De goedkoopste ETF: 5 voorbeelden van goedkope ETF’s

Te veel betalen is nooit leuk, maar bij beleggen kunnen zelfs lage kosten een grote impact hebben op je rendement. Daarom kijken we in dit artikel naar de goedkoopste ETF zodat jij kosten kunt besparen. Welke ETF heeft de laagste kosten?

Samenvatting goedkoopste ETF

We beginnen met een samenvatting van de ETF’s die we in dit artikel hebben genoemd. In de onderstaande tabel staan de belangrijkste punten van deze ETF’s.

NaamLopende
kosten
Aantal
bedrijven
Soort ETF
Invesco S&P 500 UCITS ETF0,05%500S&P 500 (Amerikaanse aandelen)
Lyxor Core US Equity ETF0,04%725Amerikaanse aandelen
Amundi Prime Global UCITS ETF0,05%1.585Obligaties
Lyxor Core STOXX Europe 600 ETF0,07%609Europese aandelen
VanEck Global Real Estate UCITS ETF0,25%100Vastgoed

Beleggen in de goedkoopste ETF

Bij ETF beleggen zijn de lopende kosten een van de belangrijkste factoren waar mensen naar kijken. Dit is logisch, want hogere kosten kunnen een grote impact hebben op je rendement.

Om de impact van kosten wat duidelijk te maken gaan we kijken naar een voorbeeld.

In de onderstaande afbeelding kun je het verschil zien tussen 2% kosten en geen kosten. Hierbij zijn we uitgegaan van een realistisch rendement van 7% per jaar.

Staafdiagram met het verschil tussen 2% kosten bij beleggen en geen kosten. Bij een investering van €100.000 is het verschil in vermogen na 25 jaar €194.890.
Eenmalige investering van €100.000 voor een periode van 25 jaar.

Na een periode van 25 jaar heb je bij een eenmalige investering een verschil in vermogen van €194.890.

Dit komt niet alleen door kosten die je hebt betaald, maar ook het rendement dat je misloopt. Je kunt het geld van de kosten namelijk niet meer beleggen. Hierdoor kan het ook geen rendement meer generen in de toekomst (rente-op-rente effect).

Door te kiezen voor een goedkope ETF kun je op een lange termijn dus veel besparen. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op de kosten van een ETF.

Er zijn namelijk ook andere factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een ETF. Een van de meest belangrijke factoren is spreiding.

Zonder een goede spreiding kun je (te) veel risico lopen. Naast de kosten zullen we in dit artikel dus ook kijken naar de spreiding van de ETF’s.

Wat is de goedkoopste ETF?

Wat is de goedkoopste ETF? We hebben hieronder de vijf goedkoopste ETF’s neergezet met een (redelijk) goede spreiding.

Het is dus belangrijk om te weten dat er waarschijnlijk nog ETF’s bestaan die goedkoper zijn, maar die niet in deze lijst zijn opgenomen.

1) Invesco S&P 500 UCITS ETF

De eerste ETF die we benoemen is de Invesco S&P 500 UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is IE00B3YCGJ38. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

De kosten van deze ETF zijn met 0,05% per jaar erg laag te noemen.

De Invesco S&P 500 UCITS ETF is een S&P 500 ETF. Deze ETF bevat de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. De bedrijven zijn wel verspreid over verschillende sectoren.

2) Lyxor Core US Equity ETF

De tweede ETF is de Lyxor Core US Equity ETF met ISIN-code LU1781540957.

Deze ETF heeft met 0,04% per jaar de laagste lopende kosten van alle ETF’s die we in dit artikel benoemen.

Net als de vorige ETF bevat deze ETF ook alleen bedrijven uit de Verenigde Staten. Het aantal bedrijven is wel iets hoger. Er zitten namelijk 725 bedrijven in deze ETF.

Het grootste deel van deze bedrijven zijn actief in de sectoren technologie, gezondheidszorg en financiële diensten.

3) Amundi Prime Global UCITS ETF

De Amundi Prime Global UCITS ETF is een andere goedkope ETF. De ISIN-code van deze ETF is LU1931974692.

Dit is een obligatie ETF. Dit soort ETF’s hebben vaak relatief lage kosten. De kosten van deze ETF zijn 0,05% per jaar.

De Amundi Prime Global UCITS ETF bevat 1.585 bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld. De bedrijven zitten vooral in de ontwikkelde markten.

4) Lyxor Core STOXX Europe 600 ETF

We hebben in dit artikel een aantal goedkope ETF’s benoemd met bedrijven uit de Verenigde Staten. Daarom kijken we ook naar een ETF met Europese aandelen.

De Lyxor Core STOXX Europe 600 ETF bevat 609 Europese bedrijven. Deze bedrijven zitten vooral in de sectoren gezondheidszorg, financiële dienstverlening en industrie.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,07% per jaar en ISIN-code is LU0908500753.

5) VanEck Global Real Estate UCITS ETF

Ten slotte kijken we naar de VanEck Global Real Estate UCITS ETF met ISIN-code NL0009690239.

De VanEck Global Real Estate UCITS ETF is een vastgoed ETF met zo’n 100 bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,25% per jaar. Dit is veel hoger dan de andere ETF’s in dit artikel. Je zult je dus waarschijnlijk afvragen waarom deze ETF in dit lijstje met goedkoopste ETF’s staat.

Dit komt doordat dit een ETF is zonder dividendlekkage. Dit zijn indirecte kosten die je maakt doordat je niet alle dividendbelasting kunt terugkrijgen.

Bij de meeste ETF’s scheelt dividendlekkage zo’n 0,30% tot 0,50% op jaarbasis. Wanneer je dit meeneemt is deze ETF veruit de goedkoopste ETF.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over de goedkoopste ETF. Zoals we eerder hebben aangegeven waren dit waarschijnlijk niet de allergoedkoopste ETF’s, maar wel goedkope ETF’s met een goede spreiding. Daarom zijn deze ETF’s alsnog een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een goedkope ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.