500 euro investeren: wat kun je ermee bereiken?

In de wereld van beleggen is 500 euro niet heel veel geld. Toch kun je er zeker iets mee bereiken. In dit artikel laten we je zien wat je kunt verwachten wanneer je 500 euro gaat investeren. Bovendien noemen we naast beleggen ook alternatieven voor het investeren van 500 euro.

Ontdek welke broker bij jou past!
Door het grote aanbod van brokers kan het toch lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet zodat het makkelijker wordt om te kiezen.

Kun je 500 euro investeren?

Hoewel het voor beleggen geen extreem groot bedrag is, kun je zeker 500 euro investeren. We gaan je echter niet wijsmaken dat je hiermee meteen miljonair zult worden. Met kleinere bedragen moet je namelijk ook rekenen op een klein rendement.

500 euro eenmalig investeren

Wat kun je ongeveer verwachten wanneer je 500 euro gaat investeren?

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar het is het enige wat we hebben. Staat je dus ook niet blind op deze cijfers.

Gemiddeld gezien is het rendement van beleggen zo’n 7% per jaar. Met dit rendement kun je jouw geld verdubbelen in iets meer dan tien jaar.

Hieronder hebben we gevisualiseerd hoe 500 euro investeren er uit ziet over een periode van 30 jaar.

Vlakdiagram met eenmalig 500 euro beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €3.806,13.

Na een periode van 30 jaar is het eindvermogen €3.806,13. Het rendement dat je hebt gemaakt is €3.306,13 omdat je slechts €500 hebt ingelegd. Je rendement is dus meer dan 6 keer hoger dan je inleg.

500 euro investeren per maand

In een eerder artikel hebben we al eens uitgerekend hoeveel beleggen per maand oplevert.

Hieronder kun je zien wat er gebeurt bij het investeren van 500 euro per maand tegen een rendement van 7% per jaar.

Vlakdiagram met 500 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €613.544.

De eerste vijf jaar er is er nog niet veel rendement. De groene en zwarte lijnen zijn ongeveer gelijk. Daarna gaat het steeds sneller. Dit komt door het rente-op-rente effect (samengestelde rente).

Na 30 jaar heb je €180.000 ingelegd. Het eindvermogen is dan €613.544. Dit betekent dat je een rendement hebt van €433.554.

Wil je zelf rekenen met samengestelde rente? Gebruik dan onze handige compound interest calculator.

Hoe kun je 500 euro investeren?

Wanneer je gaat beleggen dan is spreiding een van de meest belangrijke dingen om op te letten. Door een goed gespreide portefeuille kun je namelijk het risico van beleggen verlagen.

Investeren in ETF’s

Bij het investeren van 500 euro kan het soms lastig zijn om een goede spreiding aan te brengen. Sommige individuele aandelen kosten namelijk al meer dan 500 euro. Dit betekent dat je in dat geval niet eens één aandeel kunt kopen van een bepaald bedrijf.

Door te beleggen in ETF’s kun je gemakkelijk voor een goede spreiding zorgen. Je kunt jouw 500 euro namelijk met één transactie verdelen over honderden, soms wel duizenden, bedrijven.

Investeren in fractionele aandelen

Wil je toch beleggen in losse aandelen, dan kun je ook kijken naar fractionele aandelen. Je kunt dan kleine stukjes kopen van een aandeel. Dit is vergelijkbaar met wat een ETF doet. In dat geval kun je zelf alsnog voor een goede spreiding zorgen. Let echter wel op hoge transactiekosten.

Alternatieven voor beleggen

In dit artikel zijn we vooral ingegaan op 500 euro beleggen. We hebben gekeken naar wat het op kan leveren en hoe je zelfs met dit relatief kleine bedrag toch voor een goede spreiding kan zorgen.

Er zijn echter ook andere opties om 500 euro te investeren. Iets is namelijk een investering wanneer het iets zal opleveren in de toekomst. Het zal van je persoonlijke situatie afhangen wat precies bij je past, maar we zullen een paar voorbeelden noemen.

Ten eerste kun je 500 euro bijvoorbeeld ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan van alles zijn. Denk aan zelfhulpboeken, of een abonnement op Storytel. Andere voorbeelden van investeren in je persoonlijke ontwikkeling zijn lid worden van een vereniging of een sportabonnement afsluiten.

Daarnaast kun je ook 500 euro investeren in een eigen bedrijf. Soms heb je niet veel startkapitaal nodig. In dat geval kan 500 euro al een goed begin zijn om je eigen bedrijf te starten.

Conclusie

Hopelijk is het wat duidelijker geworden wat je met 500 euro kunt doen. Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro’s rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro’s.

Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF’s of indexfondsen.

Is 500 euro beleggen iets teveel van het goede? Lees dan ook ons artikel over 50 euro beleggen.

Ten slotte zijn er ook alternatieven voor beleggen. Je kunt namelijk ook 500 euro investeren in je persoonlijke ontwikkeling of om je eigen bedrijf te starten.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.