<

Waar vind je als belegger informatie over risico ETF?

Voor veel beleggers is het beleggen in ETF’s is een goede manier. Door te beleggen in ETF’s kun je namelijk de risico’s van beleggen verminderen. Dit betekent echter niet dat het beleggen in ETF’s helemaal zonder risico is. Het maximale verlies bij ETF beleggen is zelfs 100%. Waar vind je als belegger informatie over het risico van een ETF?

Wat heeft invloed op het risico van een ETF?

Als je weet waar je naar moet zoeken, dan kun je ook beter op zoek gaan naar informatie over het risico van een ETF / tracker.

We zullen daarom eerst ingaan op een aantal dingen waar je op kunt letten bij het bepalen van het risico van een ETF.

Hierna zullen we kijken waar je al deze informatie over het risico van een ETF kunt vinden.

We kijken in dit artikel naar drie verschillende punten:

  • De soorten beleggingen die de ETF bevat.
  • Spreiding over regio en sector.
  • Fysieke of synthetische ETF / tracker.

In ons artikel over de risico’s van ETF beleggen kun je alle risico’s vinden.

Soort belegging in de ETF

Het erste waar je op kunt letten is de soort belegging die de ETF bevat. Dit bepaalt namelijk al voor een groot deel het risico. De meeste ETF’s bestaan uit aandelen of obligaties.

Aandelen zijn over het algemeen het meest risicovol. Als je aandelen koopt word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Je profiteert ervan als de koers van het aandeel stijgt, maar ook als er bijvoorbeeld dividend wordt uitgekeerd. Doordat aandelen het meest risicovol zijn, leveren ze ook het meeste op. Dit betekent niet dat het té risicovol is om te beleggen in aandelen. Juist door te beleggen in een ETF kun je in één keer in duizenden verschillende aandelen beleggen waardoor het risico wordt verkleind.

Daarnaast kun je beleggen in obligaties. Door middel van een obligatie leen je eigenlijk geld uit aan een bedrijf of overheid. Voor het uitlenen van dit geld ontvang je rente. Aan het einde van de looptijd van de obligatie krijg je het uitgeleende geld weer terug. Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen, maar leveren ook minder op.

Spreiding

In principe geldt; hoe meer spreiding, hoe minder risico. Je kunt spreiding onder andere aanbrengen door te beleggen in meerdere bedrijven, regio’s en sectoren.

Zoals we net hebben gezien kun je met een ETF beleggen in veel verschillende bedrijven. Dit is dan ook het eerste wat je kunt checken als je gaat kijken naar spreiding. Sommige ETF’s bevatten namelijk ‘slechts’ 100 bedrijven, terwijl andere ETF’s bestaan uit een verzameling van duizenden bedrijven.

Daarnaast kun je ook nog kijken naar de regio’s waar deze bedrijven gevestigd zijn. Als de bedrijven verspreid zitten over verschillende regio’s, dan loop je minder risico.

Om een voorbeeld te noemen. Als je belegt in bedrijven die allemaal in Japan gevestigd zijn en daar vindt een heftige natuurramp plaats, dan hebben al jouw beleggingen daar waarschijnlijk onder te lijden. Heb je daarentegen belegd in Japan, de Verenigde Staten, Europa en China dan is de kans veel kleiner dat er iets gebeurt wat al jouw beleggingen beïnvloed. Als er iets gebeurt in Japan dan heeft dat slechts een kleine invloed op het geheel.

Hetzelfde geldt voor het beleggen in verschillende sectoren. Wat was er denk je gebeurd als je alleen had belegd in de luchtvaartsector en toerisme toen de coronacrisis in 2020 uitbrak? Dan was je niet blij geweest. Had je daarnaast echter ook belegd in de technologiesector en de sector die thuiswerkplekken maakt, dan was er minder aan de hand geweest.

Fysieke of synthetische ETF?

Als je gaat beleggen in ETF’s dan is er een verschil tussen een fysieke en synthetische ETF. Dit kan invloed hebben op het risico dat je loopt. We zullen het even kort uitleggen.

Een fysieke ETF koopt alle aandelen die in de index zijn opgenomen zelf. Dit betekent dat ze daadwerkelijk eigenaar zijn van de aandelen. Door het regelmatig doen van transacties zijn de kosten van een fysieke ETF wel iets hoger ten opzichte van een synthetische ETF. Het risico is wel iets lager.

Met een synthetische ETF hebben de beheerders van de ETF de aandelen niet in bezit. Ze spreken met een derde partij af dat zij het rendement, zowel positief als negatief, krijgen van deze partij. Dit wordt een ruilconstructie genoemd. Het voordeel hiervan is dat het niet nodig is om alle aandelen zelf aan te kopen, wat onder andere kosten bespaart. Het nadeel is echter dat er problemen kunnen ontstaan met deze derde partij. Over het algemeen wordt er wel met een onderpand gewerkt, maar het is nooit helemaal zonder risico. Dit wordt het tegenpartijrisico genoemd.

Het is daarom altijd goed om te kijken of je in een fysieke of synthetische ETF gaat beleggen en om je bewust te zijn van de risico’s.

Waar kun je de informatie over risico ETF vinden?

We hebben nu heel veel verschillende dingen gezien waar je op kunt letten. Waar kun je deze informatie over het risico van een ETF vinden?

Wij vinden Morningstar heel fijn, dus gebruiken we deze website in ons voorbeeld. Het principe om informatie op te zoeken over het risico van een ETF is echter hetzelfde. Je kunt dus ook een andere website gebruiken als je dat fijner vindt.

Laten we kijken naar de bekende ETF VWRL. Als je deze ETF opzoekt in de zoekbalk en navigeert naar ‘documenten’ zie je allemaal bestanden staan. Elke ETF heeft een zogenoemde ‘factsheet’. Dit document is meestal een paar pagina’s lang en hier staat alle meest belangrijke informatie in.

Screenshot van de Morningstar website waar je de factsheet van de ETF VWRL kunt vinden.

Officiële waarschuwing risico ETF

Bovenaan in elke factsheet staat de officiële waarschuwing. Elke ETF moet verplicht een waarschuwing van de risico’s vermelden. Dit is een standaard afbeelding met het risico op een schaal van 1 tot 7. Bij 1 heb je een heel laag risico, en bij 7 heb je een hoog risico. Zo’n waarschuwing ziet er als volgt uit.

Risico-indicator ETF.
Waarschuwing risico VWRL.

We hebben de ETF VWRL als voorbeeld genomen. Deze ETF heeft een risico van 5 op een schaal van 7. Dat is redelijk veel, maar dit komt vooral omdat er 100% aandelen in deze ETF zitten.

Je vraagt je misschien af waarom VWRL ‘slechts’ een risico van 5 heeft terwijl deze ETF alleen aandelen bevat. Dit komt door de goede spreiding. In VWRL zitten namelijk 3.514 bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld en meerdere sectoren. Dit zorgt ervoor dat het risico lager is.

Zelf op onderzoek uit in de factsheet

De officiële waarschuwing die net is besproken geeft al een goed beeld van het risico van een ETF. Je zou dus ook alleen naar deze waarschuwing kunnen kijken. Als je verder wil kijken kun je ook zelf op onderzoek uitgaan.

Zoals we eerder hebben gezien kun je op een aantal dingen letten als je op zoek gaat naar informatie over het risico van een ETF. Waar kun je deze informatie precies vinden? Gelukkig staat het meeste wat je moet weten ook in de factsheet van de ETF.

Informatie over de soort ETF vinden

Als voorbeeld nemen we de eerste pagina van de factsheet van VWRL. Voor elke ETF zal de factsheet er iets anders uitzien, maar hierdoor krijg je wel een idee hoe je de informatie over het risico van een ETF kunt opzoeken.

Screenshot van de factsheet van de ETF VWRL waar je informatie over het risico kunt vinden.

Bovenaan kun je de officiële waarschuwing vinden. Daarnaast hebben we nog twee dingen gemarkeerd. In het groene deel staat ’through physicial accqusition of securities’ wat betekent dat ze de aandelen fysiek aankopen. Je hebt hier dus te maken met een fysieke ETF. Bij een synthetische ETF zal er iets staan als ‘swap’ om de ruilconstructie te omschrijven.

In het oranje staat daarnaast dat de index die de ETF volgt bestaat uit aandelen van bedrijven die middelgroot tot groot zijn. Hier kun je dus aan zien dat je met deze ETF in aandelen belegt.

Informatie over de spreiding

Om naar de spreiding te kijken gaan we naar de derde pagina van de factsheet van VWRL. Zoals eerder gezegd kan dit er iets anders uitzien bij andere ETF’s.

Screenshot van de factsheet van de ETF VWRL waar je informatie over het risico kunt vinden.

Op deze pagina zie je veel informatie staan over de spreiding van de ETF. Linksboven staat meteen het aantal bedrijven (number of stocks) dat er in deze ETF zit. Er zitten dus 3.514 verschillende bedrijven in VWRL.

In het midden, bij het eerste cirkeldiagram, zie je de spreiding in sectoren. De grootste sectoren zijn technologie (22,7%), consumentengoederen (16,2%), financieel (13,5%), industrie (12,9%) en gezondheidszorg (11,6%).

Daaronder staat de verdeling per land. De Verenigde Staten is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte (55,7%). Het overige is verdeeld over verschillende landen in Europa, Azië en Australië.

Door het grote aantal bedrijven en de goede spreiding over regio’s en sectoren kun je zeggen dat de ETF VWRL een erg goede spreiding heeft.

Conclusie: waar vind je informatie over risico ETF?

Je kunt dus op verschillende dingen letten als je het risico van een ETF gaat bepalen. Hopelijk weet je nu beter waar je moet zoeken als je de informatie over het risico van een ETF wil vinden. Wil je meer informatie over het beleggen in ETF’s? Bekijk dan onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.