iets voor jou? Hopelijk ben je wat wijzer geworden en heb je kunnen zien dat het helemaal niet ten kosten hoeft te gaan van het rendement. Blijf echter wel letten op de valkuilen die we in dit artikel hebben genoemd.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.