Maandelijks dividend ETF: wat zijn de mogelijkheden?

ETF’s keren vaak een aantal keren per jaar dividend uit. Daarnaast zijn er ook ETF’s die elke maand dividend uitkeren. In dit artikel bespreken we alles wat te maken heeft met maandelijks dividend vanuit een ETF. Bovendien kijken we of het mogelijk is voor Nederlanders om in zo’n ETF te beleggen.

ETF met maandelijks dividend

De meeste ETF’s keren dividend uit. Het kan echter wel behoorlijk verschillen hoeveel dividend een ETF uitkeert. Wanneer een ETF relatief veel dividend uitkeert dan wordt zo’n ETF ook wel een dividend ETF genoemd.

Sommige ETF’s keren halfjaarlijks dividend uit, maar er zijn ook ETF’s die elk kwartaal dividend uitkeren. In dit artikel gaan we dieper in op ETF’s met een maandelijks dividend.

Waarom zou je in een ETF met maandelijks dividend beleggen?

Een ETF met maandelijks dividend heeft zowel voordelen als nadelen. Deze zullen we hier kort bespreken.

Voordelen ETF maandelijks dividend

Maandelijks dividend klinkt natuurlijk goed. Je krijgt elke maand een bedrag op je rekening gestort. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wil leven van dividend. Je hebt dan een passief inkomen uit beleggen.

Daarnaast kan het ook motiverend werken om elke maand dividend te ontvangen. Doordat beleggen vooral veel oplevert op de lange termijn, moet je er geduld voor hebben. Door het maandelijks ontvangen van dividend zie je een tastbaar resultaat op een korte termijn. Hierdoor is het wellicht makkelijker om beleggen vol te houden.

Nadelen ETF maandelijks dividend

Toch zitten er ook nadelen aan het uitkeren van dividend. Door het dividend niet opnieuw te investeren is het namelijk lastig om vermogen op te bouwen. Door het maandelijks innen van dividend profiteer namelijk niet van het rente-op-rente effect.

Daarom heb je eigenlijk pas iets aan maandelijks dividend wanneer je financieel onafhankelijk bent. In dat geval hoef je ook geen vermogen meer op te bouwen.

Ten slotte veroorzaakt het maandelijks uitkeren van dividend ook meer administratieve rompslomp bij de beheerder van de ETF. Dit brengt meer kosten met zich mee, die uiteindelijk toch aan de klant moeten worden doorberekend.

Kun je beleggen in een ETF met maandelijks dividend?

De meeste ETF’s keren dividend halfjaarlijks of per kwartaal uit. Het is minder gebruikelijk om elke maand dividend uit te keren. Toch zijn er wel ETF’s die maandelijks dividend uitkeren.

Voorbeelden van ETF’s die maandelijks dividend uitkeren zijn:

  • Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF (US46138E3624).
  • Global X SuperDividend US ETF (US37950E2919).

Het nadeel is echter dat deze ETF’s in Europa niet beschikbaar zijn in verband met de PRIPP-wetgeving. In deze wet is bepaald dat alle ETF’s op de Europese markt een document met essentiële beleggersinformatie hebben.

Veel beheerders van ETF’s hebben dit document niet opgesteld voor al hun ETF’s, waardoor deze ETF’s nu niet meer in Europa beschikbaar zijn. Hier vallen helaas ook de ETF’s met maandelijks dividend onder.

Alternatief ETF maandelijks dividend

Er is gelukkig wel een alternatief voor een ETF met maandelijks dividend. We zullen twee mogelijkheden voor je uitleggen.

De eerste mogelijkheid is het investeren in verschillende ETF’s die elk kwartaal dividend uitkeren. De ene ETF keert namelijk dividend uit in januari, terwijl de andere ETF dividend uitkeert in februari. Door het kiezen van drie ETF’s met een andere cyclus kun je al maandelijks dividend ontvangen vanuit ETF’s.

Daarnaast kun je ook kijken naar aandelen die maandelijks dividend uitkeren. Door het samenstellen van een portefeuille met deze aandelen kun je alsnog maandelijks dividend ontvangen. Let hierbij wel op dat je genoeg spreiding aanbrengt in je portefeuille.

Conclusie

Het is helaas (nog) niet mogelijk om in een ETF met maandelijks dividend te beleggen vanuit Europa. De ETF’s die maandelijks dividend uitkeren voldoen namelijk niet aan de Europese wetgeving.

Toch kun je wel maandelijks dividend ontvangen door in meerdere ETF’s te beleggen met andere cycli voor dividenduitkering. Daarnaast kun je ook kijken naar aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Ten slotte is het goed om jezelf af te vragen waarom je maandelijks dividend wil. Wanneer je het dividend niet opnieuw investeert dan wordt vermogen opbouwen namelijk een stuk lastiger.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.