Indexbeleggen en dividend: hoe zit dit precies?

Indexbeleggen is een populaire beleggingsstrategie. Dit is niet voor niets, want met indexbeleggen kun je de markt passief volgen tegen lage kosten. Het levert daardoor vaak een beter rendement op dan actief beleggen. Maar hoe zit het met dividend bij indexbeleggen? In dit artikel lees je er alles over.

Krijg je dividend bij indexbeleggen?

Bij indexbeleggen beleg je in een ETF of indexfonds. Je volgt dan een hele index, waardoor je automatisch in alle onderliggende bedrijven belegt.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen dan ontvang je in veel gevallen ook dividend. Dit is een winstuitkering die bedrijven doen aan de aandeelhouders.

De reden voor het uitkeren van dividend is om het aandeel aantrekkelijker te maken voor investeerders. Ondanks dat de koers van het aandeel wellicht niet zo hard stijgt, kunnen aandeelhouders door middel van dividend alsnog rendement maken.

Hoe werkt dividend bij indexbeleggen? Je ontvangt niet altijd dividend bij indexbeleggen. Sommige ETF’s of indexfondsen bevatten namelijk alleen obligaties, geen aandelen. In dat geval ontvang je couponrente, maar geen dividend.

Wanneer een ETF of indexfonds aandelen bevat dan bestaat de kans dat je ook dividend ontvangt.

Hoe kun je dividend ontvangen bij indexbeleggen?

Zoals we net hebben gezien kun je dividend ontvangen bij indexbeleggen wanneer je investeert in ETF’s of indexfondsen die aandelen bevatten.

Bij indexbeleggen heeft het fonds vaak vaste datums wanneer er dividend wordt uitgekeerd. Dit staat dus los van de dividenduitkeringen van de onderliggende bedrijven.

Meestal keren ETF’s of indexfondsen elk half jaar dividend uit. In sommige gevallen is dit een keer per jaar of een keer per kwartaal.

Bijzonderheden dividend en indexbeleggen

Zojuist hebben we gezien dat je net als bij het beleggen in aandelen ook dividend kunt ontvangen bij indexbeleggen.

Ten opzichte van aandelen zijn er echter wel een aantal bijzonderheden te benoemen bij dividend en indexbeleggen.

Dividendbelasting

Allereerst gaan we het hebben over dividendbelasting bij indexbeleggen. Vaak bevat een ETF of indexfonds bedrijven uit veel verschillende landen. Al deze landen hebben een ander tarief voor dividendbelasting.

Jij betaalt als belegger echter alleen dividendbelasting in het land waar het fonds gevestigd is. Daarom zijn veel ETF’s en indexfondsen gevestigd in Ierland. Daar geldt 0% dividendbelasting, waardoor je dus niets betaalt als belegger.

Dividendlekkage

Het feit dat je geen directe dividendbelasting betaalt betekent echter niet dat je niet te maken krijgt met dividendbelasting wanneer je gaat indexbeleggen.

Bij indexbeleggen betaalt de beheerder van het fonds dividendbelasting in de landen van alle onderliggende aandelen. Dit kan een probleem opleveren voor jou als belegger.

In Nederland is de dividendbelasting namelijk 15%. Omdat je vermogen al wordt belast door middel van vermogensbelasting kun je de 15% ingehouden dividendbelasting echter weer verrekenen bij de inkomstenbelasting.

Nederland heeft daarnaast met veel landen een belastingverdrag. Dit betekent dat Nederlanders minder dividendbelasting verschuldigd zijn in het buitenland.

Je kunt naast de 15% dividendbelasting dus vaak te veel ingehouden dividendbelasting terugvragen in het buitenland.

Zoals we eerder hebben gezien zijn veel fondsen bij indexbeleggen echter gevestigd in Ierland, waar 0% dividendbelasting geldt.

Doordat er niets direct is ingehouden kun je dus ook niets verrekenen met de inkomstenbelasting.

Een schematische weergave van hoe dividendlekkage werkt bij indexbeleggen.

Vaak kan de beheerder van het fonds ook niet alle dividendbelasting terugvragen in het buitenland. Dit komt doordat er bijvoorbeeld geen verdrag is tussen het land waar het fonds is gevestigd en alle landen waar de aandelen zijn gevestigd.

In zo’n geval loop je dus dividend mis wanneer je gaat indexbeleggen. Dit wordt ook wel dividendlekkage genoemd. Er lekt eigenlijk dividend weg waar je wel recht op hebt.

Tip: we hebben in een ander artikel een aantal ETF’s zonder dividendlekkage benoemd zodat je dit kunt voorkomen.
Author

Accumulerende en distribuerend fondsen

Bij indexbeleggen kunnen fondsen op twee manieren omgaan met dividend; accumuleren en distribueren .

Bij accumulerende fondsen wordt het dividend automatisch herbelegd. Het dividend zit dan in de koers van het fonds verwerkt. Op deze manier profiteer je automatisch van het rente-op-rente effect.

Bij distribuerende fondsen wordt het dividend aan jou als belegger uitgekeerd. Je ontvangt het dividend dan op je bankrekening. In dat geval kun je zelf bepalen of je het dividend opnieuw wil investeren.

Een veelvoorkomend misverstand is dat er gedacht wordt dat er geen dividendlekkage plaatsvindt bij accumulerende fondsen (omdat je ook geen direct dividend ontvangt). Dit is echter onjuist.

Dividendlekkage vindt namelijk al plaats vóór het moment dat het dividend wordt herbelegd of uitgekeerd. Je kunt dus last hebben van dividendlekkage bij zowel accumulerende als distribuerende fondsen.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over dividend bij indexbeleggen. Grotendeels komt het overeen met dividend bij aandelen, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen te benoemen. Wil je zelf indexbeleggen met extra veel dividend? Bekijk dan ook ons artikel over wat de beste dividend ETF is.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.